SASKİ Güney Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi Başkanı Cemal Babalıoğlu, “Güney Bölgesinde hemşerilerimize temiz, sağlıklı ve kaliteli içmesuyu ulaştırmak kurum olarak temel görevimiz. Vatandaşlarımızı susuz bırakmamak için gece gündüz çalışıyoruz. Suyun olduğu her yerde SASKİ var” dedi.
Güney Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi olarak görev tanımınızı yapabilir misiniz? SASKİ’de üstlendiğiniz görev nedir? Güney Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi olarak hangi ilçeler görev alanınıza dahil?
Güney Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi olarak şehrin güney bölgesindeki her türlü altyapı faaliyetlerinin yürütülmesini sağlıyoruz. Sorumluluk alanımız içerisinde bulunan ilçelerin genel abonelik hizmetleriyle birlikte; içmesuyu temini, iletimi, kanalizasyon, yağmursuyu, arıza, bakım faaliyetlerini titizlikle sürdürmekteyiz. En uç noktalara dahi hizmet götürebilmek amacıyla Sakarya’mızın güney bölgesinde bulunan Sapanca, Akyazı, Karapürçek, Geyve, Taraklı ve Pamukova ile 6 ilçemizde koordinasyonu sağlamak üzere Güney Bölge İlçe İşletmeleri Dairesi Başkanlığı olarak hizmete başladık.
Güney bölgesindeki başlıca SASKİ yatırımları nelerdir? Biraz bahsedebilir misiniz?
Güney bölgesinde şuanda mevcut içme suyu hattımız bin 250 kilometreye ulaşmış durumda. Bunun dışında içmesuyu ve atıksu artıma tesislerimiz ve kanalizasyon yatırımlarımızda mevcut. Şu anda Pamukova ve Geyve ilçelerine yaklaşık 8,5 milyonluk modern bir atıksu arıtma tesisi inşa ediyoruz. 40 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirdiğimiz projemizin tamamlanmasıyla Sakarya Nehri şehrimizin güneyinden Karadeniz’e daha temiz ulaşacak. Pamukova ilçemizde 9 milyonluk yatırımla 80 kilometre içmesuyu 10 kilometrelik yağmursuyu hattı inşa çalışmalarımız devam ediyor. Geyve ilçemize yaklaşık 4 milyonluk yatırımla 13 kilometrelik içmesuyu hattı inşa ettik. Ayrıca 125 kilometrelik kanalizasyon ve yağmursuyu hattını da ilçemize kazandırdık. Yaklaşık 6,5 milyonluk yatırımımızla Akyazı’ya bağlı Kuzuluk Mahallesi’ni sağlam ve modern altyapıyla buluşturuyoruz. İnşa etmekte olduğumuz 70 kilometrelik hat ile bölgenin atıksuları Akyazı atıksu arıtma tesisi ile entegre olacak. Taraklı’ya 7 kilometrelik yeni bir içmesuyu hattı inşa ettik. 20 kilometrelik kanalizasyon hattı çalışmalarımız devam ediyor. Atıksu Arıtma Tesisinin kısa süre içerisinde projesi hazır olacak. Söğütlü Sıraköy ile Ferizli Hocaoğlu’na Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz birinci sınıf içmesuyunu ulaştıracağız. Yaklaşık 45 kilometre içmesuyu hattı ve 6 içmesuyu deposu inşa edeceğiz.
Pamukova ve Geyve Atıksu arıtma tesisi ile amaçlanan nedir? Tesisin hizmet verdiği alan sadece Pamukova ve Geyve’yi mi kapsamakta? Bu tesisin özellikle Karadeniz ve Sakarya Nehri için önemi nedir?
