‘Kripto Para Normal Paranın Yerine Geçebilir’

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından “Dijital Finans Varlıklar: Blokzinciri, NFT ve Dijital Varlıklar” konulu bir çevrimiçi seminer düzenlendi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aydın Bağdat moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak ekonomist Doç. Dr. Burak Özdoğan katıldı.

Doç. Dr. Özdoğan, yaptığı sunumda Blokzincir teknolojisinin etkileri hakkında veriler sundu. Blokzinciri teknolojisinin işlem kaydı türü olduğunu ifade eden Özdoğan, “Fakat önceki veri tabanlarından farklı olarak, blokzincirinde kayıtlar beyan usulüyle oluşturuluyor ve dağıtık tutuluyor. Merkeziyetsiz olarak verilerin, bir daha kimse tarafından değiştirilmesine izin vermeden ve kimsenin yetkisi altında olmadan depolayabilen bir veri tabanıdır” dedi.

Dijital para birimlerinden en popüler olanı olan Bitcoin’i değerlendiren Özdoğan, “Bitcoin para biriminin sisteminde saniyede 7 işlem yapılabiliyor. Yani diyelim ki markete gittiniz, Bitcoinle ödeme yapmaya çalışırsanız, işlemin onaylanması için saatlerce beklemeniz gerekebilir” diyerek Bitcoinin yavaş olduğuna dikkat çekti. Fakat Bitcoin’in güvenli olması nedeniyle iyi bir değer saklama aracı olduğunu ifade eden Özdoğan, “Dijital altın değeri görüyor Bitcoin, sürekli kullanabileceğimiz bir şey değil ama çok güvenli” diyerek hızlı işlem yapılabilen kripto para birimlerinin para yerine geçme ihtimali olduğuna da değindi. Özdoğan, merkeziyetsiz finanasal uygulamaların geleceğinin parlak olduğunun altını çizdi.

Son zamanlarda çok konuşulan misli olmayan jeton (NFT) konusuna da değinen Özdoğan, “NFT aslında kripto dünyasının tapu kayıtlarıdır. Herhangi bir şeyin sahipliğini belgeler. Mesela dijital dünyada bir bardağınız mı var? O bardağa sahip olduğunuzu NFT ile belgelersiniz” açıklamasında bulundu.

 

İLGİLİ HABERLER