Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, COVID-19 virüsünün Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Karabay, “Şimdiye kadarki bütün varyantlardan daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor, aşıya rağmen hastalık yapabilir” dedi.
Omicron varyantının hasta sayısını daha da artıracağını söyleyen Prof. Dr. Karabay, “Daha kolay yayıldığı için daha fazla insanı hastalandıracağını bekliyoruz ama mevcut aşılar ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya hâlen devam ediyor” ifadesini kullandı.
“Yakın zamanda baskın hâle gelecek”
Omicronun yüksek olasılıkla diğer varyantların önüne geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Karabay, “Kısa bir zaman sonra omicronun baskın varyant olması bekleniyor” dedi.
Omicron varyantının çıkması üzerine tekrar bir panik atmosferi oluşmasının sebebi sorulduğunda ise Prof. Dr. Karabay, “Daha kolay yayıldığı için daha fazla insanı hastalandıracağı bekleniyor. Fakat dediğimiz gibi daha fazla ölüme yol açması beklenmiyor çünkü elde edilen tecrübelere göre daha fazla hastaneye veya yoğun bakıma yatma ihtiyacı bulunmuyor” açıklamasında bulundu.
Aşılar koruyucu mu?
Mevcut aşıların ciddi bir hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğinin altını çizen Karabay, “Omicron varyantı, aşı kaynaklı bağışıklıktan diğer varyantlardan daha fazla kaçıyor. Bu nedenle aşılar, diğer varyantlara göre daha az bir koruma sağlıyor” dedi.
Temizlik önlemlerinin etkili olduğunu belirten Karabay, “Sosyal mesafe, el yıkama, maske takma, aşı ve hatırlatma dozunu yaptırma gibi olağan tedbirler de mutlaka sürdürülmelidir” uyarısında bulundu.
“Diğer varyantlara nazaran daha az ölüme neden oluyor”
Omicronun kolay bulaşmasının yanında öldürücülüğünün nispeten daha az olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karabay, “Daha az ölüme neden oluyorsa da dünya çapında hâkim olan Delta varyantı da dahil olmak üzere COVID-19'un tüm varyantlarının ciddi hastalık veya ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.
“Özel testler yapmadan Omicron varyantı bulaştığını anlayamazsınız”
Hastalanan kişilerin kendi başlarına hangi varyantı kaptıklarını anlayamayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Karabay, “Özel testler yapılmadan hangi varyant olduğunu anlamak mümkün değil. İlk gözlemlerimize göre, Omicron vakaları hastalığı daha hafif geçiriyor ama yaşlı nüfus ve aşılanmamış kişiler hâlâ risk altındalar” dedi.
“Yerli aşının ciddi yan etkisi bulunmuyor”
Aşının stratejik bir öneme sahip olduğuna değinen Karabay, “Dolayısıyla ülkemizde böyle bir aşının üretilmiş olması oldukça değerlidir. Turkovac inaktif aşısı; aşı için önemli olan GLP, GMP ve GCP standartlarına uygun şekilde üretilmiş olup şu ana kadar gönüllülerde ciddi bir yan etki bildirilmemiştir. Bu aşı sayesinde aşıya bağlı ithalatımız azalacağı gibi aşıyı farklı ülkelere sevk edebilecek hâle gelmemiz gurur vericidir” diye konuştu.