SATSO 2021 yılını üyeleriyle iletişim yılı olarak belirledi

SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında gerçekleştirilen Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında meclis üyeleri ekonomi, ülke ve şehir gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda 2021 SATSO İş Planı Meclis Üyeleri tarafından onaylandı. Konuyla ilgili konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “2021 yılını ‘üyelerimizle iletişim yılı’ olarak belirledik. Geçirdiğimiz bu zorlu 2020 yılında üyelerimizin sesi olduk. 2021 yılında da iletişimi en üst seviyede tutarak SATSO üyelerinin refahı için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı

Yönetim Kurulu Başkan Altuğ ayrıca 2018-2020 yılları arasındaki dönemde Yönetim Kurulu tarafından yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Altuğ’un ardından gündem maddelerinde söz alan meclis üyeleri sektör, dünya ve gündem hakkında görüşlerini ve önerilerini dile getirdiler.

Toplantının Yönetim Kurulunun Aylık Faaliyetlerinin Değerlendirmesi bölümünde söz alan;

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu; “Yönetim Kurulunun sağlık personeline yaptığı yardımlar için üyelerimiz adına teşekkür ediyor ve gurur duyuyoruz. Şirket katılımlarında yüzde 17artış olması bu pandemi döneminde bile Sakarya ekonomisinin hareketli olduğunu gösteriyor. Ticareti hareketlendiren, hayat kazandıran ve istihdamını artıran iş dünyamıza teşekkür ediyoruz.

Kiracı olan esnafımızın çok zor durumda olduğunu duyuyoruz. Mal sahipleri ile bire bir görüşülerek bu kiranın destek amacıyla düşürülmesi adına somut çalışma yapılması çok önem arz ediyor. Kentsel dönüşüm ile ilgili şehrimiz halkını bilinçlendirmek gerekiyor. Yıllar önce olan depremin sıkıntıları bu kadar yıl geçmesine rağmen hala daha devam ediyor. Kentsel dönüşümde maalesef geride kaldık. Sakarya en çok konut satılan 4. şehir oldu ve bu bir hareketlilik, dönüşüm uygulaması olduğunu gösteriyor ve mutluluk veriyor.” dedi.

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu; “Şehrimiz çok hızlı değişiyor ve çok ciddi sanayi dinamikleri ile öne çıkıyor. OSB sayılarımız ve beraberinde içerikleri ile şehrimizdeki yatırımcılar sürekli arttı. Yönetimimizin Doku Kültürü Laboratuvarı gibi iştirakleri ile şehrimize yeni soluk katacaktır. Yönetimimizin Odamızda göreve geldiği süreçten itibaren yaptığı faaliyetler için teşekkür ediyoruz. Tek Durak Ofis projesi şehrimize ve Odamıza yakışan bir çalışma olacağına inanıyorum. Bu şehrin ileriye gitmesi için hep beraber çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde söz alan; 5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Muhammet Alican Sak; “SATSO’nun üyelerine verdiği online eğitimler konusunda teşekkür ediyorum. Hizmet sektörü çok zor günler geçiriyorlar. Pandemi öncesinde de devam eden sıkıntılar pandemi ile zirve yapmış oldu. Geçtiğimiz yaz döneminde sektörümüz yüzde 25 kapasite ile çalıştı. Kafe ve restoran sahipleri dükkanlarını hizmete sokmak istiyorlar. HES kodu uygulaması ile giriş ve diğer önlemlerin de titizlikle alınarak faaliyetlerini devam ettirmeyi talep ediyorlar.

Tedbirlerin açıklanmasıyla ilk kilit vurulan sektör olan hizmet sektörünü kapsayan bir finansman paketi talep ediyoruz. Kira desteklerinin yetersiz olduğunu ve kiracı ile dükkan sahipleri arasında bir çalışma yapılmasını istiyoruz. 5. Meslek Komitesi olarak 2021 yılı bütçemizi ihtiyacı olan sektörümüz için kullanmayı kararlaştırdık.” diye konuştu.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Asgari ücret belirlendi ancak işverene de işçiye de sorulmadı. Asgari ücretin az olduğunu işverenler olarak bizler de belirtiyoruz. Asgari ücretin işçiye getirisi 2825 TL, işverene maliyeti 4203 TL’dir. Devletimizin işverene de vergiler konusunda destek olması gerekiyor.

Bu pandemi sürecinde 6 defa okullarımızı kapattık ve açtık. 1. sınıf 2. sınıf, 8 ve 12. sınıflar açılmalıdır. Yeni öğrenenlerin unutmaması ve sınav kaygısı yaşayanlar için okullar açılmalıdır. Okullarımız “Okulum Temiz” belgelerini aldılar.

