Abant İzzet Baysal Üniversitesi bazı yerel yayın organlarında çıkan hastaneler arasındaki afiliasyon süreci ile ilgili haberler ile ilgili basın açıklaması yaptı.
AİBÜ Rektörlüğü Basın Açıklaması
Bazı yerel basın-yayın organlarında hastaneler arasındaki afiliasyon süreci ile ilgili, kamuoyunda üniversitemize yönelik haksız, taraflı ve algı oluşturma amaçlı bazı haberler yayımlanmıştır. İlgili haberler Rektörlüğümüz tarafından tekzip edilmiş olup bu vesile ile konu ile ilgili aşağıdaki hususları kamuoyunun dikkatine sunarız:
- Yayımlanan haberlerde yer alan iddialar; asılsız, mesnetsiz, delilden yoksun, üniversite ve yönetimini yıpratmaya yönelik, tek taraflı ve genellemeci yaklaşımla yapılan ithamlardır. Bu iddiaların kabul edilmesi söz konusu değildir.
- Afiliasyon, 03.05.2014 tarihinde çıkan yönetmelik gereği yapılmış, afiliasyon için gerekli girişimler üniversitemiz tarafından başlatılmış, Yüksek Öğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile yürürlüğe girmiştir. Ancak, afiliasyon kapsamındaki Köroğlu Ünitesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi, Rektörlüğümüzün bilgisi dışında ikinci basamak hastaneye dönüştürülerek afiliasyonun amacından uzaklaşılmıştır.
- Tıp Fakültesi Hastanesi ve Fizik Tedavi Ünitesi, merhum İzzet Baysal’ın Üniversitemize en büyük armağanlarından biridir. Dolayısıyla; binası, donanımı ve personeli itibariyle Üniversitenin olan bir hastanenin “verilmesi/geri alınması” gibi söylemlerin bir anlamı bulunmamaktadır.
- 2010 yılında Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’mizin (SAUM) 20 Milyon TL borcunun devlet tarafından ‘sıfırlandığı’ iddiası doğru değildir. 2011 yılında Maliye Bakanlığı tüm üniversite hastanelerine, belli kriterler çerçevesinde mali destek sağlamıştır. Bu destek kapsamında SAUM için toplam 2 milyon 300 bin TL, belli periyotlarla gönderilmiştir. Ayrıca, SAUM’un borçları 2010 yılından sonra değil, daha önceki yılları da kapsayan ve devam eden borçlardır.
- Haberlerde yer alan israf iddiaları hiçbir vicdani ölçüye uymamaktadır. İzzet Baysal Vakfının yaklaşık 11 Milyon TL maliyetle yaptırdığı ve üniversiteye bağışladığı Karacasu’daki Fizik Tedavi Rehabilitasyon ünitesi, o günkü şartlarda Üniversitemiz tarafından da yaklaşık 8 Milyon TL alt yapı ve donanım yatırımı yapılarak hizmete açılmıştır. Bu anlamda Fizik Tedavi Hastanesi Bolu’ya kazandırılan en büyük eserlerden biridir.
- Afiliasyona geçildiği tarihte yaklaşık borcumuz haberlerde yer aldığı gibi 22 Milyon TL değil, 12 Milyon TL’dir. Borç gibi gösterilen geriye kalan kısım ise SGK’dan alacaklı olduğumuz miktar olup, SGK tarafından bu borcun ödemesi yapılmıştır. Bununla birlikte üniversite hastanelerinin yapısal kaynaklı mali zorluklarının bulunduğu açıktır. Ancak unutulmamalıdır ki, Üniversite hastaneleri sağlık hizmetlerinin yanı sıra Tıp ve Uzmanlık Eğitimi faaliyetlerini yürütmekle yükümlüdür.
- Öğretim Üyelerinin yönlendirildiği iddiaları gerçek dışı olup, fakültemiz öğretim üyeleri, afiliasyon sürecinin işleyişi içerisindeki gelişmelerin tamamına vakıftır.
- Üniversite hastanemiz ve Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastaneler, birer kamu kuruluşu olup sağlık hizmeti vermektedir. Verdiği hizmetin özelliği bakımından bu kurumların, ticari bir işletme olarak algılanıp kâr ya da zarar etmesinden bahsedilmesi de doğru değildir. Burada üstünde durulması gereken husus, verilen sağlık hizmetinin niteliğidir.
- Üniversitemiz yönetimi eleştirilere her zaman açıktır. Ancak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi kurumsal kimliği ve tüzel kişiliğini yıpratmaya yönelik yayınlar karşısında sessiz kalmamak ve hukuki süreçleri başlatmak hususunda da kararlıdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
08.01.2016
AİBÜ Rektörlüğü