Sakarya Üniversitesinden İbranice Tweet

Sakarya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ortadoğu Enstitüsü, Filistin’de yaşanan olaylarla ilgili İsrail’in resmî dili olan İbranice bir tweet attı. Enstitüsü tarafından atılan tweette şu ifadelere yer verildi:

“Ramazan boyunca Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde ve Mescid-i Aksa çevresinde yaşanan olaylar İsrail iç siyasetini de doğrudan etkiledi. Bunun pek çok sebebi var: İsrail son iki yılda dördüncü kez seçime gitse de hükûmet kurulamıyor. Netanyahu destekçisi partilerin Ortak Arap Listesi’nin dahil olduğu bir koalisyona karşı olması sebebiyle tüm müzakerelere rağmen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamıyor. Ancak son olaylar sebebiyle koalisyon görüşmeleri de ciddi zarar görmüş durumda. Ortak Arap Listesi’nin lideri Mansur Abbas, 20’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü saldırılar sonrası aşırı sağcı Bennett’ın dahil olduğu koalisyon müzakerelerini dondurduklarını açıkladı. Bunun yanında Lapid ile koalisyon müzakerelerinde bulunan Bennett da aşırı sağcı tabanından Birleşik Arap Listesi’nin olduğu bir koalisyona girmemesi yönünden ciddi baskı görmekte. Ancak Lapid ve Gantz Arap vekillerin desteği olmadan da Knesset’te güvenoyu alacak bir azınlık hükûmeti kurabilir. Mevcut hükûmette Başbakan yardımcısı ve Savunma Bakanı olan Gantz, muhtemel bir Lapid koalisyonuna destek verecek olsa da Kudüs’te yaşanan olaylar sonrası İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik hava saldırılarına onay verdi. Aşırı sağdan solcu partilere ve hatta Arap milletvekillerine muhtaç olan bu koalisyonun kurulmasının tek yolu Netanyahu karşıtlığında birleşmek. Ancak yaşanan olaylar tarafların uzlaşmasını imkânsız hale getirmekte. Öte yandan, Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanan olaylar, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki güç kullanımı ve Gazze’ye yönelik hava saldırıları bir yandan İsrail’in Filistinlilere karşı apartheid rejiminin bir uygulaması olsa da diğer yandan Netanyahu’nun koalisyon kuramaması ile de yakından ilgili. Bununla beraber İsrail siyasetinin koalisyonları zorlayan yapısı, Netanyahu’nun İsrail iç siyasetini kutuplaştırıcı etkisi ve alternatif güçlü bir figürün olmaması İsrail’de hükûmet kurulmasını neredeyse imkânsız hale getiren bir kısır döngünün oluşmasına sebep oluyor.

Özetle, yaşanan çatışmalar Netanyahu karşıtlarının koalisyon görüşmelerini olumsuz etkilerken, 2009’dan beri Başbakan olan Netanyahu ise gerilimi yüksek tutarak görevini bırakmaktan yana ve yolsuzluk davalarından kurtularak ülkeyi bir kez daha seçime götürmeyi hedefliyor olabilir.”

İLGİLİ HABERLER