Bakan Koca koronavirüs çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yaptı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu’nda yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı.

Yaptığı konuşmasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM), tarihi boyunca kritik önemde pek çok olayla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Bakan Koca, “Meclisin iradesi, psikolojisi, yapıcı tutumu, toplumun direnme ve başarma kararlılığının kat kat artması demektir. Bireyleri doğrudan tehdit eden bir risk ortamında mücadelenin ilk şartı başarı, motivasyondur. Her bir arkadaşımı kendi ortamında bu ilkenin lideri olarak görüyorum.”

Salgının merkezi Avrupa’ya kaydı  

Koronavirüsün ortaya çıkış sürecine ilişkin genel bilgi veren Koca, salgın merkezinin Avrupa’ya kaydığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), 11 Mart 2020’de pandemi yani tüm dünyayı etkileyen ve can kaybına yol açan salgın ilan ettiğini dile getirdi.

“Referans laboratuvarlarda çalışılıyor”

Numunelerin 16 ilde referans laboratuvarlarda çalışıldığını bildiren Bakan Koca, “Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36’ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez çalışmaya başladı” bilgisini verdi.

Virüsün dünyaya açıklandığı 10 Ocak’tan itibaren Türkiye’nin hızlı ve aktif davrandığını belirten Koca, “Sürecin ilk gününden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyet ve yakından takip etmeleri; Bilim Kurulu ve Bakanlığımızın önerilerinin daha ötesinde kararlar alarak devreye girmiş olmasının, bu başarıda büyük bir payı olduğunu söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Başarılı örnekleri model aldık”

Virüsün görüldüğü ülkelere yönelik uçuş yasağı koyduklarını anımsatan Koca, “Sınır komşularımız ile kara sınır kapılarımızı kapattık. Gelen vatandaşlarımızı sağlık kontrolü ve 14 günlük izolasyon tedbirleriyle ülkemize kabul ettik. Bu arada uçuş yasağı ve sınır kapatması uyguladığımız ülkelerdeki vatandaşlarımızı tahliye etmek üzere operasyonlara gerçekleştirdik” dedi.

“4 milyon 603 bin yolcu termal taramadan geçirildi”

Tüm uluslararası uçuşları risk görerek hava meydanlarında termal kamera uygulamasıyla 4 milyon 603 bin yolcuyu kontrolden geçirdiklerini bildiren Bakan Koca, deniz giriş noktalarında ise termal taramadan geçirilen yolcu sayısının 15 bin 200 olduğunu belirtti.

Koca, kara hudut kapılarında termal kamera kontrolünden geçirilen 189 bin yolcudan 1103’ünün, kurulan sahra hastanelerinde gözetim altına alındığını, 189 kişinin hastaneye sevk edildiğini bildirdi.

Umreden dönen vatandaşların önce sağlık muayenesiyle evlerinde izolasyona alındığını anlatan Bakan Fahrettin Koca, şunları aktardı:

“Son dönemde gelen sayının yüksekliği ve özellikle umreden gelen bir vakada pozitif görülmesi üzerine, umreden gelecek vatandaşımızın artık evlerinde değil, boş öğrenci yurtlarımızda, tekli odalarda izole edilmelerine karar verdik. 

Uçuş yasağının neredeyse tüm Avrupa’yı kapsaması sebebiyle buralarda çeşitli sebeplerle bulunan vatandaşlarımızı da ülkemize getiriyor, yine yurtlarda izole ederek 14 günlük süreyi gözlem altında geçirmelerini sağlıyoruz. Halen toplamda 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.”

“Türkiye, yoğun bakım yatak sayısında şanslı durumda”

Hastalığın ülkeye yayılarak bir salgın halini alması durumunda, kamu ve özel sektörün birlikte hizmet vereceği 13 bin 211’i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitesinin söz konusu olduğunu bildiren Koca, şunları kaydetti:

“Türkiye, yoğun bakım yatak sayısında şanslı durumda. Erişkin ve çocuk yoğun bakımlar dahil 100 bin kişiye, Almanya’da 29, İtalya’da 13, Fransa’da 12 yoğun bakım yatağı düşüyorken, ülkemizde bu sayı 40’ı bulmakta.

Hastanelerde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygun şekilde. Şehir hastanelerimizin bu konuda önemli bir katkı sağladığını söylemek istiyorum.”

“Fiziki ve teknolojik altyapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız” diyen Koca, 

“Vatandaşlarımızın hastalıkla ilgili tereddütlerini gidermek ve şikayet ortaya çıkması durumunda onları yönlendirmek ve gerektiğinde bazı hizmetleri de vermek üzere 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Corona hattını devreye soktuk.

“Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak”

Hastalığın teşhisinde güvenilir ve hızlı sonuç vermek adına kendi tanı kitimizi geliştirdik. Ayrıca özellikle önümüzdeki bir, iki gün içerisinde, hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Hızla sonuç verebilen, tarama amaçlı olan bu tanı kitini bütün illerimize vererek, pozitif çıktığında referans laboratuvarımızda doğrulamak üzere bir planlama yaptığımızı, sabah itibariyle bugün kargoya verilip yarın geleceğini buradan müjdelemek istiyorum.”

Yurt dışından 1 Mart’tan bugüne kadar gelen kişi sayısının 372 bin olduğunu, bu kişilerin adres ve telefon bilgilerine ulaşarak her birine mesaj gönderdiklerini ve her birinin takiplerinin aile hekimleri üzerinden de yapıldığını bildiren Koca, “Sadece bir günde 132 bin aile hekimlerimiz üzerinden tarama yapıldığını söylemek istiyorum” dedi. 

“6 üniversitenin her birine 50 bin maske gönderildi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personelinin çalışma düzenlerinde bazı değişikliklere gittiklerini, personeli riskten koruyacak tedbirler almaya başladıklarını söylen Koca, bu kapsamda üniversite hastaneleri dahil tüm kamu hastanelerine koruyucu malzeme dağıttıklarını, 2 gün önce talepleri olmadığı halde 6 üniversitenin her birine 50 bin maske gönderdiklerini belirtti. 

“Sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personelinin hem iş yükü hem de maruz kaldığı riskin arttığına işaret ederek, "Bu mücadelede büyük fedakarlık gösteren sağlık personelimizin önemini toplumumuzun hiç kuşku duyulmayacak şekilde fark etmesini sağlayacağımızı umuyorum. Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık personelimizin böyle durumlarda verdikleri mücadeleye karşılık hak ettiği itibarın milletimizin nezdinde yerini biliyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER