'Gelecek Dünya, Gelecek Türkiye' paneli düzenlendi
Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi ve SETA işbirliğinde düzenlenen Türkiye G-20 Dönem Başkanlığında “Gelecek Dünya, Gelecek Türkiye” paneli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Gebze Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Üniversite Akademisyenleri, Sanayiciler, İşadamları, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve davetliler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin’in ardından Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker birer konuşma yaptı.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmasında; “G-20 Dönem Başkanlığı ve Uluslararası alanda yükselen yıldızı Türkiye’nin bu başarısının hazırlayıcısı Türkiye’nin değerli üyesi ve Kocaeli Milletvekilimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık beyefendi başta olmak üzere katılan siz değerli konuklarımıza da bu önemli ve anlamlı buluşmaya hoş geldiniz diyorum.
Küreselleşen ama beşten büyük olan dünyada tarihin her döneminde konu, derinliği, dinamikleriyle belirleyici olan Türkiye bugün G-20 Dönem Başkanlarıyla her küresel ölçekte yaşanan ve aşılması gereken sorunlara tarihinden aldığı bir dinamik ve derinlikte katkı sunmakta hem de dünyanın değişim sürecini anlayarak kendi değişimiyle buluşturmak amacında.
Bizler büyük bir geçmişin bugün güçlü temsilcileri olarak, tarihi geçmişimizden aldığımız derinlik, birikim ve zenginliği dünyanın bugün aldığı ve yaşadığı sorunlar noktasında, öneme katkı sunma ve zenginleştirme geleceği daha iyi ve güzele taşıma kararlılığı içersindeyiz.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu anlamda öncülüğünde ve koyduğu liderlikte, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun ortaya koyduğu ülkenin gelecek önemli perspektifinde şüphesiz bugün Türkiye çok büyük bir iddianın ve heyecanının içindedir.
G-20 üyesi olan ama o 20’nin ilk 10’nuna talip olan bunu başarmak için zenginliği, kararlılığı, inancı olan ve şüphesiz Çin’den İtalya’ya kadar Avrasya’nın bir bütün olarak en önemli üretim ve üretici gücü olan Türkiye, daha ötesini istemekte ama bunu hakça ve insanlığın geleceğine katkı sunacak bir vicdan ölçüsünde beklemektedir.
Sadece kalkınmayı ekonomik göstergeler anlamında değil, insani değerler ve vicdani değerlerle bir bütün olarak düşünmek ve onu dünyaya anlatmak zorunluluğu içersindedir. Dünyanın yaşadığı temel sorunların çözümü, sadece belli eksenlerde değil, her insanın mutluluğunu hedef alan bir çerçeve içinde görmektedir. İnanıyorum ki G-20 Dönem Başkanlığı bizim geleneğimizin ve geçmişimizin, inancımızın ve kültürümüzün yaşanan sorunlara çözüm noktasında dünya ile buluşmasında çok önemli bir fırsat ve açılım olacaktır.
Ülkemizin her güzelliğini, her köşesinin insan zenginliğini bulunduran ve barıştıran, barış içerisinde yaşatan bir kent olmanın yanı sıra Türkiye’nin büyük hedeflerine doğru, kararlı ve emin yürüyüşüne çok önemli zenginlik katan bir Büyükşehir’dir. Gebze’mizde bu zenginliğimizin en önemli katkı veren bir merkezi gönül bahçemizin ve ülkemizin çok güzel bir köşesidir.
Katkıda bulunan tüm akademisyenlerimize ve bilim insanlarımıza, bu buluşmaya katacakları ve bundan sonraki tüm buluşmaları için sunacakları çabalar için teşekkür ediyorum.
