'Marmaray yapılmış ise, Hicaz ve Bağdat Demiryolu da yapılabilir'
MÜSİAD Sakarya Şubesi tarafından organize edilip, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle tertiplenen “2023 Hedefinde Raylı Sistem ve Ulaşımdaki Yeri Paneli”, önemli açıklamalarla gerçekleşti.
“Marmaray yapılmış ise, Hicaz ve Bağdat Demiryolu da yapılabilir”
SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Talha Özay Uluğ’un Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ) Genel Müdürü Hikmet Öztürk, "Milli Tren Projesi", Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, "Hızlı Tren Projesi", Durmazlar Holding AŞ Genel Müdür Vekili Sebahattin Ara "Şehiriçi raylı ulaşım" ile Hyundai Eurotem Genel Müdürü Jh Kim ise “Hyundai Eurotem’in yapmış olduğu yatırımları” konusunda sunum yaptı. Panelin açılış konuşmasında MÜSİAD camiası olarak biz de raylı sistem taşımacılığını önemsediklerini ifade eden MÜSİAD Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Genç: “Demiryolu ulaşımı, yük taşımacılığı açısından hem düşük maliyetli hem de can güvenliği açısından önemli bir ulaşımdır. Çevre dostu taşımacılık sistemi olan demiryolu sektörünün payının arttırılması, Türkiye’nin ve Dünya’nın temiz ve yeşil geleceği için gereklidir. Bu nedenle demiryolu geleceğimizdir” dedi. Konuşmasında Abdülhamit tarafından hayata geçirilmek istenen Hicaz Demiryolu ve Bağdat Demiryolu gibi projelerinin olduğunu hatırlatan Genç: “Bu projeler bir şekilde engellendi ve yaptırılmadı. Nasıl ki asrın projesi dediğimiz Marmaray yapılmış ise, Hicaz ve Bağdat Demiryolu da yapılabilir. İşte bizim önümüzde böyle güzel fırsatlar varken ecdadımızın bu hayallerini gerçekleştirebiliriz. Mevcut durumu genel olarak değerlendirirsek: Dünyanın dikkatle takip ettiği, iki kıtayı denizaltından birleştiren Marmaray projesi hayata geçti. Tarihi Demir İpekyolu’nun da yapımı tamamlandığında Pekin’den, Londra’ya kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacaktır” dedi.
GENÇ: “Sakarya, demiryolu ve tren üretiminde çok önemli bir noktadır”
Türkiye’de demiryolu endüstrisini geliştirmek için çalışmalara hız verildiğini dile getiren Genç: “Sakarya’mız bu gelişim tablosunda; Demiryolu Sektörü Kümelenme ve İhtisaslaşma Potansiyeli. Sektörün ihtiyaç duyduğu pek çok unsurun üretiminin yapılıyor olması. Sektörü destekleyici makine-teçhizat ve otomotiv yan sanayiinin bölgede yoğunlaşmış olması. Elektrikli Tramvay, Hafif Demiryolu Taşıt Araçları, Hızlı Tren, Dizel ile Çalışan Tren, Yeni Nesil Taşıt Araçları ve Ürün grubundan da Sürücüsüz Çalışan Hafif Demiryolu Taşıt Araçları ve Manyetik Raylı Trenlerin üretimini gerçekleştirmesiyle çok önemli bir noktadır. Türkiye’de, 2023'e kadar ulaştırmaya yapılacak 350 milyar dolarlık yatırımın, 45 milyar dolarlık kısmının demiryollarına tahsis edilmesi planlanıyor. 2023'e kadar 13 bin kilometre demiryolu yapılacak olması konunun önemini artırıyor” diye konuştu. Ülkemizde hızla demiryolu sektörünün geliştiğini ifade etti: “Bu süreçte hedefimiz sadece teknoloji satın alan bir ülke konumuna düşmemek olmalıdır. Raylı sistemlerde sektörün iş imkânını ve potansiyelini görebilmek için dünyada, Türkiye’de ve şehrimizde mevcut durum ve gelecek planlarını gözden geçirmek gerekir. Sektörün dünyadaki gelişimini takip etmeli ve yeni teknolojilerle donatılmış demiryolu sanayisini geliştirmeliyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.
ULUĞ: “Sakarya'nın raylı sistemler ihtisas bölgesi olarak yakın zamanda ilan edilmesini bekliyoruz”
Panelin Moderatörlüğünü yapan MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Talha Özay Uluğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın geçen hafta Sakarya'yı ziyaretinde kentin otomotiv ihtisas bölgesi olacağını açıklamasının herkesi heyecanlandırdığını ve yeni hedeflere ufuk açtığını belirterek, sistemlere uyum sağlamakta esas unsurun kendini yenileyebilmek olduğunu anlattı. MÜSİAD'ın 2023 hedeflerine koşan Türkiye 'nin dinamik çarklarının başını çekmek adına ‘hızlı, yüksek ahlak ve ileri teknoloji’ misyonunu değiştirmeden büyüdüğünü ifade eden Talha Özay Uluğ, "Bugün ülkemizin 86 noktasında, dünyada 65 ülke, 166 noktada, 11 bin üyesiyle her platformda söz sahibi olmak adına çalışmaktadır. Bunun yansımalarını basından da görebiliyoruz. Otomotiv üssü olmasının yanı sıra gelecekte ülkemizde yerli sanayinin ana damarlarından biri olma yolunda hızla ilerleyen raylı sistemler konusunda da Sakarya'nın raylı sistemler ihtisas bölgesi olarak yakın zamanda ilan edilmesini heyecanla ve sabırsızlıkla beklemekteyiz” dedi. Uluğ ayrıca MÜSİAD'da devreye alınan yeni yapılanmayla 15 sektör kurulunun 60 ilde 60 panel gerçekleştireceğini dile getiren Uluğ, 16 Mayıs'ta Kütahya'da düzenlenecek Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı'na iş adamlarını davet etti.
GÜNEŞ: SATSO olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz
SATSO olarak tüm paydaşlarla birlikte hareket ettiklerini dile getiren SATSO Başkanvekili Günay Güneş; demiryolu ulaşımını önemsediklerini belirterek, “Devletimiz de bu konuya önem göstermektedir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Devletin demiryoluna ayırdığı destek payına bakınca da bunu görebilirsiniz. Karasu Otomotiv Endüstri Bölgesi’ne de ev sahipliği yapacağız. İlimiz ve SATSO olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi. Sakarya Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kar, Makine Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Demir’inde katıldığı panelde, konuşmacılara MÜSİAD’ın panelistlerin adına dikilmiş ağaçların sertifikası takdim edildi.
İLGİLİ HABERLER