Ulusal ve Uluslararası literatürde bir ilk

“Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi” patenti ile Ülkemizi 10. Kore Kadın Buluşçular Sergisi’nde temsil eden İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Çağlar, Bilim ve Teknoloji alanında “Altın Madalya Ödülü”nü, IFIA Uluslararası Buluş Federasyonu’ndan da “Fuarın En İyi Buluş Altın Madalya Ödülü”nü aldı. Prof. Dr. Çağlar ayrıca “Makedonya Özel Ödülü”nün de sahibi olarak Üniversitemizi ve Ülkemizi gururlandırdı.
İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Türk Patent ve Marka Kurumu, kamuoyunda sınai mülkiyet farkındalığını arttırmak, buluşların uluslararası tanıtımına ve pazarlamasına imkân sağlamak amacıyla, 8-11 Haziran 2017 tarihleri arasında Seul-Güney Kore’de düzenlenen 10. Kore Kadın Buluşçular sergisinde stant açtı. 10. Kore Kadın Buluşçular Sergisi’nde ülkemizi temsil eden İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Çağlar, sergiye “Enzimatik Fenton ile Gerçekleştirilen Yeni Bir Arıtma Yöntemi” buluş başlıklı patent başvurusu ile katıldı. Prof. Dr. Nuray Çağlar, buluşla ilgili açıklamalarda bulundu. “Ulusal ve Uluslararası Literatürde de Bir İlk” Çevre dostu bir arıtım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Nuray Çağlar, “Buluşumuzun adı aslında yeni bir tür fenton ile arıtma (enzimatik fenton). Güncel literatürde klasik fenton olarak bilinen bir ileri oksidasyon yöntemi bulunmakta olup, arıtma sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde demir (II) tuzuyla, hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Biz bu yönteme aynı adımda lakkaz enzimi kullanarak daha çevreci bir arıtım gerçekleştirdik. Buluşumuz sayesinde, hem enerji sarfiyatı düşük, hem de çevre dostu özelliği olan bir arıtım metodu geliştirmiş olduk. Özellikle yüksek kimyasal içeriğe sahip, organik yükü yüksek olan atık suların arıtılmasında yüzde 99 verimlere kadar varan bir arıtım gerçekleştirdik. Örneğin; gemi atık sularının sintine, balast ve düşük debili evsel atık sularının arıtılmasında bu yöntem kullanılabilir. Boya sanayinde, gıda endüstrisinde, tekstil sanayinde, kâğıt sanayinin atık sularının arıtılmasında da başka bir deyişle arıtılması zor ve yüksek organik yüke sahip tüm atık sularda kullanılabilecek bir yöntemdir. Ulusal ve uluslararası literatürde de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır” şeklinde konuştu. “Çevre Dostu Bir Arıtım Gerçekleştiriyoruz” Son yıllarda önemli derecelerde kirlilik problemiyle karşı karşıya kaldığımıza dikkat çeken Prof. Dr. Nuray Çağlar, “Aynı şekilde nüfus artışına bağlı olarak katı atık ve sıvı atık miktarında da artış var. Bu buluşla sadece sıvı atıkların bertarafı değil, katı atıkların bertarafı da gerçekleştirilmiş oldu. Bu arıtım yönteminde yeşil ürün dediğimiz, lakkaz enzimi kullanılmış ve kullanılan kimyasalların büyük bir kısmı arıtım esnasında tamamen harcanmıştır. Böylece çevre kirliliği oluşturmayan çevre dostu bir arıtım gerçekleştirmiştir. Basit bir ekipmanla gerçekleştirebilecek düşük maliyetli bir arıtım yöntemidir” dedi.
  1. Kore Kadın Buluşçular Sergisi’nde, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmekten mutluluk ve gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Çağlar, “Türk Patent ve Marka Kurumu bizi seçti ve ülkemizi temsilen fuara katıldık. Fuarda ülkemizi ve buluşumuzu yoğun ilgi gösteren katılımcılara jüri üyelerine 4 gün boyunca anlatmaya gayret ettim. Bu çabaların sonucunda ülkeme 3 altın madalya ile dönmek nasip oldu. Bu anlamda İstanbul Üniversitemizin değerli yöneticilerine, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ve bu çalışmada emeği geçen Nagihan Ersoy Korkmaz ve Abdullah Aksu’ya teşekkür ederim. Ayrıca dönüşte teveccühlerini bizden esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak hocamıza da sonsuz teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Fuarda özellikle bilim ve teknoloji alanında ülkemizin diğer ülkeler ile yarışır konumda olduğunu gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Çağlar, “Bu durum beni ayrıca gururlandırdı ve mutlu etti. Artık ülkemizde yaptığımız bu çalışma gibi diğer uluslararası yayınlar, patentlerin milletimize hizmet vermesi gerekmektedir. Hızlı bir şekilde sanayiye dönmesi gerekir. En azından bu ödüllerle bunun daha hızlı bir şekilde ilerleyebileceğini gördüm. Çok mutluyum, gururluyum. Öğrencilerimle de gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye’de incelemeli patent almanın uzun süreçten geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Çağlar konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Kore’deki fuarda şunu gördük. Üç farklı kategori vardı. Bilim ve teknoloji, inovasyon ve bir de moda-tasarım. Orada ev kadınlarının sürekli kullandıkları bir mutfak malzemesinde bir değişiklik yaparak ürünü sunduklarında ondan da faydalı model aldıklarını gördük. Tabi şimdi bizde de faydalı model ve tasarım çalışmaları var. Türkiye’nin de bu konuda son yıllarda daha iyi adımlar attığını gördük. Ülkemiz ve üniversitemizin patent ve tasarımları hızla ticarileştirebilecek güce ve yeteneğe sahip olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.”
İLGİLİ HABERLER