Bipolar Bozukluk nedir?

 Özel Medar Hastanesi Sakarya Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayten Büyükbayram, bipolar bozukluk hakkında bilgilendirmelere bulundu.
 
BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?

Bipoların, kişinin duygu durumu, enerji düzeyi, etkinlik seviyesi, kişiler arası ilişkileri, işlevsellik gibi sahalarda değişiklik ve bozulmaya yol açan bir ruhsal hastalık olduğunu ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayten Büyükbayram, “Bipolar bozukluk hastaları hem depresif dönemler hem de coşkulu veya aşırı sinirli bir ruh halinde oldukları motivasyon artışıyla birlikte ortaya çıkarsa; hafif olan şekli hipomanik epizot, daha şiddetli şekli manik epizot olarak adlandırılır. Semptomlar hastanın yaşamını zorlaştırır ancak manik atağın ilk dönemlerinde artan bir verimliliğe neden olabilir. Huzursuzluk, aşırı konuşma, aşırı hareketlilik, fikir uçuşmaları, hızlı ve konudan konuya atlama, düşüncelerin hızlandığı hissine kapılma, uyku ihtiyacında azalma, değerlilik hissi, dikkatin kolay dağılması, korkusuz ve düşüncesizce davranışlar ve cinsel istekte artışla kendini gösterir” dedi.

TEDAVİ SÜRECİ

Uzm. Dr. Ayten Büyükbayram son olarak şunları kaydetti: “ Bipolar bozukluk etiyolojisi; multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörler önemlidir. Hastaların depresif dönemlerde keyifsizlik, neşesizlik, hayattan zevk almama, uyku ve iştah sorunları olur ve özgüvenini yitirir. Kendini suçlama eğilimindedir ve intihar düşüncesi taşıyabilir. Hastalar manik ve depresif dönemler dışında çoğunlukla normal duygu durum içindedirler. Şiddetli hastalık dönemlerinde hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi hem intihar hem de riskli davranışların kontrol altına alınmasında aynı zamanda da düzelmeleri açısından önemlidir. Tedavide duygu durum düzenleyici ilaçlar, antidepresanlar ve antipsikotikler kullanılır. Gerekirse EKT (Elektrokonvülzif tedavi) uygulanabilir. Manik ataklar tedavi ile 2-4 haftada genellikle iyileşir. Depresif ataklarda 2-3 haftada düzelmeye başlar 1,5-2 ayda önemli ölçüde iyileşir. Manik ve depresyonun tekrarlama riski her zaman vardır. Hastalık mevsim geçişlerinde ve özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artış gösterir. Normal duygu durumunda mani veya depresif epizoda geçişler olabilir. Koruyucu tedavi , duygu durum stabilizatörü ilaçların kullan

İLGİLİ HABERLER