Pandemi döneminde hepimiz borçlandık. Bir yapılandırma çıktı ancak kimse ödeyecek durumda değil. 2020 yılında işverenler çok borçlandı ve kredilerin ertelenmesi için bir çalışma yok. Ertelemeler faiz artırımına tabi olmadan yapılmalıdır.” dedi.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh; “Plazma bağışı ile ilgili yapılan kampanya çok örnek bir davranış ve sadece hastalığı geçirenler değil, herkesin kan bağışına destek vermesi gerekiyor.

Sektörlerin temel sıkıntısı ülkemizde ekonomik dengelerin bozulmuş olmasıdır. Temeli aynı olan sorunları var. Medikal ve sağlık sektörü de zor durumda. Ürünlerin döviz endeksli olması, devletten alacak sorununun çözülmüş olmaması, ruhsatlı yerler hariç yerlerde de ürünlerin satılıyor olması, küçük işletmelerin toplu alımlara iştirak edememesi ve distribütörlere bağımlı olması sorun yaratıyor. Türkiye gibi ülkelerin kendi ürünlerini üretmesi ve ihtiyaçlarını bağımlı olmadan kendi gidermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak; “Sektörümüzde tüketici hakem heyetlerinin aleyhimize kararları devam ediyor. Çok küçük meblağlar için bile büyük yaptırımlar uygulanıyor. İthalattaki en büyük cari açığın ikinci sırasında cep telefonları var. Cep telefonu üretimine ağırlık vermemiz gerekiyor ve yakın zamanda bir Çinli telefon şirketi ülkemizde üretim tesisi açmaya karar verdi. Bunun gibi benzer yatırımların da geleceğini duyuyoruz ve Sakarya’nın bu yatırımlara ev sahibi olması için girişimlerde bulunmamız gerekiyor.

Pandemi tedbirlerinin ticaret erbabı üzerinde etkisi devam ederken hafta için kısıtlamalarının saatlerinde değişiklik yapılması ve saatlerin artırılması gerekiyor. Hem işgücü hem de vatandaşın talep ettiği hizmet kaybı yaşanıyor.

Ayrıca; Sakarya, Türk Telekom’un altyapı yatırımı yapacağı ilk 10 il arasında yerini aldı. Şehrimizin bilişim altyapısı konusunda ileriye gidecektir. ” dedi.

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu; “ Yapı ruhsatı alma konusunda bir ilçe belediyemiz ile ilgili problemler yaşıyoruz. 6630 sayılı kanun kapsamında, köy yerleşik alanı içerisinde projelerin planlanması konusunda harçların alınmaması, altyapının projeyi yürüten firma tarafından yapılması gerektiği belirtiliyor. Bizler bütün görevlerimizi yerine getirmemize rağmen maalesef ruhsatı alamıyoruz. Projelerimiz onaylanmıyor.

Ek olarak; halı saha işletmeleri ile ilgili de çeşitli çağrılar alıyoruz. Bugün ülkemizde ligler oynanıyor ve halı sahalar da açılmalıdır. Bu sektöre yatırım yapanlar büyük sıkıntılar çekiyorlar.” ifadelerini kullandı.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik; “Şehrimiz arazilerinin çok parçalı olması nedeniyle bir toplulaştırma kararı alındı. Ülkemizin diğer başka illerinde bu uygulamalar verimli bir şekilde yapıldı. Sakarya’da maalesef bu proje sahiplenilmedi ve ilerleme kaydedilmedi. İlimizi temsil edenlerin bu konu üzerinde durması gerekiyor. Fındık, mısır gibi tarım ürünlerinin şehrimize ne kadar katkı sunduğunu görüyoruz. Tarımı görmezden gelemeyiz.” diye konuştu.

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu; “Krediye ulaşmak, ciro düşüşleri, enflasyon, döviz artışı gibi sıkıntılar sektörümüzü çok hızlı etkiliyor. Şehrimiz büyüyor, OSB sayılarımız artıyor fakat üyelerimizden gelen görüşlerde Gebze bölgesi ile şehrimiz arasında kira oranları neredeyse aynı seyrettiği belirtiliyor. Gebze’deki büyük iş potansiyeli henüz şehrimizde yok ve ayrıca da imalathane bulmak da çok zorlaşıyor. Konya Sanayisinden örnek verecek olursak ciddi bir büyüme kaydedildi. Şehirde imarları eksiksiz tamamlanmış sanayi siteleri oluşturulmuş ve çok başarılı olmuştur. İmalathane veya işyeri inşaatı konusunda belediyelerimiz müteahhitlerimiz ile imar konusunda anlaşması gerekiyor.

