Arel Üniversitesi’nden Glioblastoma Tedavisine Yeni Bir Yaklaşım

ArelPOTKAM (Arel Üniversitesi Polimer Teknolojiler ve Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi), beyin veya omurilikte oluşabilen primer kötü huylu beyin tümörü olan Glioblastoma tedavisine yeni bir yaklaşımda bulundu.

ArelPOTKAM’ın ortağı olduğu “Glioblastoma Tedavisinde Yeni Sentezlenen Kurkumin Analoglarının Anti Kanser Mekanizmalarının Araştırılması” başlıklı TUSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) projesi kabul edildi. Proje, dünyada yaygın olarak görülen merkezi sinir sistemi tümörlerinden birisi olan Gliobastoma’ya etki gösterebilecek özgün moleküllerin sentezi, nano kapsülasyonu, biyolojik etkinliğinin araştırılması  ve in vivo hayvan testlerini içeriyor. Ayrıca, sentezlenen özgün kurkumin analoglarının bağımsız olarak ve bilinen ilaç ile birlikte olan etki mekanizmalarını protein, DNA ve RNA düzeyinde aydınlatmaya yönelik olmasıyla da dikkat çekiyor.

Glioblastoma Tedavisinde Disiplinlerarası Bir Çalışma

Proje, farklı üniversitelerden (İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Acıbadem Üniversitesi ve Bezmialem Üniversitesi) biyofizik, kimya, fizyoloji, moleküler genetik ve malzeme mühendisliği alanlarında uzman araştırmacıların katıldığı disiplinlerarası bir çalışma olarak yürütülecek. ArelPOTKAM bünyesinde yapılacak çalışmalar ile sentezlenen özgün moleküllerin, kan-beyin bariyer sistemini geçecek şekilde nano kapsüllenmesi, salım takiplerinin yapılması ve düşük biyoyararlanıma sahip moleküllerin etkinliğinin arttırılması sağlanacak.

İstanbul Arel Üniversitesi Ar-Ge Merkezi ArelPOTKAM‘da yürütülecek proje ayağında, Merkez Müdürü Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin ve Biyoteknoloji Uzmanı Deniz Ismık görev alacak. Proje, sentezlenen kurkumin analoglarının moleküler etki mekanizmalarının çok yönlü ortaya konması ile glioblastoma tedavisine yönelik, potansiyel ilaç adayı moleküllerin geliştirilmesinde önemli katkı sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER