SAÜ'de 'Sağır Kültürü' etkinliği düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğü ve SKS Engelli Öğrenci Birimi tarafından ortaklaşa olarak “Sağır Kültürü” etkinliği düzenlendi.

SAKARYA

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlikte sağır toplum, Türk işaret dili ve sağır bireylerle çalışırken kullanılacak yöntemler konuları ele alındı.

Bir proje kapsamında eğitici eğitimi alan sağır kolaylaştırıcılar İrem Karakaya, Zeren Koç, Murat Cudal ve Yunus Cudal, eğitmen Elif Serbest’in yönetiminde katılımcılara sağır hakları, sağır kültürü, işaret dili ve sağır bireylerle çalışırken kullanılacak yöntemler üzerine bir eğitim verdiler. Eğitimde Türk işaret dili tercümanı Nazan Yılmaz tarafından duyan ve konuşan katılımcılar için simultane işaret dili tercümesi yapıldı.

 “Sağır” sözcüğünün sağır toplumu ve Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu gibi sağırları temsil eden kuruluşlar tarafından kabul edilebilir ve doğru bir kullanım olarak benimsendiğini belirten sağır kolaylaştırıcılar, Türk işaret dilinde harflerin gösterimi, katılımcılar arasında gönüllü olanlarla selamlaşma, adını ve soyadını söyleme gibi uygulamalar yaptırdılar.

Sağır kolaylaştırıcılar, işaret dili ile şarkı çevirilerinin yapılmasının sağırlar için bir anlam ifade etmediğini ve şarkı çevirilerinin Türk işaret diline zarar verdiğini ifade ederek, sağırların bu durumdan rahatsız olduklarını, şarkı yerine bir konuda işaret dili ile bilgi verme veya işaret dili ile ders anlatımlarının sağırlar için çok faydalı olacağını belirttiler. Sağır bireylerin kendilerine özel bir işaret adı olduğunu söyleyen sağır kolaylaştırıcılar, resmi işlemlerinde bu adı kullandıklarını, sağır toplumu içinde zaman geçirmeye başlayan işiten bireylere de işaret adı verildiğini anlattılar.

Etkinlikte sağırlarda selamlaşmanın tokalaşmanın aksine çoğunlukla birbirine sarılmak şeklinde gerçekleştiği, sağır bireylerin kişileri adları ile çağırma konusunda elle gösterme yöntemine sık sık başvurduğu, bu nedenle sağır bir bireyin elle birini göstermesinin dilbilgisel bir işlevinin bulunduğu, işiten bireyler için bu görünümün kaba bir davranış olarak algılanmaması gerektiği gibi birçok bilgi verildi.

Sağırların toplumsal yaşamlarına yönelik aydınlatıcı bilgiler verilen etkinlikte, sağır bireyler arasında dikkat çekmek amacıyla hızlı şekilde el sallamanın yaygın kullanılan bir yöntem olduğu, oda veya salonun ışıklarının bir kaç kez yakılıp söndürülmesinin dikkat çekmek amacıyla yapıldığı, sağır kişinin omzuna hafifçe dokunmanın iletişimi başlatmak için kullanılan diğer bir yöntem olduğu, sağır kişilerin tahta ve parke gibi zeminlerde titreşime karşı çok hassas oldukları, bu nedenle ayağı hızlı şekilde yere vurmanın veya eli masaya vurmanın sağır kişiye ‘sana bir şey söylemek istiyorum’ mesajı verdiği aktarıldı.

 
İLGİLİ HABERLER