Türk savunma sanayisinin öncü kurum ve kuruluşlarının paydaşı olduğu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali “TEKNOFEST 2023” finallerinde Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 10 takım ile mücadele edecek.
Türkiye ve dünyadan binlerce takım ve yüzbinlerce katılımcının başvurduğu TEKNOFEST 2023 teknoloji yarışmalarında; BTÜ’den 10 takım tüm elemeleri geçerek, TEKNOFEST finallerinde yer almaya hak kazandı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, finalist takımlar ile bir araya gelerek yarışlar öncesi son durumları hakkında öğrencilerden bilgi aldı. Rektör Çağlar, TEKNOFEST 2023’ün finallerine kalan öğrencileri ve akademik danışmanlarını kutladığını belirterek, “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi hedeflerini gerçekleştirme yoluna gençleri de ortak eden TEKNOFEST yarışmalarında tüm üniversitelerimizin, tüm takımlarımızın çalışmalarını çok değerli buluyorum. Bizim BTÜ olarak hedefimiz, her geçen yıl daha başarılı olmak. Öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Onları yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Rektör Çağlar ile birlikte, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Genel Sekreter Selim Uzun BTÜ yönetimi olarak yarış alanlarında ve pistlerde de öğrencilerin yanlarında olacaklarını belirttiler. BTÜ Yönetimi ve finalist öğrenciler, Yıldırım Belediyesi ev sahipliğindeki iftarda Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile bir araya gelerek destekleri için Başkan Yılmaz’a teşekkürlerini ilettiler.
TEKNOFEST 2023 teknoloji yarışmaları finallerinde toplam yedi kategoride yer alacak olan BTÜALFA, BTÜ-LAGARİ, BTÜ-FIRAT, HACIWATT, BTÜ SANCAR, BTÜ-THUNDERLOOP, BTÜ İKA, BTÜ-QUADRUPLET R&D, BTÜ-HEYSEM, BTÜ-İLTER takımları iyi dereceler elde etmeyi hedefliyor. TEKNOFEST’in başladığı 2018 yılından itibaren birçok kategoride finallerde yarışan BTÜ takımları, bugüne kadar farklı alanlarda toplam 4 birincilik, 3 ikincilik ve 3 üçüncülük kupası kazanırken birçok mansiyon ve özel ödül almaya da layık görüldü.
Finale Kalan Takımlarda Hazırlıklar Son Sürat Devam Ediyor
Elemelerde çeşitli kategorilerde mücadele ederek, yarışmanın raporlama ve sunum aşamalarını başarı ile geçen BTÜ takımları finaller öncesinde Ramazan Bayramında da çalışarak son hazırlıklarını yapıyor.
TEKNOFEST 2023 finallerinde BTÜ takımları; “Uluslararası İHA Yarışması”, “Uluslararası Elektrikli Araç Yarışları”, “Hyperloop Geliştirme Yarışması”, “ Tarımsal İnsansız Kara Aracı”, “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri / Gıda Ve Tarım”, “Biyoteknoloji ve İnovasyon Fikir Kategorisi” ile “Sürü Robotlar Yarışması” kategorilerinde Bursa Teknik Üniversitesi ile birlikte Bursa’yı da temsil edecek. İşte finallerde mücadele edecek olan on BTÜ takımı:
BTÜ-LAGARİ: “Başarı BTÜ’de Bir Gelenek. Bu Yıl da Bu Geleneği Sürdürmeyi Hedefliyoruz”
BTÜ’nün önde gelen TEKNOFEST ekiplerinden BTU ALFA, BTÜ-LAGARİ ve BTÜ-FIRAT, “Uluslararası İHA Yarışması” kategorisinde mücadele edecek. Bu üç ekibin arasında 2012 yılında kurulan ve katıldığı ulusal ve uluslararası nitelikteki pek çok yarışmadan başarılı sonuçlar ile dönen BTÜ-LAGARİ takımının lideri Atakan Yaşlak, BTÜ-LAGARİ takımı için başarının bir gelenek olduğunu ve bu yılda bu geleneği sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Bu kategoride yer alan diğer takımlardan 2021 yılında kurulan BTU ALFA’nın takım liderliğini Karani Zeybek, 2022 yılında kurulan BTÜ-FIRAT’ın ise Mehmet Tarkan üstleniyor.
“Son Teknik Kontrollere Hazırlanıyoruz”
TEKNOFEST 2023 finallerinde BTÜ’nün iddialı olduğu alanlardan biri de “Uluslararası Elektrikli Araç Yarışları” kategorisi. BTÜ, bu alanda başarıları ile önceki yarışmalarda adlarından söz ettiren iki takım ile yer alıyor. Bunlar, takım liderliğini Mehmet Çolak’ın üstlendiği HACIWATT ve Semih Mutlu’nun takım lideri olduğu BTÜ SANCAR ekipleri. Her iki takım lideri de finaller için son geliştirmeler üzerinde çalıştıklarını söylerken, araçların büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, son teknik kontrollerden de başarıyla geçeceklerine inanıyorlar.
BTÜ - Thunderloop Uçuşa Hazır
2022 yılının Ocak ayında kurulan BTÜ-THUNDERLOOP ekibi, “Hyperloop Geliştirme Yarışması” finallerinde yarışacak. Ekibin lideri Hilal Saraçoğlu, aracın 4-5 saniye gibi kısa bir süre içerisinde 120 km/s hıza ulaşarak, raydan teması manyetizma sayesinde kesmesini ve raya güdümlü drone gibi 218 metreyi tamamlamasının hedeflendiğini belirtti.
BTÜ’nün Tarımsal İnsansız Kara Aracı “Matrobot” Yarışmada
Finallerde BTÜ adına “Tarımsal İnsansız Kara Aracı” kategorisinde BTÜ İKA Takımı yarışacak. Cahide Elif Akıncı’nın kaptanlığını üstlendiği takım, bu yıl üçüncü kez TEKNOFEST’te yarışacak. Matrobot isimli araçla yarışacak olan ekibi, sprey sistemi ile yabani otlara müdahale etme, engellerden kaçıp belirlenen süre içerisinde parkuru tamamlama gibi görevler bekliyor.
Çiftçiye "Yapay Zekâ" Destekli İHA
Liderliğini Emre Öz’ün yürüttüğü ve “Üniversite öğrencileri araştırma projeleri / Gıda ve Tarım” kategorisinde yarışacak olan BTÜ-QUADRUPLET R&D takımı, çiftçinin yapabileceği bazı işleri otonom olarak hızlı ve büyük tarım alanlarında uygulayabilecek yapay zekâ destekli insansız hava aracı sistemleri üzerinde çalışıyor.
Diyabetik Retinopati Hastalığına Alternatif Tedavi Yöntemi
“Biyoteknoloji ve İnovasyon Fikir Kategorisi”nde bu yıl ilk defa yarışacak olan BTÜ HEYSEM takımı, Diyabetik Retinopati Hastalığına alternatif bir tedavi yöntemi sunan projeleri ile finallerde yer alacak. İlaç yüklü terapötik kontakt lens tasarımı üzerine çalıştıklarını aktaran takım kaptanı Buse Özer, projenin başarından emin olduklarını kaydederken, bu yöntem sayesinde hastaların pratik bir şekilde tedavi edilebileceğini ifade etti.