“Her Yönüyle Havsa Sempozyumu” düzenlendi

Trakya Üniversitesi, Edirne ve ilçelerini her yönüyle ele alan bilimsel etkinliklerine devam ediyor. Trakya Üniversitesi, Havsa Kaymakamlığı ve Havsa Belediyesi iş birliğinde “Her Yönüyle Havsa Sempozyumu” düzenlendi.

Trakya Üniversitesi, İpsala ile başlattığı ve ilçelerin coğrafyası, tarihi, kültürel yapısı, ekonomisi gibi bütün yönleri ile ele alındığı sempozyumlarına bir yenisini daha ekledi. Havsa Meslek Yüksekokulunda Trakya Üniversitesi, Havsa Kaymakamlığı ve Havsa Belediyesi ortaklığıyla “Her Yönüyle Havsa Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Havsa’nın, kültür ve medeniyetimizdeki yerinin ve bugün sahip olduğu potansiyelin tam olarak ortaya konulması adına düzenlenen Her Yönüyle Havsa Sempozyumu’nda iki gün boyunca 14 farklı kurumdan 77 katılımcı, 12 farklı oturumda toplam 52 bildiri sundu. Havsa’nın Tarihi Gelişimi ve Havsa’nın Sosyo-Ekonomik Gelişimi konulu panellerin de yer aldığı sempozyumun, Havsa tarihine ışık tutması bekleniyor.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Havsa Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Edirne CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan ve Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun yanı sıra ile müdürler, akademisyenler, öğrenciler ve Havsa halkı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi ve Havsa Belediyesi tanıtım filminin izlendiği etkinlikte açılış konuşmalarına geçildi. 14 farklı kurumdan 77 katılımcının 2 gün boyunca 52 bildiri sunacağı sempozyum kapsamında iki panel ve üç serginin de katılımcılarla buluşacağını ifaden eden Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan “Bildirilerin büyük bir bölümü Havsa’nın tarihi ile ilgili olmakla birlikte tarım, coğrafya, ulaşım, sağlık, gastronomi, sosyal ve kültürel konularda da bildiriler yer almaktadır.” diyerek başta Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir ve Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan olmak üzere sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bir yeri şehir yapan o yerin kültürü ve yaşanmışlıkları olduğunu dile getiren Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan “Göreve geldiğimizden bugüne ilçemizin geçmişini, tarihini, kültürünü, yaşanmışlığını anlatan toplu bir külliyat oluşturmak istiyorduk. Elimizde Havsa ile ilgili sadece tek bir kaynak vardı. Bugün bu kaynakları zenginleştireceğimiz ve tarihe not düşeceğimiz güzel bir etkinlikte sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugünden itibaren siz değerli akademisyenlerimiz ile daha fazla bir arada olmak istiyoruz. Belediyemizin hayata geçireceği projeleri sizlerle paylaşarak görüşleriniz ve önerilerinizle zenginleştireceğiz. Havsa’ya hepimizin gönül borcu olduğuna inanıyorum. Havsa’da yaptığımız güneş enerji panelleri ortaklığı gibi hocalarımızla, iş insanlarımızla, ilçemizin yetişmiş insanlarıyla bu topraklara hizmet etmeye ve gönül borcumuzu ödemeye devam edeceğiz.” diyerek sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

İki yılı aşan görev süresi boyunca sahip olduğu deneyimlerden yola çıkarak Balkanlar ve Anadolu kültürünün geçiş güzergahı olan Havsa’nın, değerlerine ve zengin kültürüne sahip çıktığını ifade eden Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir, “Bazen çok mutluluk verici bazen de çok acı hikâyelere konu olan hadiseler burada bir kültür gölü oluşturmuş. Bu kadar çeşitli, renkli ve geniş bir kültür ki bazen bu değerlerimizi, özelliklerimizi, âdetlerimizi belki de unutuyoruz veya unutmaya yüz tutuyoruz. İşte Mustafa Tan Hocamın Havsa’da hayata geçirdiği çalışmalar ve bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sempozyumumuz değerlerimizi, kültürümüzü daha çok güçlendirmek ve kuvvetlendirmek için önemli adımlar. Değerli akademisyenlerimiz sizlerin açacağı yolda, bizlere göstereceğiniz hedeflerle ilerlemek durumundayız. Çünkü ilimin ve bilimin öncülüğünde bir gelişim istiyoruz. Bu gibi toplantıların Havsa’nın kültür, sosyolojik, ekonomik ticari hayatına, bilişimine katkı sunmasını temenni ediyorum.” diyerek sempozyumun Havsa için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Edirne’nin pek çok farklı değeri, köklü bir tarihi ve zengin kültürü içinde barındırdığını ve Trakya Üniversitesinin de bu müstesna şehirde tarih boyunca kurulan eğitim kurumlarının bir devamı niteliğinde olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi olarak, geçmişimizden aldığımız güç ve geleceğe olan inancımızla eğitsel, bilimsel, kültürel, sanatsal ve daha pek çok alanda üzerimize düşen görev ve sorumlulukların farkında olarak eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini en verimli şekilde yerine getirmeye odaklandık. Bu bağlamda da temel stratejilerimizi, niteliği artıracak çalışmalar ve üniversitemizi pek çok alanda marka haline getirecek çalışmalar üzerine yoğunlaştırdık.” dedi.

