Marmara’daki deprem ve tsunamiler için üç yeni gözlem istasyonu kuruldu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Büyükçekmece Belediyesi ve Asyaport iş birlikleriyle iki yeni gelişmiş “Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonu”nu hayata geçirdi. Böylelikle yeni takip istasyonlarıyla Marmara’daki deprem ve buna bağlı oluşabilecek tsunamilerin takibinde bölgesel açıdan önemli bir adım atılmış oldu. Üçüncü istasyon ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle Tuzla’da kuruldu.

Büyükçekmece Belediyesi işbirliğiyle Büyükçekmece Kıyı İstanbul ve Asyaport Liman A.Ş ortaklığıyla hayata geçen Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonlarının açılış törenleri 14 Haziran’da gerçekleşti. İstanbul’da Büyükçekmece,  Tuzla ve Tekirdağ  Kumbağ’da kurulan çok disiplinli Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonlarıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Marmara’da gerçekleşen depremleri daha da etkili bir şekilde takip edecek. KRDAE bununla birlikte istasyonlardaki gelişmiş sensörler sayesinde denizdeki depremlere ve denizdibi heyelenlara bağlı oluşan su seviyelerindeki değişiklikleri izleyerek, yaşanabilecek tsunami felaketlerine karşı ulusal ve uluslararası kurumları uyarmayı sürdürecek.

“7. DAKİKADA TSUNAMİ ERKEN UYARI MESAJI VERİYORUZ”

Her iki açılış töreninde de konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ileri teknoloji yeni istasyonların bölgedeki deprem ve buna bağlı yaşanabilecek tsunamilerin gözlem ve analizinde önemli bir görev üstleneceğini söyledi.

KRDAE’nin, yerel yönetimler ve özel sektör iş birliklerinin bu istasyonların sayılarının daha da artmasında çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Özener, “Deprem, tsunami ve meteorolojik ekipmanlar barındıran bu çok disiplinli gözlem istasyonlarımız Büyükçekmece, Tuzla ve Kumbağ’da yer alıyor. Bu istasyonlarımız bir deprem ülkesi olan ülkemizde deprem ve tsunamilerin takibinde çok önemli bir görev üstlenecek. KRDAE, Türkiye ve bağlı denizler olan Akdeniz, Ege Denizi, Marmara ve Karadeniz’de deprem ve tsunami gözlem ve analizlerinde akredite olmuş bir kurumdur.  Bu yeni üç istasyonumuz bu çalışmalarımızda bize daha da destek sağlayacak. Tsunami istasyonlarının özelliği de bu istasyonlardaki deniz seviyesi değişimleri ve farklı parametreleri gözlemleyerek olası bir Marmara depreminde ikincil etki olabilecek tsunamiler ile ilgili gözlem ve uyarı mesajı yayınlıyarak, bu konuda olası bir depremin ve tsunaminin risklerinin azaltılmasını sağlamak ve toplumun daha güvenli alanlara tahliye edilmesine katkı sağlamaktır. Bunun örneklerini Kos, Bodrum ve Seferihisar'daki depremlerden sonra gördük. Olası bir Marmara depreminde de direkt fayın özelliğinden dolayı olmasa da deniz tabanında meydana gelebilecek heyelandan kaynaklı bir tsunaminin oluşabileceği yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu konuda da  kurulan ve kurulacak istasyonlarla hedefimiz, halihazırda 7. dakikada verilen  tsunami erken uyarı süresini daha öne çekebilmek  ve bu sayede depremden sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarını en aza indirgemek” diye konuştu.

“DEPREM KONUSUNDA BİLİMSEL ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”

Büyükçekmece Kıyı İstanbul'da düzenlenen törende konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise Türkiye’nin lider araştırma enstitüleri arasında yer alan KRDAE yapılan iş birliğinin Türkiye ve özellikle Marmara Bölgesi için önemine işaret etti. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Başkan Akgün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız bu işbirliği, Marmara’da olacak depremin takip ve analizi için çok önemli. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak sadece binalarımızı güçlendirmenin değil, bu alandaki bilimsel ve akademik çalışmaların desteklenmesi içinde çalışıyoruz. Henüz inşaat halindeki Büyükçekmece Kıyı İstanbul’da da böyle bir istasyonunun kurulmasında rol almak da bizi çok gururlandırıyor. Tsunaminin olup olmayacağı konusunda da çok değişik ifadeler var ama deprem olacak. Silivri çanağı üzerinde bir deprem olacağını biliyoruz. Çok etkileneceğimizden dolayı tüm verilerin bize zamanında ulaşması çok büyük bir katkı sağlayacak."

TEKİRDAĞ KUMBAĞ’DA DA KURULDU

Asyaport Liman A.Ş. iş birlikleriyle Tekirdağ Asyaport’taki kurulan Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonu açılış törenine katılan Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Erol yeni istasyonun bölgeden sağlanan verilere çok önemli katkılar sağlayacağını belirtirken, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer de KRDAE’nin bilimsel çalışmalarını destek olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Açılış törenlerine Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, KRDAE Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Selda Altuncu Poyraz ile Elektronik Teknisyen Özkan Çok da katıldı.

KRDAE 7/24 DEPREM VE TSUNAMİ TAKİBİNDE

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), Türkiye çapında 254 deprem istasyonu, 500 sensör ve 1079 GPS ölçüm merkezinden gelen gerçek zamanlı, sürekli verinin en hızlı şekilde değerlendirilmesini yapıyor. Türkiye ve bölgede olan depremlere ilişkin "Deprem Bilgi Mesajı" ise UNESCO Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu - Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Azaltma Sistemi Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çatısı altında "Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi" ve Bölgesel Tsunami Hizmet Sağlayıcısı" olarak operasyonel merkezden aralıksız iletiliyor. Bu amaçla KRDAE-BDTİM, depremlerin çok disiplinli ve sistematik araştırmalarla 7/24 izlenmesi ve değerlendirilmesi için ülke genelinde işlettiği deprem istasyon sayısını sürekli arttırıyor ve mevcut istasyonlarını da günün teknolojisine uygun olarak modernize ediyor. Modern sistemleriyle KRDAE, depremin oluş zamanı, koordinatları, büyüklük, derinlik gibi parametrelerini çok kısa bir sürede tespit ederek, ilgili karar verici kurumlara ve afet konusunda çalışan STK’lara bildiriyor.

KRDAE bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), ICG/NEAMTWS tarafından akreditasyon almış  bir merkez olarak denizlerde gerçekleşen depremlerin oluşturabileceği tsunami risklerini de değerlendiriyor. Bununla ilgili Türkiye ve komşu kıyısı bulunan ülkelerdeki karar verici kurumlara çok hızlı bir şekilde bildirimler yapıyor. Merkez bununla beraber Türkiye'de tsunami farkındalığının artması ve bu gerçekleştiğinde oluşabilecek zararların azaltılması için de faaliyetler gerçekleştiriyor.

İLGİLİ HABERLER