Sakarya iş dünyası pandeminin sektörlere etkisini konuştu

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında hem fiziki hem de online olarak hibrit şekilde gerçekleştirilen Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri ekonomi, ülke ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda; 2021 yılı Ekmek Fiyat tarifesinin görüşülmesi maddesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu.

Konuyla ilgili söz alan 27. Meslek Komitesinden meclis Üyesi Ergin Balcı şunları dile getirdi; “Komitemiz tarafından yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde ürün üretiminde kullanılan una yüzde 35, mayaya yüzde 57 oranında fiyat artışı yaşandı. Odun, işçilik, doğalgaz, elektrik, su, ambalaj gibi girdi maliyetlerinin de ciddi oranda arttığı görülmektedir. Bu konuda 220 gr. ekmeğin 2 TL, 440 gr. ekmeğin 4 TL, 910 gr. ekmeğin 8 TL olarak ilimiz sınırları içerisinde satılmasının uygun olduğu tarafımızca tespit edilerek SATSO meclisinin onayına sunulmuştur. Çevre ve komşu illerimize baktığımızda 220 gr ekmek 2 TL’den satılmaktadır. Şehrimizdeki fırıncılarımız da yaklaşık 1 aydır ekmeği 2 TL’den satmaktadırlar. Ülke olarak içinde bulunduğumuz bu zor günlerde özellikle askıda ekmek uygulamasına destek veren tüm Sakarya halkına teşekkür ediyoruz.” dedi.

27. Meslek Komitesi tarafından önerilen 2021 yılı ekmek azami fiyat tarifesi değişikliği talebi SATSO Meclisinde oylanarak Valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.

Meclis Toplantısının devamında Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde söz alan;

“Sektör Meclisleri Sahada Olan Temsilcilerden Oluşmalıdır”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Önceki meclis toplantımızda dile getirdiğimiz gibi medikal çalışanlar Covid-19 aşısında öncelikli listenin dışında bırakılmaya devam ediliyor. Hastane, ilaç ve medikal uluslararası alanda tanınan sağlık meslekleridir. Birçok işletmenin medikal ürünleri satmasının yanında bir de internet üzerinden bu ürünlerin satışı gerçekleşmeye başladı ve bu alanda bilgi sahibi olmayan satıcılar tüketiciyi yanıltabiliyorlar.

TOBB öncülüğünde toplanan sektör meclisimiz en son 6 ay önce toplanmış. TOBB bünyesinde sektör meclislerinin oluşmasındaki kanunların değişmesi adına girişimlerimiz olacaktır. Sektör meclisleri bizim gibi sahada olan ve temsil edilmekte problem yaşayan temsilcilerden oluşmalıdır.” dedi.

“Okullar Salgının Yayılma Merkezi Değildir!”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Çocuklar evlerde televizyon, telefon bağımlısı oldu. Yurtdışındaki akademisyenler tarafından yayınlanan güncel raporlara bakıldığında dünya üzerinde okullarını kapatan çok az ülke vardır ve bunlardan birisi de Türkiye’dir. Salgın ile mücadele ederken eğitimden mahrum kalmanın zararlarının bilinmesi gerekmektedir. Çocukların çoğu hastalığı okullardan değil, birlikte yaşadığı bireylerden kapmaktadır. Okulların, salgının yayılma merkezi olmadığı bilinmelidir. Dünya üzerinde milyonlarca gönüllüsü olan uluslararası sivil toplum kuruluşları da okulların açılması gerektiğini belirtmektedir. Uzaktan eğitimde okul öncesi çocukların dil ve zeka gelişimi gibi etkenler kayba uğramaktadır. Okullarımız sokaklardan daha güvenli ve güvenli eğitim adına ciddi yatırımlar yapıldı.” diye konuştu.

“E-Ticaret Sitelerinin Faaliyetleri Denetlenmeli”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Günümüzde birçok e-ticaret sitesi kurulmaya devam ediyor. Türkiye’de çok büyük ve pazarın lideri olan e-ticaret siteleri var ve üyelerine uyguladıkları komisyon oranları keyfi oranda değişmektedir. Bu konuda denetim ve kontrol olması, adaletin sağlanması gerekmektedir. Bu platformlara yönelik şikayetlerin büyük çoğunluğunu faturasız satış yapılması oluşturmaktadır. Üretici veya ithalatçı firma bir ürün getiriyor ancak bu ürünlerin sayısının başına sembol ekleyerek o ürün sadece orada satılıyor gibi gösterilerek rekabeti engelliyor. Perakende yasası çıkması fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret İstihdamı”

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Her ne kadar pandemi sürecinde olsak da artık pandemi sonrasına odaklanmalıyız. Virüsün etkin olduğu bu dönemde bile orta Asya’da gıda festivalleri gerçekleştiriyor. Rehavete kapılmadan kendimizi geliştirmeye ve  faaliyetlerimize devam etmeliyiz.

