'SAÜ dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sakarya Teknokent tarafından düzenlenen ‘Sakarya Teknokent Bilişim Kümelenmesi Basın Lansmanı ve Proje Açılış Kokteyli’ne katıldı.

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi / SAÜ İletişim Koordinatörlüğü
Sakarya Teknokent binasında gerçekleşen kokteyle Bakan Faruk Özlü’nün yanısıra, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Bilişim Kümelenmesi projemiz onaylandı

Programın açılışında konuşan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, “2010 yılında kurulan Sakarya Teknoknet , 2 kuluçka firması ile başladığı faaliyetlerine bugün 66, yeni binanın tamamlanmasıyla 90’a yakın Ar-Ge firmasıyla devam ediyor olacak. Sakarya Teknokent bölgemiz ile ülkemiz, arge ve inovasyon ekosisteminin en güçlü paydaşlarından biri durumuna gelmiştir. Dünyanın açık bir Pazar haline geldiği rekabetçi bir ortamda sadece yerel pazarı hedefleyen tasarım ve üretim anlayışı ithal ikame sağlasa bile uluslararası rekabet niteliklerini taşımıyorsa sürdürülebilir olması mümkün değildir. Global pazarda yer almanın yolu ise Ar-Ge ve inovasyondan geçmektedir. Bu ise, kamu, üniversite ve sanayinin bu süreçlerde ortak rol almasıyla gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Engin, “Sakarya Teknoparkta 40’a yakın bilişim firmasının bir araya gelerek, ortak çalışma kültürünü geliştirmek etkileşim ve sinerjiyi arttırmak, ayrıca uluslararası pazarlara açılmalarını sağlayarak küresel rekabet yeteneklerinin gelişmesini sağlamak amacıyla başlattığımız Sakarya Teknokent Bilişim Kümelenmesi projemiz bugün Ekonomi Bakanlığımız tarafından onaylandığının müjdesini vermek istiyorum” ifadelerini kullandı.

SAÜ dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alacak

Sakarya Üniversitesi’ni dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almasını sağlamak için yapılan çalışmaların sonucunu yavaş yavaş almaya başladığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Üniversitemiz her alanda bir yükseliş grafiği çizmekte, bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Türkiye sıralamasında 2011’de yetmişli sıralarda olan Sakarya Üniversitesi, üniversite sayısının yüzde 50 artmasına rağmen, şu anda 30’lu sıralara ulaştı. TÜBİTAK tarafından yayınlanan “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde ise 3 sene önce bulunmayan Sakarya Üniversitesi, şu anda 24. sırada. Önümüzdeki dönemde ise 15’inci sırayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Teknokent’in en çok gelişme gösteren Teknokentler arasında olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Elmas “Ülkemizin Ar-Ge potansiyeline ve yenilikçi teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamak amacıyla 2010 yılında faaliyete geçen Teknokentimiz, istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Sakarya Üniversitesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Zirvesi’nde “Bir yılda en çok gelişme gösteren ikinci Teknokent’ ödülünü almıştı. Teknokentimizin kısa bir zaman dilimi içinde ülkemizde ilk 10 teknokentten biri olmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Hedef 300 bin Ar-Ge personeli

Türkiye’de teknoloji açığının devam ettiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Hükümet yasa çıkartıyor, yönetmelik yayınlıyor, yönerge yayınlıyor bunlardan istifade etmemiz gerekiyor. Teknoloji geliştirme bölgeleri bizim bakanlığımızı doğrudan sorumluluk alanına giren konular. Türkiye’de 2002 yılında sadece iki tane teknopark vardı, bugün ise 64 teknopark var ve bunların 52 tanesi aktif. Şuan bu teknoparklarda 41 binden fazla çalışan bulunmakta. Bu tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personel sayısı 122 bin’e ulaştı. Hedefimiz 2023 yılında 300 bin Ar-Ge personeli istihdam etmek” dedi.

Bakan Özlü, “Biz bakanlık olarak teknolojik faaliyetleri destekliyor ve büyük önem veriyoruz. Teşvikler, destekler veriyoruz. Bilimin sanayi ile teknoloji ile entegre olmasını arzu ediyoruz. Yüksek katma değerli ürünlerden bahsedilir. Yüksek katma değerli ürün dediğiniz şey doğrudan yüksek teknolojidir. Bu yüzden Türkiye’nin teknoloji açığı var. Türkiye’nin cari açığı değil, Türkiye’nin dış ticaret açığı değil Türkiye’nin teknoloji açığı var diyoruz. Ne zamanki teknolojik açığı kapatırsa Türkiye o zaman cari açığını da kapatmış olacak” şeklinde konuştu.

Konuşmalarından ardından Bakan Özlü, 2. İstanbul Buluş Fuarı’nda ödül alan SAÜ’lü akademisyenlere ödüllerini takdim etti. Ödül takdiminin ardından Özlü, Teknokent firmalarının stantlarını gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İLGİLİ HABERLER