Savaşan; 'Yüz yüze eğitim devam edecek'

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Ana TV ve Dolu Radyo'da ortak yayınlanan Ana Gündem programına konuk olarak üniversite hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“2001’den bu yana uzaktan eğitim altyapısı için çalışıyoruz”

Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, katıldığı programda ilk olarak pandemi nedeniyle benimsenen uzaktan eğitim uygulamalarının yaklaşık 2 yıl boyunca Sakarya Üniversitesi’nde son derece başarılı bir biçimde uygulandığını belirtti. Savaşan, “23 Mart 2020’de eğitime çevrimiçi devam edilme kararı alındı ve 2 yılı geride bıraktık. Gururla ifade ediyorum ki 2001’den itibaren uzaktan eğitim altyapısı için harcama ve yatırım yapan bir üniversiteyiz. Bu avantaj sayesinde daha erken hareket edebildik ve pandemi sürecinde de tüm programlarda yaklaşık 5.000 dersi çevrimiçi yapabildik. Ayrıca hocalarımız tarafından kısaca UZEP olarak ifade ettiğimiz bir uzaktan eğitim platformu geliştirildi. Üniversitemizin geliştirdiği UZEP platformu, Türkiye için bir açılım oldu. Bu sayede birçok üniversiteye daha kaliteli hizmet sunma imkânı verebildik. Buna ek olarak uygulamalı eğitim dersleri platformu oluşturduk. Yaklaşık 560 civarı laboratuvar uygulamasını çevrimiçi ortama aktardık” dedi.

“Yüz yüze eğitim devam edecek”

Güz döneminde olduğu gibi bahar döneminde de eğitimin yüz yüze devam edeceğini vurgulayan Savaşan, “Yüz yüze eğitim devam edecek ancak kronik rahatsızlık ve bunun gibi çeşitli nedenlerden dolayı yüz yüze eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerimiz için çevrimiçi dersler olacak. Bunun yanı sıra, sadece ara sınav ve finaller yüz yüze gerçekleştirilecek; diğer dönem içi ölçme faaliyetleri ise çevrimiçi olacak. Öğrencilerin yüz yüze eğitim almasını önemsiyoruz ancak bunu zorunlu kılmıyoruz. Uzaktan eğitimi, örgün eğitimin ikamesinden ziyade bir tamamlayıcı unsur olarak görüyoruz. Dolayısıyla uzaktan eğitim altyapısının sunduğu imkânları kullanarak yüz yüze eğitime devam edeceğiz” dedi.

SAÜ, farklı alanlarda Türkiye’de ilk 5’te

Sakarya Üniversitesinin çeşitli başarı sıralamalarında elde ettiği derecelere de değinen Rektör Savaşan, “TÜBİTAK yetkinlik analizine göre Sakarya Üniversitesi, enerji depolama, batarya araştırmalar, siber güvenlik, elektrikli ve hibrit araç teknolojileri alanlarında Türkiye’de ilk 5’te bulunan bir üniversite. 20 farklı alanda da Türkiye’de ilk 20’de yer alıyor. Dolayısıyla üniversitemizin güçlü bir altyapısı ve iyi bir potansiyeli var. Üniversite olarak yeni trendlere uyum sağlamaya çalışıyoruz ve bu kapsamda özellikle üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz. UNİKUR adında bir platform oluşturduk, bu platform oluşturulduktan sonra üniversite-sanayi işbirliği kapsamında 9 adet proje aldık” diyerek, bu çabaları gerçekleştirirken ülkenin kalkınma hedeflerinin de gözetildiğinin altını çizdi.

“Bahar şenlikleri bu yıl yapılacak”

Rektör Savaşan, Yaşayan Kampüs girişimi kapsamında üniversite kampüslerinde kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi; laboratuvarların, kütüphanelerin ve sosyal alanların iyileştirilmesi çalışmalarında çok büyük ilerlemeler kaydettiklerini ve bu yıl üniversitede bahar şenliklerinin Mayıs ayının başında 3-4 günlük bir programla gerçekleştirileceğini ifade etti.

Bir süredir yapılmayan bahar şenliklerinin bu yıl gerçekleşeceğini belirten Rektör Savaşan, “Bahar şenliklerini öğrencilerimizi memnun edecek bir formatta yapmaya çalışıyoruz. Şu anda arkadaşlarımız içerik konusunu tartışmak için toplanıyorlar. Bizim hedefimiz, bahar şenliğini yalnızca popüler bir iki şarkıcının geldiği bir şenlik olmaktan çıkarıp, üniversitemize yakışır bir formata dönüştürmek. İçinde kültür, spor, sanat olsun istiyoruz ve bunların hemen hemen tamamının üniversite öğrencileri tarafından yapıldığı bir format oluşturmaya çalışacağız. ” şeklinde konuştu.

110 ülkeden 5000 uluslararası öğrenci

Rektör Savaşan, “Yeni dönemde öğrencilerin devamlılığını temenni ediyoruz. Öğrencileri kampüslerimize bekliyoruz. 110 farklı ülkeden 5000’e yakın uluslararası öğrencimiz var. Farklı kültürlerden gelen öğrencilerin birbiriyle sosyal-kültürel etkileşimde bulunması önemli. Günümüzde Türkiye’deki üniversiteler, sektörle entegrasyon da dahil olmak üzere birçok konuda geçmişe göre çok daha iyi bir konumdalar. Bundan sonra alınması gereken mesafeyi de inşallah birlikte alacağız. Öğrencilere hedefleri doğrultusunda kaliteli bir eğitim vaat ediyoruz. Sektörle entegrasyon konusundaki gelişmeleri de somut iyi örnekler üzerinden ilgili kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

İLGİLİ HABERLER