‘Acil Olmayan Ameliyatlar Ertelensin, Sağlık Çalışanlarının Aileleri Aşılansın!’

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye’de bugüne kadar konan toplam Covid -19 vaka tanısının üçte birinin son bir ay içerisinde konulduğunu söyledi. Yoğun bakım yataklarının dolduğuna da dikkat çeken Şahin, “Ülke genelinde yoğun bakım yataklarının yanı sıra, hastane yatakları dahi yoğun bakım hizmeti vermeye başladı. Bu süreçte acil olmayan tüm elektif cerrahi işlemler derhal ertelenmeli ve sağlık çalışlarının çocukları başta olmak üzere aileleri aşılanmalıdır.” dedi.

Salgının son bir buçuk yılındaki en yüksek piki ile karşı karşıya olunduğunu belirten Şahin, “Bugüne kadarki toplam Covid-19 vakalarının 1/3’ünün son bir ayda gerçekleştiğini görmekteyiz. 18 Mart’tan 18 Nisan’a kadar Covid tanısı alan vaka sayısı 1 milyon 300 bin üzerinde seyretmiştir. Bunun yanı sıra, bugüne kadarki toplam vefat sayılarının 1/5’inin yine son 1 ayda gerçekleştiğini görmekteyiz. Ülkemizde vaka patlaması yaşanırken ve yoğun bakımlarda yer bulunamazken, vatandaşlarımızdan devamlı olarak yoğun bakım konusunda yardımcı olmamız noktasında talepler alıyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 68,8’e ulaştığı göz önünde bulundurulduğunda, kamu kurumlardaki 19 binden fazla yoğun bakım yatağının şimdiden dolu olduğu anlaşılmaktadır. Bu bakımdan özellikle yoğun bakım yataklarının mümkün olduğunca etkin bir şekilde kullanılması amacıyla, acil olmayan elektif cerrahi işlemlerin 17 Mart 2020 tarihinde alınan karar gibi ertelenmesi yeniden gündeme alınmalı ve sağlık çalışanları performans ek ödemeleri yönünden desteklenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının Covid-19 pandemisiyle bir yılı aşkın süredir mücadele ettiklerini, büyük kısmının aşılanarak hastalanma oranlarının oldukça düştüğünü belirten Şahin, salgının bir kez daha pik yaptığı bu dönemde sağlık çalışanlarının çocuklarının yüksek oranda hastalandığını söyledi. Şahin şöyle devam etti;

“Sağlık çalışanlarının eş ve çocuklarının yüksek oranda hastalanmalarının nedeni aşı olmamalarıdır. Sağlık çalışanları artık kendileri hasta olmasalar da taşıyıcı olarak çalıştıkları hastane ortamındaki virüsü evlerine götürerek çocuklarına bulaştırmaktadırlar. Görüştüğüm pek çok sağlık çalışanı hastalığı eş ve çocuklarına bulaştırmaktan korktuklarını, evlerine gitmekten çekindiklerini hatta uzun zamandır çocuklarına sarılamadıklarını ifade etmektedirler. Çocuklarının ve eşlerinin aşılanmaları fiziksel ve psikolojik olarak yıpranan ve artık tükenme noktasına gelen sağlık çalışanlarımız için büyük moral olacaktır. Sağlık Bakanına önerimiz; Sağlık çalışanlarının çocuklarının aşılanması konusunda gerekli talimatı derhal vermesidir.”

İLGİLİ HABERLER