Şahin; 'Reçete doktorun namusudur!'

Covid-19 tedavisinde salgının başlangıç safhasında sıklıkla kullanılan Hidroksiklorokinetken maddeli ilacın; 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve 17 Haziran 2020 tarihinden itibaren ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Covid-19 tedavisi protokollerinden çıkartıldığının söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, ‘’Yapılan birçok bilimsel araştırmada Hidroksiklorokin etken maddeli ilacının risk-yarar oranı göz önünde bulundurulduğunda; bu ilacın Covid-19 tedavisinde yararlı olmadığı, aksine kardiotoksik etkileri nedeniyle bazı hastalarda zararlı dahi olabileceği görülmüştür. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın 9 Ekim 2020 tarihinde yayınladığı Covid-19 tedavi protokolünde halen ülkemizde Hidroksiklorokin ilacının kullanımı tavsiye edilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki ısrarını anlamak mümkün değildir’’ ifadelerini kullandı.

Konu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir de soru önergesi veren Şahin şunları söyledi;

‘’ Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde bazı yöneticiler, Covid-19 tanı ve tedavisinde görev alan hekimlere Hidroksiklorokin etken maddeli ilacı kullanmaları yönünde baskı yaparken, bu ilaca başlanmayan hastalardan ise Covid-19 tanısı için sürüntü örneği alınamayacağını bildirmişlerdir. Hekimler, Hipokrat yemininde hiçbir baskı altında kalmayacaklarına dair söz vermişlerdir. Reçete hekimlerimizin namusudur. Hekim meslektaşlarımız haklı olarak bu baskılara karşı direnmektedirler. Tüm hekimlerimiz adına Hidroksiklorokin’in Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedavi protokolünden çıkartılmasını ve protokolün güncellenmesini talep ediyoruz.’’  

Dr. Fikret Şahin’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde;

  1. Hidroksiklorokin ilacının FDA ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19 tedavi protokolünden çıkartılmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı hangi gerekçelerle bu ilacın kullanılması konusunda ısrar etmektedir? Söz konusu ilacın halen Covid-19 tedavisinde kullanılmasının bilimsel açıklaması nedir?
  2. Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Tedavi Protokolünü güncelleyerek, Hidroksiklorokin ilacının tedavi protokolünden çıkartılması düşünülmekte midir?
  3. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde bazı yöneticilerin ‘’tüm hastalarına Hidroksiklorokin etken maddeli ilacın kullanılması’’ yönünde hekimlere baskı yaptığı iddiası doğru mudur? Henüz Covid-19 tanısı dahi konmamış kişilere bu ilacın reçetelendirilmesinin gerekçesi nedir?
  4. Hekimlere Hidroksiklorokin yazma konusunda baskı yapan yöneticiler hakkında herhangi bir idari işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
İLGİLİ HABERLER