İÜ'de Hattuša’nın tarihi, dili, sanatı ve inanç sistemi ele alındı - DARK Haber Ajansı

İÜ'de Hattuša’nın tarihi, dili, sanatı ve inanç sistemi ele alındı - DARK Haber Ajansı
İstanbul Üniversitesi Müze ve Kültür Merkezi tarafından düzenlenen "Bir Anadolu İmparatorluğu’nun Yeniden Keşfi: Hattuša" sergisi ve konferansında, Hattuša'nın tarihi, dili, sanatı ve inanç sistemi detaylı bir şekilde ele alındı. Program, Hitit İmparatorluğu'nun farklı yönlerini vurgulayarak tarihin önemine vurgu yaptı. Plaket takdimleri ve konuşmalar etkinliği zenginleştirdi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜZEYUM) Konferansları kapsamında düzenlenen “Bir Anadolu İmparatorluğu’nun Yeniden Keşfi: Hattuša” başlıklı sergi ve konferans, 8 Nisan 2025 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın katılımıyla İÜ Rektörlüğü’nde gerçekleştirildi.

MÜZEYUM Müdürü Doç. Dr. Güner Sağır, İÜ Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Metin Alparslan ve Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan tarafından İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çorum Müzesi iş birliğiyle düzenlenen programda, Hattuša’nın tarihi, dili, sanatı ve inanç sistemi ele alındı.

“Tarih, Ders Çıkarılması Gereken Bir Kaynak”

Programın açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, MÜZEYUM Müdürü Doç. Dr. Güner Sağır ve Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Alparslan gerçekleştirdi. Konuşmalar kapsamında, tarihe yalnızca geçmişin bilgisi olarak değil, ders çıkarılması gereken bir kaynak olarak yaklaşılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Hititlerin, birçok toplumu bir araya getirme ve ortak yaşam kültürünü kurma konusunda öncü oldukları ifade edildi.

Sergi açılışının ardından, Doç. Dr. Metin Alparslan ve Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan’a, Boğazköy/ Hattuša Kazı Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Andreas Schachner’e ve Şef Uğur Ozan Güneş’e plaket takdim edildi.

Hitit İmparatorluğu Farklı Yönleriyle Ele Alındı

Etkinlik, İÜ Rektörlüğü Mavi Salon’da gerçekleştirilen konferans ile devam etti. Konferansta, Hitit İmparatorluğu’nun farklı yönleri ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Doç. Dr. Metin Alparslan, “Hitit İmparatorluğunun Yeniden Keşfi: Dili ve Tarihi” başlıklı sunumunu yaparken, Prof. Dr. Andreas Schachner “Başkent Hattuša: Hitit Sanatı ve Kültürü” üzerine konuşmasını gerçekleştirdi. Konferans, Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan’ın “Hitit İnanç Sistemi ve Başkent Hattuša’daki Yansıması” başlıklı sunumuyla devam etti. Sunumların ardından, Hitit dini ve başkentteki kutsal yapılar üzerine değerlendirmeler yapıldı ve etkinlik, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

İLGİLİ HABERLER