Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Elif Köse, gazetecilik öğrencilerinin yapay zeka teknolojilerine karşı kaygı düzeylerini araştırdı.
2209-A proje kapsamında, eski Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cengizhan Aynacı’nın danışmanlığında gerçekleştirilen araştırmaya 139 gönüllü öğrenci katıldı.
Yapay Zeka Kaygı Ölçeği kullanılan çalışmada öğrencilerin kaygı düzeyleri; cinsiyet, yaş, sınıf düzeyleri ve medya sektöründe çalışmayı düşünme durumlarına göre analiz edildi.
Kız öğrenciler daha kaygılı
Araştırmada öğrencilerin %65’inin yapay zeka konusunda orta düzeyde kaygıya sahip olduğu tespit edildi. Yüksek kaygı düzeyine sahip olanların oranı ise %25 olarak belirlendi. Özellikle kız öğrencilerin erkeklere kıyasla daha yüksek kaygı düzeyleri sergilediği görüldü.
Çalışma, yapay zeka kullanımının olası kötü amaçlı kullanımları, meslek kayıpları ve insansı robotların iş gücüne etkisi gibi konularda öğrencilerin endişelerini ortaya çıkardı. Ancak öğrencilerin, yapay zeka araçlarını öğrenme ve kullanma konusunda daha az kaygılı olduğu gözlendi.
Yaş, sınıf derecesi ve medya sektöründe çalışmayı düşünme durumu ile yapay zeka toplam puanı arasında anlamlı bir fark bulunmazken, sınıf düzeylerinin yalnızca “iş değiştirme” alt boyutunda anlamlı olduğu belirlendi.
Yapay zeka uyumlu eğitim öneriliyor
Araştırma kapsamında, üniversitelerin gazetecilik bölümlerinde eğitim alan öğrencilere yapay zeka araçlarını kullanmaya yönelik eğitimlerin artırılması, mesleki becerilerinin geliştirilerek kaygı düzeylerinin azaltılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gazetecilik sektöründeki çeşitli paydaşlarla iş birliklerinin yapılmasının önemine dikkat çekildi.