'İzmir Bakırçay Üniversitesi ekonomik bağımsızlığını kazanacak'

2018-2019 Akademik Yılı’na ilk defa 800 öğrenci alarak başlayan İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin Açılış Töreni Konferans Salonu’nda ve Fuaye Alanı’nda düzenledi. Çok sayıda davetlinin ve öğrencinin katıldığı törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Berktaş Türkiye’deki üniversitelerin durumunu yurtdışındaki örneklere göre inceleyerek, hedeflerinin kendi kendine yeten bir üniversite inşa etmek olduğunu söyledi.

İZMİR

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni; açılış konuşmaları, üniversitenin ilk öğrencilerini tebrik toplantısı, resepsiyon, ebru sergisi, ilk ders konuşması, müzik dinletisi gibi çeşitli etkinliklerle düzenlendi. Sabah başlayan program akademisyen ve öğrencilerin buluşmasıyla öğleden sonraya kadar devam etti. Saygı duruşu ve İstikal Marşı’yla başlayan törende ilk olarak KHK ile kapatılan Gediz Üniversitesi’ne ait yerleşkenin devralınmasının ardından gerçekleştirilen gerekli bakım ve onarım çalışmalarıyla üniversitedeki dönüşümü belgeleyen fotoğraflar gösterildi.

Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karadede, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Gündoğdu, Foça Çevre Şube Müdürü Müberra Akkaya, KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan, Seyrek Eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar katıldı.

Açılışta konuklara seslenen ve kendine yeten bir üniversite olmayı planladıklarını vurgulayan Rektör Berktaş, ‘’Türkiye’de ilk defa ‘Kendine Yeten Üniversite’ başlığı altında bir stratejik plan yaparak bu konuda ilk olmayı ve ülkenin sadece düşünce bazında değil ekonomik açıdan da özgür üniversitesi olmayı ve sağlığın belirli alanlarında ülkemizi onurla temsil eden bir üniversite olmayı planlıyoruz. Kendine yeten üniversite bir açıdan enerji, su ve atıklar açısından bağımsız çözümler üreten,  yenilenebilir enerjiyi kullanan, çevreye sıfır karbon salınımı ile doğa dostu ekolojik bir kampüsü diğer açıdan ise ekonomik olarak dışarıya bağımsız özgür bir üniversiteyi tanımlamaktadır’’ diye konuştu.

Ekolojik ve Kendine Yeten Kampüs

Üniversite stratejik planının detaylarını paylaşan Berktaş, ‘’Enerji ihtiyacımızı şuanda var olan 500 KW’lık hibrit enerji santraline, hazırlamakta olduğumuz bir proje ile 1 MW’lık güneş enerji santrali ilave ederek karşılayacağız’’ dedi. Berktaş, hem içme hem kullanma suyu ihtiyaçlarının da hazırlanmakta olan projeler kapsamında yağmur sularının sarnıç sistemi ile yeraltında depolanması, taban suyunun arıtılması ve yeraltından çıkarılan kaynak suları ile birlikte doğal kaynaklardan karşılanacağını belirtti. Planlarının son halkasının sıfır atık projesi olduğundan bahseden Berktaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılacak bu proje kapsamında tüm atıkların geri dönüşümü yanında mutfak atıklarının da kurulması planlanan bir tesis aracılığı ile kompoze gübreye dönüşümünün sağlanacağını söyledi.

Ekonomik Açıdan Özgür Üniversite

Ülkemizdeki 125 devlet üniversitesinin hiçbirinin devlet yardımı olmaksızın hayatta kalabilme gücü ve yeteneğine sahip olamadığını ortaya koyan Berktaş, belirledikleri üç temel strateji ile İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin ekonomik bağımsızlığını kazanacağını müjdeledi.

Berktaş, ilk olarak, kuracakları Sağlık Teknokenti’nde özellikle laboratuvar kit ve cihazlarının yerli üretiminin sağlanacağını, ayrıca kurulacak teknopark alanının bir bölümünde medisinal bitkilerin üretiminin yapılacağını anlatmasının ardından, son olarak ‘’ 10.000 ile 15.000 kişi kapasite ile kurulacak sağlık köyünde uluslararası alanda hizmet veren ve içerisinde FTR Merkezi, deniz ve termal turizm olanakları ile 7 yıldızlı sağlık hizmeti verilebilen ileri yaştaki insanlarımıza hizmet verecek, bu yönü ile “Sağlıklı Yaş Alma” merkezi olarak tanımlanabilecek bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Bu alanda kurulacak ve İngilizce eğitim verecek SHYO ile ihtiyaç duyulan hemşire, fizyoterapist ve ileri yaş bakım teknikerlerinin bu merkezde yetiştirilmesi sağlanacaktır. Yapılan simülasyon çalışmalarında bu kapasitedeki bir merkezin yıllık tahminini cirosunun yaklaşık 1 Milyar TL olduğu hesaplanmıştır’’ diye konuştu.

Sağlık Alanında Uluslararası Bir Üniversite

Ülkemizin son 30 yıl içerisinde uluslararası arenada belirli bir alanda yıldızlaşan yeni bir üniversite çıkaramamasına değinen Berktaş, iki yönlü olarak planlanan ‘’Kendine Yeten Üniversite’’ projesi ile ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarının yanı sıra projedeki planların hayata geçirilmesi sayesinde İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin sağlık alanında uluslararası arenada özlenen noktaya taşınacağını vurguladı.

İLGİLİ HABERLER