'Bilgiden pazara giden yolu doğru kurguluyoruz'

TV8İnt’te yayınlanan ‘İş ve Başarı’ programına konuk olan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Türkiye’nin gelişmesinin kaliteli mal ve hizmet üretiminden geçtiğini belirterek bilgiden pazara giden yolu en doğru şekilde kurgulamaya ve “ben yapabilirim” diyen öğrenciler yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TV8İnt kanalında yayınlanan ‘İş ve Başarı’ programına konuk oldu. Programda SUBÜ’ye ilişkin detayları paylaşan Sarıbıyık; geliştirdikleri eğitim modeli, iş dünyasıyla kurdukları ilişkiler, üniversitenin sosyal imkânları ve yurt olanaklarıyla ilgili bilgiler verdi. Sakarya’nın birçok imkâna sahip yaşanabilir bir şehir olduğunun altını çizen Sarıbıyık, öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar diledi.

İyi tasarım yapan mezunlar

Türkiye’nin gelişmesinin ürettiği mal ve hizmetin kalitesini bağlı olduğuna inandıklarını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Biz de bundan hareketle bilgiden pazara giden yolu üniversite olarak doğru kurgulamaya çalışıyoruz. Tasarımdan üretime, üretimden pazarlamaya geçişleri de doğru bir şekilde kurgulamamız gerekiyor. Yetiştirdiğimiz öğrenci iyi bir tasarım yapabiliyor olmalı. Yine iyi yapılmış tasarımı en iyi şekilde üretecek insanların da sektörde yer alması lazım. Ürettiğimiz ürünü pazarladığımız da ise ülkemize fayda üretir hale geliniyor. Öğrencilerimizi bölüm ve programlarına göre bir ya da iki dönem tam zamanlı olarak işletmelere gönderiyoruz. Bunu iş dünyası ile iş birliği olarak gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimizin önemli bir kısmı ihtiyaç dâhilinde eğitime gittikleri işletmelerde işbaşı yapıyor” diye konuştu.

Ben yapabilirim diyen öğrenciler

Sosyal aktivitelerin şekillenmesinde öğrencilerin isteklerinin en önemli belirleyici olduğunu vurgulayan Sarıbıyık, “Eskiden beri uyguladığımız ve iş dünyası temsilcilerini öğrencilerimizle buluşturmaya yönelik Akademik Gelişim Platformu’nun yapmış olduğu çalışmalar bu anlamda kıymetli. Biz bu platform çatısı altında eski mezunlarımızı ve kendisini kanıtlamış olan kişileri derslerimize davet ediyoruz. Öğrencilerimizin kendi gerçekleştirdikleri kulüp faaliyetleri de oldukça çeşitli ve başarılı. Örneğin Tetra Elektromobil Topluluğumuzun yaptığı çalışmalar neticesinde Teknofest kapsamındaki TÜBİTAK Elektrikli Araç Yarışları’nda aracımız 3. oldu. Öğrencilerimiz hocalarıyla iş birliği halinde gerçekleştirdikleri sosyal faaliyet neticesinde önemli şeyler üretmiş oluyorlar. Yerliliği yüzde 95 olan bu aracın motorunu da bir hocamız geliştirdi. Öğrencilerimize böyle faaliyetler neticesinde bir şevk geliyor. Beceremem yerine ben yapabilirim noktasına geliyorlar. Yine Teknofest’in insansız hava aracı kategorisinde de 5. sırada yer aldık. Bunların yanında doğayla, sosyal konularla, sporla ilgili faaliyetler yapan kulüplerimiz de var. Öğrenci yapmak istediği her türlü faaliyetle ilgili burada kendisine yönelik bir şey bulabilir.”

Geniş yurt imkânları

Sakarya’nın İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlere çok yakın olmasının avantajından bahseden Sarıbıyık, “Bununla birlikte yeşili ve mavisiyle ekonomik bir şekilde yaşanabilir bir şehir. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 10 binin üzerinde öğrenciye hizmet veren yurtları mevcut. Bu yurtlar oldukça konforlu. Örnek çalışmaları da var. 50 civarında etkinliği yurtlarda gerçekleştiriyorlar. Özel işletmelerde yurtlarıyla öğrencilerimize hizmet veriyorlar. Ama ben yurt hayatını sevmiyorum diyenler de çok rahatlıkla ev bulabilirler. Sakarya rahat bir şekilde yaşanabilecek bir huzur şehri” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER