Trakya Üniversitesi'nde Çini ve Kalemişi Konuşuldu

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde Erasmus kapsamında Türkiye’de bulunan Doç. Dr. Gertrud Olsson tarafından bir dizi seminer verildi. Olsson’a ikinci seminerde Sanat ve Kültür Yönetimi Uzmanı Kutalmış Bayraktar eşlik etti.

EDİRNE - İsveç Gothenburg Üniversitesi Tasarım ve Güzel Sanatlar Akademisi (University of Gothenburg Academy of Design and Crafts) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gertrud Olsson, Erasmus program hareketliliği kapsamında Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde bir dizi seminer gerçekleştirdi. Doç. Dr. Olsson, “İsveç Mimarisi Üzerine Birtakım Notlar” başlıklı ilk seminerinde örnekler üzerinden İsveç mimarlık ve kentleşme tarihine dair genel bir bilgilendirme yaptı. Dr. Olsson ve Kutalmış Bayraktar tarafından verilen ikinci seminerde, Edirne’de örnekler üzerinden çini ve kalemişi sanatlarında yapılan son araştırmalar sunuldu.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Seçkin Puyan’ın yaptığı seminerlere Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Özgüven, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar MYO Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal ile öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Program kapsamında “Edirne Çini ve Kalemişlerinin Öyküsü” başlığıyla bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Gertrud Olsson ve Sanat ve Kültür Yönetimi Uzmanı Kutalmış Bayraktar, Türk ve İsveç yaklaşımlarıyla bezeme ve motifleri tartışarak farklı görme biçimlerine ve bakış açılarına ışık tuttu. Bir süslemenin onu görenlere neler anlatabileceğinden hareketle düzenlenen seminerde Osmanlı mimarisinde özel bir yeri olan çini ve kalemişi konuları ele alındı. 

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde düzenlenen "Edirne Çini ve Kalemişlerinin Öyküsü" sunumunun ardından teknik bir gezi düzenlendi. Muradiye Camii, Selimiye Camii ve Süleyman Paşa Camii ile Mecidiye Köprüsü’nde yer alan kalemişi ve çini bezemelerin, yurt içi ve yurt dışı örnekler ile kıyaslanarak analiz edildiği teknik gezide, Edirne İslam Eserleri Müzesi ile Vakıf Müzesi’nde yer alan çinilerin yapım teknikleri yerinde incelendi. 

Seminer dizisi kapsamında Deveci Han’ı ziyaret ederek Edirne el sanatları atölyelerini inceleyen akademisyen ve öğrencilerin sorularının Doç. Dr. Gertrud Olsson tarafından cevaplanmasının ardından etkinlik, Sinan ve Selimiye Camii Vakfı (SİSEV) Genel Müdürü, Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Mehmet Ali Esmer eşliğinde Selimiye Camii’nde yer alan çinilerin incelenmesi ile sona erdi.

İLGİLİ HABERLER