Atıksu arıtma tesisi ile birlikte Pamukova ve Geyve bölgesinin evsel ve endüstriyel atıksularını toplayarak atıksu arıtma tesisinde arıtacağız. Böylelikle Sakarya nehrine temiz su deşarj edilmesi sağlanmış olacak. Arıtma tesisimizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. En kısa zamanda devreye alınacak. Böylelikle Güney bölgesinden Sakarya nehrine hiçbir şekilde atıksu karışmayacak. Ayrıca bu atıksu arıtma tesisi Pamukova ve Geyve ilçeleri yanında Alifuatpaşa’nın da atıksularının arıtılmasını sağlayacak. Kurulan bu tesis ile 3 ilçenin Sakarya nehrine verdiği kirlilik yükü azalarak kirlenmenin önüne geçilecektir.
SASKİ sürekli altyapı yatırımları ile gündeme gelmekte. Bu kadar çok çalışmanızın sebebi nedir?
Bölgemizde ki hatları kısım kısım yenilemekteyiz. Amacımız özellikle yağışlı havalardaki içme suyundaki bulanıklığın önüne geçmek ve yaz aylarındaki yetersizliği gidermektir. Kanalizasyon ve içmesuyu alanında hem yeni hatlar döşeniyor hem de yeni depolar kuruluyor. Böylelikle bu sorunların önüne geçmeyi planlıyoruz. SASKİ olarak Güney Bölgesinde hemşerilerimize temiz, sağlıklı ve kaliteli içmesuyu ulaştırmak aynı zamanda vatandaşlarımızı susuz bırakmamak kurum olarak temel görevimiz. Bu bilinçle gece gündüz çalışıyoruz. Suyun olduğu her yerde SASKİ var.
Karapürçek içmesuyu artıma tesisinin işlevinden bahsedebilir misiniz? Kaç vatandaşımıza hizmet vermekte, ne gibi problemlerin önüne geçmekte bu tesis?
Karapürçek’te 2013 yılında hizmete alınan arıtma tesisimiz ile 15 bin kişiye temiz içmesuyu sağlamaktayız. En son teknoloji ile donatılan tesisimiz devamlı uzaktan kontrol merkezinden izlenmekte, suyun kalitesi 24 saat takip edilmektedir. Bölgede yağışlı havalarda meydana gelen bulanıklık bu tesisimiz ile giderilmiş, böylece vatandaşlarımıza kaliteli içmesuyu sağlanmıştır.
Akyazı içmesuyu hattı yatırımdan bahsediyoruz? İçmesuyu dışında mevcut başka yatırımlar da var mı Akyazı’da?
Şuanda Akyazı’ya 10 milyonluk yatırımla 79 kilometrelik içmesuyu hattı ve bin 500 metreküplük içmesuyu deposu inşa çalışmamız devam ediyor. Projemiz Akyazı’nın sadece şuan ki ihtiyaçlarına yönelik değil gelecekteki nüfus projeksiyonuna göre hazırlandı. Ayrıca bu içmesuyu hattımız şuanda yapımı devam eden Ballıkaya Barajı ile entegre olacak. Böylelikle Akyazı’daki mevcut içmesuyu hattımız 803 kilometreye ulaşmış olacak. Şuanda Kuzuluk’taki içmesuyu hattı da sil baştan yenileniyor. Çalışmalar kapmasında bölgeye birde içmesuyu deposu ilave ediliyor. Ek olarak kanalizasyonda tamamıyla yenileniyor. Altındere ve Çamlıca’nın kanalizasyonu da yenilenmiş durumda.
Güney bölgesi için Sapanca Gölü’nün önemi nedir? Gölün korunması için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Sapanca Gölü sadece Sakarya’nın değil, Marmara’nın en önemli içmesuyu kaynağı ve doğal zenginliğidir. Bu açıdan gölü korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. Sapanca Gölü Güney ve Kuzey kuşaklama kolektörü ile döşenmiş. Bölgede oluşan evsel atıksular kolektör ile toplanarak atıksu arıtma tesisine taşınmakta. Böylece Sapanca Gölü’ne evsel atıksuların karışması engellenmektedir. Sapanca Gölü’nden ve onu besleyen derelerden numuneler alarak su kalitesi devamlı kontrol edilmektedir. SASKİ olarak vatandaşlarımızın musluklarından temiz ve sağlıklı içmesuyu akması için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.