Vitaminler, tüm hücrelerin sağlığı ve normal işleyişi için hayati öneme sahip organik besinlerdir. Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir.
KOCAELİ - Zilan KÖKERER (Radyo K.İ.)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Faruk Erden, vitamin kullanımı ve vitaminlerin zararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erden, “Bağışıklık sistemi üzerinde vitamin seviyesi yeterliyse alınan vitaminlerin vücudunuzda her hangi bir ek katkısı olmaz. Vitamin eksikliği var ise bağışıklık sistemi bundan etkilenir. C vitamini eksikliği var ise özellikle ekim kasım aylarında hastalanmaya yatkın olabiliriz. Bizim ülkemiz vitamin açısından iyi besinlerle, ucuz besinlerle dolu ve vitaminli besinler açısından zengin bir ülke. Pazardan alınan birçok besinde vitamin var. Bu vitaminler bizim günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Vitaminlerin yararlarından bahseden Prof. Dr. Erden, “İnsanlar doping olsun diye fazla vitamin alıyor. İyi beslenemediğinizi düşündüğünüzde, kendinizi iyi hissetmediğinizde vitamin ilacı alınabilir. Eczanelerde ilaç olarak satılan vitamin ilaçları, günlük ihtiyacınızın fazlasını karşılamaktadır. Bunun dışında eczanelerde satılmayan vitaminler, multi-vitamin olarak adlandırılanlar ise günlük ihtiyacı karşılamaz.” dedi.
Prof. Dr. Bekir Faruk Erden, A vitamininin göz için, D vitamininin kemik için, E vitamininin cilt için ve K vitamini ise kan değerleri için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“A, D, E ve K vitaminleri vücutta depolanan vitaminlerdir. Bu vitaminlerden fazla alınırsa toksik etki yaratır. D vitaminini normalden fazla alırsanız vücutta depolanır ve atılması zordur. İnsanlar günlük önerilen vitamin kullanım miktarının üzerine çıkılmamalıdırlar. Vitamin miktarının üzerine çıkıldığı hissedilemez. Vitaminler kansere yol açar söylentileri gerçek değildir. Hayvanların üzerinde yapılan deneylerin hatalı olmasından dolayı böyle söylentiler çıkmıştır.”