Şehrimizdeki nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi ve Meslek Liselerine daha da ağırlık verilip üretimi hızlandırmak gerekiyor. Üretimin temel ihtiyaçlarının en başında nitelikli eleman geliyor. Üyelerimizin de nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün daha da kendini gösteriyor.” dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık; “Sektörümüz adına Odamız iyi çalışmalar gerçekleştirdi. Ülkemizde ilk defa şehrimizde olan çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam edeceğimizi umuyoruz. Pandemi sürecinde her sektör için bilişimin ve teknolojinin önemi ile ihtiyacı daha da arttı. Sakarya bu alanda öncü illerden biri olacak kapasitede bir ildir. SATSO’da bunu başaracak ve başı çekecek bir kuruluştur.

Yazılımın öneminden bahsediyoruz ancak bu yazılımları uygulayacak teknolojik ürünlerin de şehrimizde üretimine yatırım konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Teknokent bünyesinde olmayan firmalara da ciddi destekler verilmesi gerekiyor. Sadece belirli sınırlar içerisinde yazılım tasarlayan firmaların desteklenmesi yanlış bir uygulama ve kendi bünyesinde yazılım üreten firmalarında desteklenmesi gerekiyor.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan;

SATSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Fethi Sarıoğlu; “SATSO yerinde durmuyor ve sürekli çalışıyor. Birçok projeler üreterek, akıl birliğinde öncü olarak şehrimize hizmet etmeyi sorumluluk bilen bir SATSO var. 1975 yılında 1.OSB projesine başladık 1993 yılında bitirdik. Sakarya çok zor yollardan geçerek bir üretim şehri oldu. 1995 yılında hastanenin temelini attık ve ancak 2005 yılında açabildik. Sakarya’da maalesef işler hızlı gidemiyordu. SATSO’nun hızlı ve sonuca götüren çalışmaları için teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Esnafın işleri bozuldu. Büyükşehir belediyemiz ve yerel belediyelerimiz sosyal yardımlarda kullandıkları ürünleri yerel esnaflardan alabilirler. Ülkemiz bir kuraklık yaşıyor ve bizim gölümüz var diyemeyiz. Halkımız bilinçlendirilmelidir. Su kaynaklarımızı, derelerimizi ıslah etmeliyiz.” diye konuştu

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu;” İçinde bulunduğumuz bu zor dönemde bile şehir için durmadan çalışan bir SATSO var. 100. yılımızı üç sene önce kutlamıştık ve Ekonomi Dergimizin de 100. Sayısından dolayı gurur duyduk” dedi. Meclis Üyesi Oktay Topçu ayrıca, Sakarya Ekonomi Dergisi’nin son sayısında yapılan kurgusal eksiklik ile ilgili eleştiride bulunarak söz konuşu durum tespiti üzerinden yapılan hatanın sorgulanması gerektiğini ifade etti.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu; “İlacımızın içerisine umudu da katmak başkaları yerine kendimizi sürekli geçmek lazım. Çok bereketli bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu yıl yapılan YKS sınavında 553 bin öğrencimiz fen bilgisinden, 339 bin öğrencimiz ise matematikten maalesef net çıkaramadı. Eğitimin alt basamağı çöktüğünde üst kademelere de sıçrıyor ve bunu görmezden gelemeyiz. Bu topraklara çalışarak hizmet etmeliyiz ve kendimizi böyle tamamlamalıyız. Testimiz pozitif çıkmıyor ancak hiçbir şeyden tat alamıyoruz.” dedi.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “Odamız bünyesinde Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan İş Makineleri Operatörlüğü Dalı için sorumluluğumuzu, görevimizi yerine getirmeye devam ediyoruz. Okulumuz da ciddi anlamda bu bölüm için çalışıyor. Bölümümüzün ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ve Odamızın 2021 yılı bütçesi ile söz konusu hidrolik, pnömatik sistemlerin giderileceğini umuyoruz.” dedi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak; “Kadın cinayetleri maalesef toplumu çok kötü etkiliyor ve okullarımızda din dersinin yanında toplumsal ahlak dersi de verilmelidir. Sektörlerinin sorunları için burada söz alan ve konuşan tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sektörümüzün sorunlarına hemen çözüm arayan yönetimimize teşekkür ediyoruz.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım; “2021 yılının sağlık, bereket, huzur getirmesini temenni ediyorum. Aynı zamanda Yayın Kurulu olarak Ekonomi Dergimizin 100. gurur sayısı dahil olmak üzere tüm sayılarında emek vermeye ve Odamızın bu önemli yayın organının üyelerle buluşması için çalışıyoruz.” Diyerek söz konusu eksiklikten dolayı özürlerini iletti.

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Şenol Çalışkan; “Pandemi döneminde iş dünyası çok sıkıntıya düştü. Sosyal bir dayanışma örneği olarak Odamız bünyesinde ihtiyacı olan ailelere paket servis desteği yapılarak hem ailelere hem de hizmet sektöründeki esnafımıza destek olabiliriz.” dedi.

İLGİLİ HABERLER