Edirne’nin, bölgenin ve dolayısıyla ülkenin gelişmesi ve kalkınması adına çalıştıkları bilgisini kaydeden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “79 ülkeden 5200’ü uluslararası olmak üzere 42 bin öğrencimiz ve 5 bin çalışanımızla bölgenin en büyük akıl kurumu, işvereni ve ekonomik gücü konumundayız. Teknopark, TÜTAGEM, Sürekli Eğitim Merkezi, TTO gibi birimlerimizle kente önemli toplumsal katkılar sunmakta ve eğitim, bilim, teknoloji, kültür ve ekonomi gibi pek çok alanda üniversite-kent ve kamu bütünleşmesine örnek olabilecek çeşitli çalışmalara imza atmaktayız. Bu kapsamda da son olarak Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile düzenlediğimiz 22. Edirne Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Sanayi Fuarı’nda şehrimiz ve vatandaşlarımızla buluştuk.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi olarak misyonlarının tüm imkânları ile şehre mümkün olan en iyi katkıyı vermek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bunun için ülkenin farklı kurumları ve üniversiteleri ile iş birliği içerisinde pek çok proje ve etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu tür çalışmaları Edirne’nin her bir yerine yaymak istediklerini ve bu doğrultuda ilk adımı Her Yönüyle İpsala Sempozyumu ile attıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumun ardından benzerlerini Havsa, Uzunköprü ve Keşan için de planladık. Bu kapsamda değerli Prof. Dr. Mustafa Tan Hocamızın gayretleri ile Her Yönüyle Havsa Sempozyumu’nu gerçekleştiriyoruz. Değerli Hocamızın üniversitemize katılması ve kendisinin tarım başta olmak üzere birçok alandaki başarılı çalışmaları ile kentin tarihi, kültürel ve coğrafi yapısı ile bütünleşecek ve bir değere dönüşecek pek çok çalışma ve projeye imza atıyoruz. Edirne; tarımın, ziraatın, hayvancılığın, çeltiğin, ayçiçeğinin başkenti. Dolayısıyla bu tür alanlarda kendimizi sorumlu hissediyor ve gerekli katkıyı sunabilmek için gayret ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Havsa MYO bahçemiz adeta bir laboratuvara dönüştü. Edirne kültüründe önemli bir yeri olan gülü ve bu geleneği doğduğu topraklarla buluşturduk. Şenlik havasında bir etkinlikle de güllerimizi hasat ettik. Güllerimizin hemen yanını tıbbi aromatik bitkiler bahçesi haline getirdik. 1500 adet lavanta ve biberiyenin yanında farklı türde çok sayıda tıbbi aromatik bitkiyi de bahçemize kazandırdık. Onun yanı sıra Edirne Kırmızısı konusunda bir TÜBAP projesi yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bundan önceki çalışmalarının yanı sıra sempozyumun düzenlenmesinde de büyük bir emek sarf eden Prof. Dr. Mustafa Tan’a, Havsa MYO ve çalışmaları ile yakından ilgilenen ve destekleyen Havsa Kaymakamı Reşit Özer Özdemir’e ve Belediye Başkanı Aydın Balkan’a teşekkür eden Rektör Tabakoğlu, sempozyumun sonunda sunulacak bildirilerle Havsa ile ilgili ciddi bir kaynak oluşacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise sempozyum ile Havsa ilçesinin pek çok yönünün bilimsel bir ortamda alanında uzman isimler tarafından ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sempozyum kapsamında bildiriler bir araya getirilerek oldukça değerli bir kaynağa dönüşecek. Herkesin kütüphanesinde yerini alacak kıymetli bir eser olacak. Üniversiteler, bulundukları yere, bölgeye ve hatta dünyaya değer katan, ışık saçan kurumlardır. Bilimi yayarlar, tarihe ışık saçarlar, gelecek nesillere örnek olurlar. Trakya Üniversitesi, bünyesinden dört farklı üniversite çıkarabilmiş büyük bir eğitim kurumu. O günlerden bugünlere uzanan tarihi süreçte önemli bir noktaya gelindiğini görüyorum. Üniversitemizin tanıtım filmini çok güzel duygularla izledim. Böyle bir sempozyum düzenleneceğini duyduğumda oldukça etkilendiğimi ve heyecan duyduğumu ifade etmek isterim. Bir Havsalı olarak çok değerli bir çalışma olduğunu düşünüyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Programda açılış konuşmalarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un, “Her Yönüyle Havsa Sempozyumu” için gönderdiği telgraf okundu.

Programın bilimsel oturumları öncesi Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve protokol üyeleri tarafından Havsa’nın tarihine, sosyal hayatına ve imar planı çalışmalarına ışık tutacak “Havsa Gazetecileri Sergisi”, “Eski Havsa Fotoğrafları Sergisi” ve “Havsa İmar Vizyonu Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Sergi açılışlarının ardından program, “Havsa’nın Tarihi Gelişimi” konulu panel ve sempozyum oturumları ile devam etti.

İLGİLİ HABERLER