Odamız onlarca eğitim yapıyor ancak bunlar eğitim değil farkındalık yaratmadır. Meslek Komitemize üye olan firmalarımızla görüştüğümüzde kendilerini yeni iş alanlarında, e-ticarette geliştirmek istediklerini ancak üniversite mezunlarının e-ticaret hakkında çok donanıma sahip olamadan mezun olarak iş görüşmesine geldiklerinden yakınıyorlar. Üniversitelerin piyasaların ihtiyacına, aradığı niteliklere göre eğitim vermelilerdir.” dedi.

“Salgın mağduru Yeme-İçme Sektörü”

5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Muhammet Alican Sak, “Sektörümüzün sorunlarını ve her türlü kurala uyarak işletmelerin açılması gerektiğini dile getirmeye devam ediyoruz. 1 yıldır restoran ve kafeler kapalı ancak virüs yayılmaya devam ediyor. Destek paketlerindeki birçok konuda düzeltme talebimizi ilettik ve ziyaretler gerçekleştirdik, ancak bizlere ulaşan olumlu bir haber yok. Kongrelerde toplanan, AVM’lerde dolaşan insanlar var ancak restoran ve kafeler virüsten sorumlu tutuluyor. Biz 5. Meslek Komitesi olarak komitemizin yıllık bütçesini bu süreçte zor durumda olan üyelerimize yardım etmek için kullanacağız.” dedi.

“Sanayi Sitelerine Girişler Artırılmalı”

21. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Taner Belge ise Dörtyol, Artvin sanayi sitelerine tek bir trafik girişinin olduğu ve araç trafik akışının olumsuz etkilendiğini belirterek yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

“Alım-Satım Vergileri çözüm bekliyor”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Teknokent Genel Müdürümüze gerçekleştirdiğimiz ziyaretten oldukça memnun kaldık. Teknokent’in yüzde yüz doluluk oranına sahip olduğunu ve yüzde 70’lik oranını da Sakaryalı firmaların oluşturması bizleri mutlu etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde kiralar ile ilgili bir indirim gelişmesi yaşanmış. Bu durumun kamuya da örnek olmasını ve ticaret erbaplarımıza indirgenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gerek mal sahipleri gerekse kiracılar için bu konu önemlidir.

Alım-satım vergilerinin yüzde 4’ten yüzde 2’ye alınmasında Odamızın ciddi bir çalışması oldu ancak sadece Odamızın talebinin yetmeyeceği için çevre illerdeki TSO’ların da desteğiyle TOBB’a gönderildi. Emlak piyasası ve kayıt dışılık sorununun çözümü için bu girişim çok önemli bir konudur. Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılması sayesinde Kaynarca ve Karasu ilçelerimizde emlak satışları ciddi şekilde artmıştır. Bu zaman içinde Belediyelerimizin imar çalışmalarını bir an önce yapmaları ve sorunlu olan arazilerin imara açılması temenni ediyoruz.

Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan;

“Yeniden kırsal Yaşam Modeli…”

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Şehrimizde son bir aydır mahallelerin de kırsal yerleşim alanına dönüştürülmesi tartışılıyor. Kırsal yerleşim alanına dönmek isteyen mahallelerin kendilerinin başvurması gibi bir yol açılmış. Bizim şehrimiz, köylerinde kültürel yapı olan bir şehirdir ve köylerde de ayrı bir kültür vardır. Özellikle hayvancılık konusunda engellemeler ve ruhsatlandırmalarda engeller olduğu için yeniden kırsal yaşam modeli oluşturuluyor. Bir mahalle köy olup diğeri olmasa belediye hizmetleri nasıl ilerleyecek?

Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılı “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayınlandı. Buna uygun etkinlikler ilimizde de yapıldı. Türkçe çok önemli bir dildir. Yunus Emre Milletin ses bayrağı olan Türkçe’nin dönüm noktasını oluşturmuştur.” diyerek detaylı bilgi aktardı.