Gerçekten bugün çok yoğun programda Sayın Cumhurbaşkanımızın programı öncesinde hem bu buluşmaya verdiği önem ve değer, hem de Türkiye’mizin geleceği adına ortaya koyduğu çabalar için Sayın Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyor, başarılı geçeceğine inandığım bu buluşma ve kapsayıcı bir kucaklaşma nedeniyle hepinize sevgiler ve saygılar sunuyorum” diyen Vali Güzeloğlu, katılımcılara teşekkür etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptığı konuşmasında; “Türkiye’nin 13 yıl içerisinde büyük bir değişim geçirdi. 13 yıl önce bir toplantı yapılmak istense toplantının konusu muhtemelen ne olacak bu Türkiye’nin hali olurdu. Şimdi ne olacak bu dünyanın hali’ni konuşuyoruz. Aslında Türkiye’nin kat ettiği mesafeyi bu toplantı çok net ve çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. 13 yıl önce bırakın G-20’yi konuşmayı, yanı başındaki olaylara bile kayıtsız kalan bir ülke vardı çünkü bütün enerjisini kendi içinde harcayan, yarına güvenle bakamayan bir ülkede yaşıyor idik. Bakın 2002 yılında Türkiye, G-20’yi dahil konuşmazken, Türkiye şimdi G-20’nin üyesi ve dönem başkanıdır. Türkiye’nin G-20 üyesi olması Türkiye’nin bir başarısıdır. Ama Türkiye’nin G-20 üyesi olması hem Türkiye’nin hem de dünya için önemli bir şans önemli bir fırsattır.
Devlet içerisinde paralel yapı dahil hiçbir yapıya devlet mekanizmasının müsaade etmeyeceği noktaya geldi. Artık hukuk içerisinde hukuk, emniyet içerisinde emniyet, yargı içerisinde yargı diye bir kavramı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz ve bununla ilgili mücadelemizi en yoğun şekilde sürdürüyoruz. Ve hedefimiz, demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla Türkiye’de hakim kılmak. İleri demokrasiyi Türkiye’de hakim kılmak ve dünya içinde bunu son derece önemsiyoruz.
Terörün her türlüsüne ve her şekline karşıyız. Terör en temel insan hakkı ihlalidir. Hele hele bu terörü toplumların dini değerlerine atıfla yapmaya çalışanları lanetlemek her birimizin ortak görevidir. Burada Dünya’nın geleceğini tehdit eden en önemli unsurların başında terör geliyor. Fakat bunu söyledikten sonra da terörü doğuran sebepler üzerinde yoğunlaşmayan bir dünyanın gelecekte terörden kurtulmasının mümkün olmadığını vurgulamak zorundayız. Eğer siz demokrasi eksenli değil de çıkar eksenli bir dünya hayal ederseniz işte o zaman teröristlerin ekmeğine yağ sürersiniz. Kendiniz için hak gördüğünüz demokrasiyi gelişmekte olan ülkeler için, özellikle de İslam ülkeleri için lüks görürseniz orada teröristlerin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz.
Son dönemde özellikle de Arap Baharı ile hareketlenen meydana gelen ardı ardına darbeler aslında Batı’nın ikiyüzlülüğünün çok açık bir göstergesidir. Kendi ülkenizde demokrasi diyeceksiniz ama İslam coğrafyasında demokrasi benim çıkarlarımla teminat altına alınmadı, orada darbe diyeceksiniz. Orada otoriter rejimler diyeceksiniz, orada diktatörler diyeceksiniz. İşte Türkiye olarak bizim de farkımız burada ortaya çıkıyor. Biz öyle bir medeniyet mensuplarıyız ki kendisi için istediğini başkası için istemeyeni biz münafık olarak addederiz. Biz istiyoruz ki Türkiye’de demokrasi her geçen gün daha da güçlensin ama bölgemizde de dünyada da her geçen gün demokrasi daha da güçlensin. Bu noktada Türkiye’nin dış politikası çok açıktır” diyerek, katılımcılara teşekkür etti.
Panelin açılış seremonisinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık tarafından katılımcı akademisyenlere sertifika ve çiçek verdi.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçilerek, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman, İstanbul Şehir Üniversitesi Bilim Sanat Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Okumuş, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, Dışişleri Bakanlığı Sam Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, Dünya Gazetesi Doç. Dr. Hatice Karahan, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakanlık Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, Yeryüzü Doktorları Başkanı Dr. Kerem Kınık ve SETA Ekonomi Direktörü Doç. Dr. Sadık Günay “Gelecek Dünya, Gelecek Türkiye” konusunda görüşlerini açıkladılar.
Haber : Alaattin ARSOY
Kaynak : http://www.kocaeli.gov.tr/default_B0.aspx?id=4379
İLGİLİ HABERLER