Kilosu 1.500 TL’ye kadar alıcı bulan sakızda, ülkemizi üretim merkezi haline getirmek ve komşumuz Yunanistan’ın bu alandaki tekelini kırmak için Orman Genel Müdürlüğü 2014 Yılında “Sakız Eylem Planı” başlattı.
İZMİR - Çeşme
2019 Yılı sonuna kadar sürecek bu eylem planında, Sakız Adası ile hemen hemen aynı iklim ve toprak şartlarına sahip Çeşme ve Urla çalışmaların merkezi haline geldi.
Orman Genel Müdürlüğü adına bu çalışmalar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmakta. Urla ve Çeşme bölgelerinde sorumlu olan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde çalışmaları yürüten Menderes Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yaz kış demeden büyük bir azimle sakızı ülkemize kazandırmak için çalışıyor.
Çalışmaları yerinde takip eden ve düzenli aralıklarla sakız sahlarını gezen Menderes Orman İşletme Müdürü Özkan Çakıl, 2014 yılından buyana havai köklendirme, daldırma ve aşılama yöntemleriyle ürettikleri sakız fidanı sayısının 30 bine ulaştığını ve toplam 640 dekar alanda bu fidanları toprakla buluşturduklarını söyledi. Orman İşletme Müdürü Özkan Çakıl, yüksek ekonomik değerinden dolayı “altın damlayan ağaç” diye tabir edilen sakız ağacını ülkemize yeniden kazandırmak ve başta yöre halkı olmak üzere ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda çalıştıklarını, 2018 Yılı kasım ayından itibaren yeni ürettikleri sakız fidanlarını toprakla buluşturmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.