Çip sektörüne nitelikli çalışan yetiştirilecek

SUBÜ ile Türkiye’nin milli çip üretimi anlaşmasındaki önemli ortaklardan olan YONGATEK arasında iş birliği anlaşmasına varıldı. Anlaşma ile günümüzde kritik bir öneme sahip olan ve tedarikinde sıkıntılar yaşanan çip tasarımı ve üretimi alanında çalışabilecek nitelikli çalışanlar yetiştirilecek.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Öztekin ve Sakarya Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serkan Dereli, birçok firmanın çip tedarikine ilişkin yaşadığı sıkıntıya yönelik olarak çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda SUBÜ ve Türkiye’nin Malezya ile gerçekleştirdiği milli çip üretim ortaklığının önemli bir paydaşı olan YONGATEK arasında iş birliği anlaşmasına varıldı. İş birliği ile çip üretiminde sektörün en büyük sorunu olan nitelikli çalışan sorununa yönelik olarak birlikte hareket edilecek. Hem lisans hem de yüksek lisans öğrencilerinin sektör tecrübesi kazanması sağlanacak. Lisans öğrencileri bitirme çalışmalarını, lisansüstü öğrencileri ise yüksek lisans ve doktora tezlerini firma ortaklığında yürütebilecek. Sektördeki yeniliklerin ve ticari potansiyelin takibi noktasında ise ortak seminer ve konferanslar gerçekleştirilecek. Birlikteliğin ilk görüşmesi firmanın Teknopark İstanbul’da bulunan ofisinde SUBÜ öğretim üyeleri ile YONGATEK kurucusu Ali Baran arasında gerçekleştirildi.

Öncelikli alanlardan

YONGATEK’in çip tasarımı konusunda öncü bir firma olduğunu belirten SUBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Öztekin, “Stratejik ürünlerin başında gelen çipler, aslında bulundukları elektronik sistemlerin beyni niteliğindeler. Bu nedenle bir sistemin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını ifade ediyorlar. Dolayısıyla gizli kalması gereken böylesine önemli bir sistemi dışardan tedarik etmeye çalıştığınızda ister istemez sistemin güvenliğini de tehlikeye atmış oluyorsunuz. O nedenle ülkemizde çip tasarımı öncelikli alanlar listesinde yer alıyor. Bilindiği gibi geçmişte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne almak istediğimiz bazı önemli savunma silahlarında ambargoya maruz kaldık. O nedenle ülkemiz bu sorunun çözümünü öncelikli olarak ele aldı ve bazı kamu ve özel sektör firmalarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.  Bu amaçla Malezya ile çip üretim fabrikasının ortaklaşa kurulumu için bazı anlaşmalar yapıldı. YONGATEK bu anlaşmaların her aşamasında bulunan ve konuya doğrudan hakim olan bir firma. Bu açıdan bakıldığında da görüşmenin ayrı bir boyutu ortaya çıkmış oluyor” diye konuştu.

Kolay entegre olacaklar

SUBÜ’nün çip üretimine önemli bir katkı sunacağına inandığını kaydeden Sakarya MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serkan Dereli, “Üniversitemizin temel eğitim yapısını oluşturan +1 Uygulamalı Eğitim Modeli; öğretim elemanı olan bizleri iş dünyasıyla alakadar olmamız, alanımızla ilgili yenilikleri yakından takip edip firmaları ziyaret etmemiz ve sektörle işbirliği yapmamız konusunda cesaretlendiriyor. Zaten hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde bu alana yönelik derslerimizle öğrencilerimize bu anlamda önemli katkılar sunabiliyoruz. Bu alanda yazdığımız kitaplarla literatüre artı değer sağlıyoruz. Ancak yine de ‘Verdiğimiz eğitimin sektördeki karşılığı nedir?’, ‘Neye tekabül etmektedir? ve ‘Öğrencilerimiz bizden bu eğitimleri aldıktan sonra hangi seviyelerde firmalara müracaat edebilirler?’ gibi soruların cevaplarını da merak ediyorduk. Bu çerçevede firma kurucusu Ali Baran Bey ile görüşmemizi gerçekleştirdik. Ali Bey bize, 4 haftalık yaz stajı döneminde öğrencilere özel bir kurs programı uyguladıklarını söylediler. Bizim vermiş olduğumuz eğitimin aslında bu 2 haftalık eğitime tekabül ettiğini dolayısıyla bizim öğrencilerden staja kabul edilenlerin hızlıca firmaya daha kolay entegre olabileceğini belirttiler” ifadelerini kullandı.

 

İLGİLİ HABERLER