Her ay düzenli olarak bir araya gelerek Grup Pazar olarak toplanan ve içerisinde akademisyen, eğitimci, işadamı ve sanayicilerin yer aldığı dostluk grubu 25’inci toplantısını Şen Otel’de gerçekleştirdi. Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen grubun 25’inci toplantısının konuğu oldu.
SAKARYA - Levent CANDAN
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olmasının nedeninin güneyden kuzeye doğru hareket eden Afrika ve Arabistan Levhaları ile kuzeyde yer alan Avrasya levhası arasında bir sıkışma zonu içinde yer almasından dolayı aktif fay zonları boyunca birçok depremlerin meydana geldiğini belirtti. Son 116 yıllık deprem istatistiklerine bakıldığında Türkiye’de büyüklüğü 7 ve üzeri olan depremlerin ortalama olarak her 4 yılda bir meydana geldiği ve son büyük depremin Van’da 6 yıl önce, 2011 yılında olduğu göz önüne alındığında yakın bir zamanda Türkiye’de büyük bir deprem olmasının hiç de şaşırtıcı olmayacağını söyledi.
'Büyük zarar görmüş zayıf zemin üzerine yeni bina yapılamamalı'
Prof. Dr. Levent Gülen özellikle Sakarya bölgesinin Türkiye’nin bir numaralı deprem bölgesi olduğunun bilinmesi gerektiğini de hatırlattı. Ayrıca merkez üssü Adapazarı olmayan birçok depremin: örneğin 1943 Hendek, 1957 Abant, 1967 Mudurnu, 1999 İzmit ve 1999 Düzce depremlerinin Adapazarı’nda hasar yarattığını ve bunun da nedeninin öncelikle Adapazarı ovasının zemininin alüvyonlardan oluşan zayıf bir zemin olması ve yer altı su seviyesinin çok sığ olmasıdır dedi. Ayrıca bu tür zeminlerin deprem sarsıntılarını büyütme özelliği gösterdiğini ve deprem sarsıntılarının bu tür zeminlerde sıvılaşmaya yol açtığını belirtti. İdeal olarak bu tür zeminlere bina yapılmamasını önerdi. Eğer mutlaka bu tür zayıf zeminlere bina yapılacak ise de çok ayrıntılı zemin etütleri ve gerekli zemin iyileştirme işlemleri yapıldıktan sonra, ancak az katlı binaların güncel deprem yönetmeliği şartlarına uygun olarak yapılabileceğini belirtti.