7-10 Eylül tarihleri arasında Sapanca Kırkpınar’da 5.’si gerçekleştirilecek PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın basın toplantısında konuşan Başkan Ekrem Yüce, “60 bin metrekare açık alanda, 200'ün üzerinde firma ve 40 bini aşkın ziyaretçiye kapılarını açacak uluslararası fuarın hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Yüce, Sakarya’nın ekolojik ve teknik avantajlarıyla sektöre yön veren şehirler arasında yer aldığını söyledi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla 7-10 Eylül tarihleri arasında bu yıl 5.’si gerçekleştirilecek PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın basın lansmanı yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra programda Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, birlik ve kooperatif başkanları, Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman, basın mensupları ve davetliler yer aldı.
En büyük açık hava fuarı
Sektörün en büyük açık hava fuarına bir kez daha ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’mız coğrafi konumu sayesinde bitki türü çeşitliliği ve endemizm açısından ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra şehrimiz; üretim potansiyeli, ticari tarihi, doğa ve turizm değerleri, beşeri mozaiği, kültürel canlılığı ile dünya şehri olmaya adaydır. Bu hedefimiz, iddiamız sahip olduğumuz avantajlardan, hemşerilerimizin enerjisinin aktif bir şekilde değerlendirmeye müsait olmasından kaynaklıdır” dedi.
Sakarya sektöre yön veren şehirlerin başında geliyor
Yüce, Sakarya’nın çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirterek, “Ağustos ayında birçok etkinliğe, yarışa ve şampiyonaya ev sahipliği yaptık. 30’a aşkın ülkeden sporcuları ağırladığımız Sakarya’mız; süs bitkiciliği ve peyzaj sektöründe de Türkiye’nin uluslararası kapısı haline geldi. Peyzaj ve süs bitkiciliği sektörünün ilerleyişine paralel olarak fuarımızda her geçen sene kapsamı ve katılım oranları ciddi şekilde artıyor. Sakarya olarak üretimiyle, sağlanılan katma değeriyle, istihdamıyla ve dış ticaret hacmi ile bu sektöre yön veren şehirlerin başında geliyor” diye konuştu.
Güçlü üretim şehri
Gelişen teknolojinin şehirleşmeyi de artıran bir yanı olduğunu dile getiren Yüce, “Bu artış sebebiyle mimari anlayışta peyzaj önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada da süs bitkisi talebi hızla artıyor. Avrupa ülkeleri de artık bu talebi karşılayamıyor. Ülkemizde de süs bitkisi yetiştiriciliği eskiye göre bir ivme kazanmış durumda. Sakarya gibi ekolojisi çok uygun bir üretim sahamız var. Dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliğinde altyapısı yeterli şirketlerimiz var. Kooperatiflerimiz ve üreticilerimiz ile dayanışma halinde, Avrupa standartlarında, kaliteden ödün vermeden, planlı üretim yaparak, ihracatımızı artırabiliriz. Elimizdeki bu ekolojik ve teknik avantajları kullanabilirsek hatta kooperatiflerimiz eliyle ciddi bir organizasyon kurabilirsek güçlü bir üretim şehri olabiliriz” ifadelerini kullandı.
40 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor
Toplam 60 bin metrekare açık alanda, 200'ün üzerinde firma ve 40 bini aşkın ziyaretçiye kapılarını açacak uluslararası fuarın yeni ticaret fırsatları da oluşturacağını belirten Yüce, “Katılımcılar; fuar alanı içerisindeki kurumlarla doğrudan iletişim kurma olanağı sağlayacak. Böylece marka bilinirliğini artıracak, yenilikleri tanıyacak, prestij sağlayacak ve sektördeki gelişmeleri ve beklentileri yakından takip edecekler. PSB ANATOLIA bitki türleri noktasında büyük bir portföyün yanında, peyzaj ekipmanları ve makineleri üzerine yoğunlaşan katılımcıları da tek bir noktada buluşturacaktır. Fuarın gerçekleşmesine katkı sunan paydaşlarımıza, kooperatiflere, birliklere, Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. PSB Anatolia’nın şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Uluslararası alanda sektörün en önemli fuarı
Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman, uluslararası alanda çok önemli bir konumda olan Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’na yaklaşık 40 bin ziyaretçi beklediklerini ifade ederek, “200’ü aşkın firmamız yer alacak. 7 farklı konferansımız olacak. Fuarımızın arka kısmında iş makinaları alanını da bu yıl harekete geçiriyoruz. Şu anda 18 üniversitemizin ziraat ve orman fakültelerinden yarışacak öğrenci arkadaşlarımız olacak. Yaklaşık 60 bin metrekare alanda fuarımız gerçekleştirilecek. Her geçen yıl üzerine koyarak ilerliyoruz. Şehrin dinamiklerinin harekete geçmesiyle bunlar başarılabiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce başta olmak üzere SATSO Başkanımız Akgün Altuğ’a, Orman Bölge Müdürümüz Ziya Polat’a, ilçe belediyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Her yıl gelişen bir yapıya sahip
Fuarın paydaşlarından olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, “Sapanca Kırkpınar’ın ev sahipliği yapacağı fuar, bu yıl da beklenenin üzerinde bir katılımla gerçekleştirilecek. Sakarya, ülkemizde peyzaj ve süs bitkiciliğinde isminden söz edilen bir şehir. Her yıl gelişen yapısıyla Sakarya, üretimin ve ihracatın merkezi, fuarın da tek merkezi olacak. Orman Bölge Müdürlüğü olarak fuarın başlangıcından bu yana hem katılım sağlıyor hem de emek veriyoruz. Fuarımızın önce şehrimize, ülkemize ve sektörümüze katkı sağlamasını diliyorum” dedi.
Sakarya’yı sektörün üssü haline taşıyacak
Sakarya’da sektörün her geçen gün kalitesinin arttığını, istihdama önemli katkı sunduğunu ifade eden SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “3 festival, 2 fuar olmak üzere bu yıl 5.’sini gerçekleştirdiğimiz organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum. Süs bitkiciliği fideden nihai ürüne kadar ciddi anlamda bir sektör haline geldi. Üretim açısından herhangi bir problemimiz yok. Her geçen gün kalite artıyor, istihdam çoğalıyor. Ürünün pazarlanması anlamında da bu fuar oldukça önemli. Aynı zamanda bu fuar Sakarya’yı sektörün üssü haline getirecek. Bu konuda bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah sektörümüz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.