Sakarya'da "Akaryakıt istasyonlarından plakasız motosiklet, otomobil ve benzeri araçlara yakıt verilmemesi ile bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alımına sınırlama getirilmesine Dair Karar" yayınlandı.
Karar Tarihi : 30/10/2017
Karar Sayısı: 2017/01
AMAÇ Madde I — Sakarya İl sınırları içerisinde çalıntı ve özellikle plakasız motosikletlerin yoğun olarak bulunduğu, bu tarz plakasız motosiklet türü araçların terör eylemleri ve diğer suçlarda da kullanılabileceği, bu tür araçların akaryakıt istasyonlarından direk veya bidon, şişe vb. kaplarla yakıt alabileceği değerlendirildiğinden, ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarından plakasız motosiklet, otomobil vb. araçlara akaryakıt verilmemesi ve açıkta akaryakıt satışına sınırlama getirilmesini amaçlamaktadır. KAPSAM Madde 2- Bu karara; Sakarya İl sınırı içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında plakasız motosiklet, otomobil vb. araçlar ile bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alım ve satışının düzenlenmesi hususlarını kapsamaktadır. HUKUKİ DAYANAK Madde 3- Bu Karar; -5442 Sayılı İl idaresi Kanunu (9/ç ve 1l/c Maddesi) -5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (32 Maddesi) -5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu (7, 19 ve 20 Maddeleri) Hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır. İLDE HUZUR VE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI Madde 4- 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun; 9 Maddenin (ç) bendinde "Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve Hükümet Kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için Valiler genel emirleri çıkarabilir ve bunları ilan ederler",- Maddesinin (a) bendinde "Vali, İl sınırları içinde bulunana genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatın amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenliğini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder. Bu teşkilat amir ve memurları Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.”
- Sakarya il sınırları içerisinde akaryakıt istasyonlarından plakasız motosiklet, otomobil vb. araçlara yakıt satışı yasaklanmıştır. Bu tür araçlar ivedi olarak kolluk kuvvetlerine bildirilecektir.
- İlgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak şartı ile açıktan zorunlu hallerde bidon, şişe vb. kaplarla benzin mazot, gaz vb. yakıt satışı yapılmadan önce ilgili kolluk birimine bildirilecek ve yakıt almak isteyen kişinin kimlik fotokopisi alınacak, fotokopinin arka yüzüne kendi el yazısı ile adres ve telefon bilgileri alınacak, yakıtı alış sebebi de belirtilecek, ayrı ve sadece firma yetkilisinin erişebileceği gizliliğe ilişkin tedbirler alınmış olarak muhafaza edilecek ve bağlı bulunduğu Polis Merkezi Amirliğine/Jandarma Karakol Komutanlığına 24 saat içerisinde ulaştıracak ve kolluk tarafından da belgeler dosyasında muhafaza edilecektir.
- 5015 sayılı petrol piyasası kanunun 7. Maddesinde "dağıtıcı lisansı sahiplerinin teknolojik yöntemlerini içeren denetim sistemini kurmak ve uygulamakla yükümlü oldukları, sistemi kurmadığı ya da kurumca belirlenen usul ve esaslara uygun denetimi sağlamadığı tespit edilen dağıtıcılara aynı kanunun 19. Maddesinde ön görülen idari para cezaları uygulanacağı” hükmü getirilmiştir. Enerji piyasası bildirim yönetmeliğinin 7. Maddesinde "talimatta belirlenen süreler içerisinde yapılmamış bildirimler ile hatalı bildirimler hakkında petrol piyasası kanununun 19 ve 20. Maddeleri hükümleri uygulanacağı” belirtildiğinden akaryakıt alan araçlara ait bilgiler akaryakıt istasyonları tarafından zamanında ve doğru olarak otomasyon sistemine kayıt edilecektir. Otomasyon sisteminde yer alması gereken bir bilginin yer almaması bilgilerin sisteme uygun şekilde ve zamanında girilmemesi veya bildirimde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmaması halinde ilgili akaryakıt istasyonu sorumluları hakkında yapılan tespit kolluk kuvvetlerince gerekli yasal müeyyide uygulanmak üzere enerji piyasası düzenleme kuruluna bildirilecektir.