Dikbayır'dan, Lütfi Elvan ve Zehra Zümrüt Selçuk'a mektup

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a emeklinin endişelerini dile getirerek, mektup gönderdi.

Ekonomik tablo ağır

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yazdığı mektupta İYİ Parti olarak 2020 yılından beri 25 il ve 116'ya yakın ilçeyi ziyaret ettiklerini belirterek: ''Sayın Bakanım; İYİ Parti olarak 2020 yılı ocak ayından bu yana ülkemizin birçok bölgesinde 25 il ve 116'ya yakın ilçemizi ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde amacımız, vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde tespit etmek esnafımızın durumuna, ekmek tekneleri olan iş yerlerin de tanıklık etmek. Son yıllarda, dövizden piyasalara, işsizlikten kepenk kapatan esnafımıza, firmalarımıza kadar ülkemiz ciddi bir ekonomik sıkıntının pençesinde. Dünyayı etkileyen pandeminin Ülkemizdeki ekonomik tabloyu daha da ağırlaştırdığı malumunuz. Ekonomik sıkıntıların en çok etkilediği sosyal gruplar içinde, çoğunluğunu gençlerimizin oluşturduğun işsiz vatandaşlarımız ve emeklilerimiz başı çekiyor.'' denildi.

Teşhis de tedavinin ilk adımı

İktidarların Ülkedeki sorunları göremediğini belirten İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır: ''Sayın bakanım; İktidarların, ülkedeki bazı gerçekleri görememek gibi bir sorunu var. Bu yalnızca AK Parti iktidarının değil, genel olarak tüm iktidarların zaman içinde yaşadıkları bir sorun. Oysa sorunları görebilmek teşhisin, teşhis de tedavinin ilk adımı. Gittiğimiz her ilçede yolunuza ilk çıkanlar, az önce sözünü ettiğim emeklilerimiz. ''dedi.

Emekliler, çarşıda pazarda mağdur

Dikbayır: ''Bu konudaki önerimi iletmeden önce, malumunuz olduğuna inandığım bazı rakamları hatırlatmak isterim. DİSK-AR’ın ‘’ Türkiye'de emeklilerin durumu ve emeklilikte yaşa takılanlar gerçeği’’ adlı Ekim 2020 tarihli raporuna göre; Türkiye'de 13,2 milyon emekli ve hak sahibi var.  Emekliler ve hak sahipleri işçilerden sonra çalışma yaşamının en büyük sosyal grubudur. Yaşlılık aylığı alan (emekli) sigortalıların sayısı 9 milyon 90’bin,  ölen sigortalıların hak sahiplerinin (dul) sayısı 3,8 milyondur. 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7.9 milyonu asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum. 4.3 milyon (emeklilerin %47’si)  emekli, çalışmakta ya da iş aramaktadır. Çalışma hayatındaki emekli oranı 2002 yılında %36’ydı. Türkiye'de en düşük emekli aylık ve geliri olan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasında fark 7,5 kattır. AB ortalaması 4,2 kattır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizde gelir dağılımı adaletsizliği en net mağdurlarının başında pandeminin de yüküyle, çarşıda pazarda mağdur olan emeklilerimiz gelmektedir.'' denildi.

''İyileştirme nefes aldıracaktır''

Yıllarca, ülkeleri için çalışıp didinen, artı değer üreten emeklilerin içinde bulundukları şartları hak etmediklerini ifade eden Dikbayır: ''Bu sebepler ışığında, Cumhuriyet Hükümet’inin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak zat-ı alinizden  talebim; pandemi şartlarında daha büyük sıkıntıya düşen ve maaşı 3000 liranın altında olan emeklilerimiz için bir formül üretmelidir. TÜİK rakamlarının ötesinde, gerçekte %25’leri  bulan enflasyonun olumsuz etkisini azaltmak için, özellikle bu gruptaki emeklilerimizin maaşlarında yapılabilecek %25 oranında bir iyileştirme, milyonlarca vatandaşımıza ve ailelerine nefes aldıracaktır.'' dedi.

Başarılar diledi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır: '' Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak gördüğüm bu hamle, hem vatandaşlarımızın devletine olan güvenini pekiştirecek, hem de devletimizin,  zor zamanında vatandaşının yanında olduğunu hissettirecektir. Bir Milletvekili olarak, milletimizin birçok yerde bize ilettiği talepler ışığında,  bu fikrimi dikkatinize ve makamınıza arz eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. ''diye ifade etti.

İLGİLİ HABERLER