Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Sakarya’nın bütün ekosistemleri barındırdığını belirterek, “Muhteşem yaylalarımız, denizimiz, nehrimiz, göllerimiz, şelalerimiz, longozumuz var ama ne yazık ki, bu potansiyelimizi yeterince değerlendiremiyoruz. Devlet kurumlarının özellikle de yerel yönetimlerin küçük bir planlama, yatırım ve tanıtımı ile doğa turizminden büyük kazançlar sağlayabiliriz.” dedi.
BİR ÇOK GÜZELLİK BİR ARADA VERİLMİŞ
Ender Serbes, Türkiye Dağcılık Federasyonu Sakarya Temsilcisi Yusuf Aydın ile bir araya gelerek, Sakarya’nın doğa sporlarına ve turizmine yönelik potansiyelini ve bu yönde atılması faydalı olacak adımları konuştuklarını söyledi.
Serbes, yaptığı açıklamada, Sakarya’nın bulunmaz eşsiz bir doğaya sahip olduğunu ifade ederek, ancak bu güzelliklerin yeterince değerlendirilemediğini, kurumlarca yapılacak düzenlemelerin bu eşsiz doğal güzelliğe hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini kaydetti. Serbes, “Göl desen, Sapanca ve Poyrazlar Gölümüz ve yaylalarımızda irili ufaklı birçok göllerimiz var. Nehir desen, Sakarya Nehrimiz kıvrım kıvrım akıyor. Deniz desen, Karadeniz’e kıyımız var. Özellikle yaylalarımız Karadeniz yaylalarını aratmayacak kadar güzel ve büyüleyici yeşillikler ile kaplı. Bu yerler adeta dünyadaki cennet gibi. Bunun kıymetini bilip değerlendirmemiz gerekir. Sakarya’da yaşayıp, yaşlanıp ta bunca güzelliklerden bırakın istifade etmeyi, birçoğumuzun haberi bile yok. Bu çok büyük bir kayıp. Önceki dönemde olduğu gibi, Büyükşehir halk turları düzenleyerek bu güzellikleri Sakarya halkı ile buluşturmaya devam etmeli. Ayrıca tüm ilk ve orta okullarındaki öğrencileri sistematik bir organizasyonla doğa ile buluşturulmalı ve tabiata duyarlı yetişmeleri sağlanmalıdır.” diye konuştu.
İSTANBUL’UN YAKIN OLMASI BÜYÜK AVANTAJ
Sakarya yaylalarının İstanbul’a çok yakın olmasının, hafta sonu ve günübirlik turlar için büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Doğayı bozmadan kamp yerleri oluşturabiliriz. Ayrıca yaylalarımızda, güvenli doğa yürüyüş parkurları yapabiliriz. Bu yürüyüş yollarının haritasını çıkararak insanların risk almadan, kaybolmadan doğayı keşfetmelerine imkan sağlayabiliriz. Özellikle hafta sonu ve günübirlik doğa yürüyüş turları düzenleyebiliriz. Kısaca yaylalarımız imara açılmadan ve betonlaşmaya fırsat vermeden, alternatif turizmde ön plana çıkabilir. Küçük bir planlama, yatırım ve tanıtım ile bu kolaylıkla sağlanabilir. Bunun da yerel ekonomiye direk, ya da dolaylı şekilde ciddi katkısı olacaktır. Bu çok zor değil, yerel yönetimler olarak biraz gayret göstermeliyiz.”
ACARLAR LONGOZU VE SAKARYA NEHRİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Acarlar Longozu’nun da alternatif turizmde yeterince değerlendirilemediğinin altını çizen Serbes, “Burası gerçekten büyük bir doğa harikası. Bir gören bir daha görmek istiyor. Sadece Acarlar Longozu’nda yetişen su menekşesinin güzelliği insanı büyülüyor. Longoz 243 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sakarya Nehrimiz ise ayrı bir potansiyel sunuyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Porsuk Nehri ve kıyılarını güzel bir şekilde düzenleyerek halkın istifadesine sundu. Aynı şey Sakarya Nehri’nde de yapılabilir. Sakarya Nehri ayrıca su sporları ve doğa sporlarına açılabilir. Kısaca Sakarya’nın neresine baksan ayrı bir güzellik fışkırıyor. Yaylası, denizi, nehri, gölü ve muhteşem doğası alternatif turizm için bire bir. Hafta sonu ve günübirlik turlar için ideal. Devlet kurumlarımız ve yerel yönetimler öncülüğünde bu potansiyelimizi daha geç olmadan değerlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Ender Serbes 'Sakarya bütün ekosistemleri barındırıyor, bundan yararlanmalıyız'
İLGİLİ HABERLER