“Zincir Mağazalara Kısıtlama”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Mesleklerine, sektörlerine sahip çıkarak çalışan tüm komitelerimize tebrik ediyoruz. Tüm Marmara’da tek kırmızı olan şehrimizde açılma umutları bekleyen hizmet sektörümüzün umutlarını yere serdi. Tedbirleri zamanında daha sert uygulasaydık bugün yeme-içme sektörümüz başta olmak üzere normalleşmeye göz kırpacaktık.

Zincir mağazalarda artık elektronik ve birkaç EMTİA ürününün satılamayacağı, pazar günleri 11’den önce açılmaması adına gelişmeler oldu. Bu yönde SATSO’nun oluşturduğu taleplerin ve gündemin de etkisi çok vardır.” dedi.

“Destek Önerisi”

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş 5. Meslek Komitesinden Meclis Üyelerinin dile getirdiği Yeme-İçme sektörünün içinde bulunduğu duruma yardımcı olmak adına gelen bir öneriyi meclis üyelerinin değerlendirmesine sundu.

Meclis Başkanı Kuriş, “Odamız, genel olarak, Meslek Komitelerimize etkinlik ve çalışmalarda kullanılmak üzere yıllık bütçe oluşturuyor. Bu bütçelerini kullanmayan ya da kullanmayacak komitelerimize, hizmet sektöründe zor süreç geçiren üyelerimize bu bütçeleri bağışlayarak  destek olmaları  konusunda gelen öneriyi sizlere sunuyorum. Komite üyeleri ile istişare ederek karar verebilirsiniz” dedi.

“Bu Meclis Her Zaman Konuşmalıdır”

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, “Bugün gelinen noktada birçok sektörün kapalı olması konusunda kendimize bakmamız gerekiyor. Bir işletmenin 1 yıldır kapalı olup da ayakta kalması nasıl mümkündür düşünmemiz gerekiyor. Bu sektörlere elimizden gelen desteği sağlamak ve ses getirmek adına bu meclisin konuşmaya devam etmesi gerekir. Sık sık basın toplantısı gibi organizasyonlar ile bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bu işletmelerin kapalı olması domino etkisi yaratacak ve diğer sektörlerin de zora düşmesine sebep olacaktır. Bu meclis daha sıkı tedbirler ile her ay bir araya gelmelidir. Taleplerimizin gerçekleşmesi ve ses getirmek adına meclisimizin bir arada olması çok önemlidir.” dedi.

“Aile Şirketleri”

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Aile şirketleri ekonomide saklı bir yaradır. Aile şirketleri kâr amacı güderek kurulan, daha sonra yönetimi çocuklara geçen ancak belirli bir süre sonra bu kâr amacı kenara bırakılarak hükmetme amacının ağır bastığı işletmelere dönüşmektedir. Odamız tarafından bu konuda bir proje yapılması çok önemlidir.

Ülkemizde çiftçilerin gerçekten çok sıkıntısı var. Çiftçi maliyetini çıkaramadığını belirtiyor. Tüketici de tarım ürünlerinin çok pahalı olduğundan yakınıyor ve iki taraf da çok haklılar.

İşletmeler yangın tesisatlarını kendileri sürekli denetlemelidir, itfaiye de bunun üzerine düşmelidir. Bizler yakın zamanda işletmemizde bir yangın tatbikatı gerçekleştirdik ve tesisatımız sınıfta kaldı. Buna daha çok önem verilmelidir, alın teri bir kıvılcım ile kül olabilir.” dedi.

“Elektrik Kesintileri”

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Şu anda asıl gündem sosyal devlet eksikliğidir. Bazı sektörler 1 yıldır kapalı durumdadır. Kendi şirketimiz sektörün önemli bir yerinde ama söylenenler gibi 2 ay faaliyet sürdüremezsek 30 yıllık birikimimiz bir anda uçup gidebilir.

