Sakarya Üniversitesi, Varaka Kağıt San. A. Ş., Vechür Havacılık Yapay Zekâ ve Tarım Teknolojileri konsorsiyumundaki ‘Atık Kağıt Balyalarının Yapay Zeka Destekli Ayrıştırılması ve Geri Dönüşüm Kalitesinin İyileştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK- 1171 Yapay Zeka Ekosistem çağrısı kapsamında kabul edildi.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Çetinel’in yürütücülüğündeki proje, atık kâğıt balyalarındaki metal, plastik gibi yabancı maddeleri yapay zekâ ve robotik sistem kullanarak otomatik olarak tespit edip, kağıttan ayıracak.
Projede kullanılması planlanan derin öğrenme yöntemleri sayesinde görsel algılama sistemi, atık kağıt balyalarındaki yabancı maddeleri yüksek doğrulukla tanıyacak ve kâğıttan ayıracaktır. Bu sayede üretim hattına gitmeden önce yabancı maddelerin büyük bir kısmı ayrıştırılacak, ekipmanların ömrü uzatılarak bakım maliyetleri azalacaktır. Sonuç olarak geri dönüşüm verimliliği artarken, elde edilen kâğıdın kalitesi yükselecektir. Ayrıca, yabancı maddelerden arındırılmış kâğıt hamuru daha temiz olacak ve proseste üretilen atık su miktarı azalacaktır. Bu da arıtma tesisindeki yükü azaltarak, enerji ve kimyasal maliyetlerini düşürecek ve arıtma verimini de artıracaktır. Proje, atık kâğıt geri dönüşüm sürecinde önemli bir adım atarak hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
TÜBİTAK 1711 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı:
TÜBİTAK 1711-YZE-2024 kodlu Yapay Zekâ Ekosistem çağrısı yapay zekâ teknolojilerinin müşteri kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamayı ve Türkiye Yapay Zekâ Ekosistemini harekete geçirmeyi amaçlamaktadır.
Bu destek modeli ile yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan müşteri kuruluşların, teknoloji sağlayıcı olarak en az bir şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı/merkezi ya da kamu araştırma merkezi/enstitüsü ve TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü ile konsorsiyumlar oluşturarak çözümler üretmeleri hedeflenmiştir.