Seka Arşivi Araştırmacıların Hizmetinde
Seka Kağıt Müzesi’ne ait bilgi ve belgelerin yer aldığı Dokümantasyon Merkezi, Kocaeli tarihini araştıranlara önemli kaynak sağlamakta.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Seka Kağıt fabrikasının restore edilmesiyle kurulan ve önümüzdeki aylarda açılması planlanan Türkiye’nin en büyük kağıt müzesi olan Seka Kağıt Müzesi’nin arşivinde bulunan belge ve bilgiler araştırmacıların hizmetinde. Seka Kağıt Fabrikaları ve fabrika kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait arşiv kağıtçılık ve Kocaeli tarihi meraklıları için önemli bilgiler içermekte.
MEHMET ALİ KAĞITÇI’NIN ARŞİVİ KORUNMAKTA
Seka Kağıt Müzesi tarafından oluşturulan Dökümantasyon Merkezinde SEKA kağıt fabrikalarının kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait çoğunluğu İngilizce, Almanca ve Fransızca kitaplar ve süreli yayınlar yer almakta. Kağıtçı’ya ait diploma, berat, sertifika, yazı makinesi, kağıt örnekleri, ölçüm aletleri ve fotoğraflarda arşivde bulunmakta. Ayrıca kâğıtçılıkla ve Mehmet Ali Kağıtçı’nın kendisiyle ilgili gazete kupürleri ve düzensiz de olsa gazete ve dergi koleksiyonları da arşivde yer almakta.
KÜTÜPHANEDE 8 BİN 873 ADET ESER YER ALMAKTA
Seka Kağıt Fabrikası personel lojmanı olarak kullanılan ve Seka Kültür Alanı içinde yer alan bina restore edilerek Seka Kağıt Müzesi Dokümantasyon Merkezine dönüştürüldü. Dokümantasyon Merkezi içerisinde SEKA Kağıt Fabrikaları kurucu müdürü Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait eserlerden oluşturulmuş küçük bir Kağıtçılık İhtisas Kütüphanesi de yer almakta. Kütüphanede 4 bin 392 kitap, 4 bin 481 dergi ve belge ile toplam 8 bin 873 adet eser yer almakta.
10 BİN FOTOĞRAF BULUNMAKTA
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren SEKA Kağıt Müzesi Dokümantasyon Merkezi’nde SEKA Kağıt Fabrikaları’ndan kalma ve SEKA Kağıt Müzesi koleksiyonuna ait evrak, fotoğraf, dergi, doküman ve multimedia türü materyaller bulunmakta. Kağıt Fabrikasından kalan 10 bin civarında fotoğraf orijinal ve dijital haliyle korunmakta. Ayrıca oluşturulan SEKA Kağıt Müzesi Müze Yönetim Sistemi yardımıyla araştırmacılar istedikleri bilgi ve belgeye dijital ortamda kolaylıkla ulaşabilecekler.
BELGE VE FOTOĞRAFLAR ÖZELLİKLERİNE GÖRE KORUNMAKTA
Dokümantasyon Merkezinde kitap ve dergiler için kütüphane oluşturuldu. Compact raf sistemli arşivde değerli ve korunmaya muhtaç evrak, fotoğraf ve dokümanlar asitsiz gömlek, asitsiz zarf ve asitsiz kutularda künye ve envanter bilgilerine göre muhafaza edilmekte.
İLGİLİ HABERLER