Elektrik gibi bir kamu hizmeti özel sektöre devredilmemeli. Özelleştirme çalışmalarının ilk dönemlerinde bizler özelleştirmeyi özerkleştirme olarak uygulanacak sandık. Bazı meclis üyelerimiz sıkıntılarını toplantımızda dile getiriyorlar. Şehrimizde bazı bölgelerindeki hatlar 20-25 yıllık hatlardır. Dağıtım şirketleri gerekli yatırımı yaptığını ancak dağıtım altyapılarının sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

“Gençler ve Ekonomi”

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Geçimsizlik ile işsizlik iç içe olan bir sorundur. Bu ekonomik sorun çok çabuk sosyal bir soruna dönüşebilmektedir. Artık toplumda ev genci diye bir kavram türedi, Gençler nasıl olsa ekonomi düzelmeyecek, iş arayıp da bulamayacağız diye ümidini kaybetti. Kaybedecek bir şeyi olmayacak bir kişi pimi çekilmiş bir bombadır. Covid döneminde her şeyi bu virüse bağlıyoruz ancak bunu yaşayan başka ülkeler de var. Hep Belçika, Hollanda, Almanya gibi ülkeleri örnek gösteriyoruz ancak Vietnam pandeminin çıktığı bölgeye sadece 1350 km yakınlıkta. Geçen sene yüzde 7 büyüdü, GSYİH yüzde 3 yükseldi. İlk duyurulduğunda tedbirleri alarak bu sorunu önemsedi ve kazandı.” dedi.

“En büyük kalkınma yolumuz bilişim”

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “En büyük kalkınma yolumuz bilişim teknolojileridir, gençlerimize çok uygun bir sektördür. Bundan çok ümitliyiz. Türkiye lider ülke olacak, Sakarya da bunun öncüsü olacaktır.

Pandeminin ilk zamanlarında bizler de çok afalladık. Sürecin üzerinden 1 yıl geçti ve tecrübelendik. Bazı kararlar alınıyor ve uygulanıyor. Mesai saatleri kısaldı ancak daha çok rağbet oldu. Otellerin rezervasyonu dolu. İnsanlar otellerde, kayak merkezlerinde gönüllerince eğleniyorlar. Artık pandemi konusunda bir tecrübeye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bu tecrübeyi mantıklı kararlar alarak kullanmalıyız.” diye konuştu.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ise yangın tesisatları ile ilgili konuya değinerek işletme sahiplerinin bu tesisatları sadece itfaiye onayı için değil ihtiyaçları için yaptırması gerektiğini, yıllık bakımlarının da mutlaka yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

“Sadece Biz Değil, Hepimiz İyi Olmalıyız”

29. Meslek Komitesinden Kenan Taçyıldız, “Birey olarak her şeyin kapımızın dibinde olmasını istiyoruz. 2015 yılında şehir hastanesi yapılacaktı ancak konumu, yakınlığı çok tartışma konusu oldu ve hala daha yapılmadı. Toplumun ihtiyacını gözeterek 50 yıl sonrasını görmeli ve buna uygun çalışmalar yapılmalıdır.

Tarlalar imara açılmasın. Köyleri mahalle yaptılar. Toprağa sahip çıkılmalıdır. Çiftçinin sorunu hepimizin sorunudur. Bizlerin iyi durumda olması yetmez, hepimizin iyi olması gerekiyor.” dedi.

Her anlamda üreticiye destek”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Yapılan araştırmalarda şehrimizdeki toplulaştırma ihtiyacını ve bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini göstermektedir. Sakarya çiftçisi ile ilgili destek alamıyoruz. 12 adet Süt Birliği Kooperatifi Üyemiz var ancak desteklere ulaşamıyorlar. Sakarya üreten bir şehir olarak öne çıkıyor ancak çiftçilerimiz de mağdur olmamalıdır.” dedi.

“Tedbirlere dikkat edelim”

Toplantı sonunda meclis üyelerinin soru, görüş ve önerileri hakkında değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ genel olarak şunları dile getirdi; “SATSO, konuların detaylı bir şekilde konuşulduğu bir kurum. Bizler bundan gurur duyuyoruz. Etkimizi üyelerimiz sayesinde sürdüreceğiz ve söylediklerimizle kamuoyu oluşturmak amacındayız. Pandemi sürecinde de uyguladığımız yöntemler ve çalışmalarımızla örnek alınan bir kurumuz. Tedbirlerin devamlılığına da destek vermek bizlerin sorumluluğudur. Sağlık çok önemli, işin ucunda ölüm var. Dikkat etmezsek durum daha da vahim olacaktır.” ifadelerini kullandı ve olağan meclis toplantısı noktalandı.

İLGİLİ HABERLER