Sosyal medya yönlendirmesi ile coin dolandırıcılığına dikkat!

Son yıllarda kripto para borsaları ve alt coinler üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine yönelik uyarılarda bulunan Sosyal Medya Uzmanı Alaattin Çağıl, Twitter’da son dönemde yaygın olarak ortaya çıkan coin dolandırıcılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Twitter manipülasyonlara çok açık bir mecra 

Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformlarının manipülasyon, deformasyon ve dezenformasyona açık olduğunu belirten Alaattin Çağıl; “Geçtiğimiz günlerde EGM tarafından bir veri paylaşıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verisine göre Twitter’da paylaşılan 145 milyon tweetin %23’ü bot hesaplardan atılmış. Twitter’da bot hesapların dışında da farklı manipülasyon teknikleri kullanılıyor. Twitter şu anda özellikle kripto para dolandırıcılarının bir aracına dönüşmüş. Twitter’da herhangi bir coinin yükseleceğine veya değer kaybedeceğine ilişkin değerlendirmeler birden gündeme oturuyor. İnsanlar buradan yönlendirilerek alt coinleri almaya ya da satmaya yönlendiriliyor. Twitter manipülasyonlara çık acık bir mecra” dedi. 

Popüler hesapları kullanıyorlar 

Twitter’da coin dolandırıcılığının işleyişine ilişkin gözlemlerini aktaran Alaattin Çağıl; “Çoğunlukla popüler hesapları kullanıyorlar. Bu hesaplar, halihazırda zaten milyonlarca Twitter kullanıcısına hitap ediyor. Bazı durumlarda ise kendileri doğrudan yeni hesapları büyütüp, geniş kitleleri konsolide etmek amacıyla kullanıyorlar. Bu dolandırıcılar, piyasaya tümüyle hakim durumdalar. Hangi coinin ne zaman yükseleceğine ilişkin bilgiye sahipler. Dolayısıyla yüksekken manipülasyon yaratıp kullanıcıları o coini satın alamaya yönlendiriyorlar. Daha sonra ise düşükten tekrardan kendileri satın alarak haksız kazanç elde ediyorlar. Bu noktada bazı coinlerin %10.000 oranında düştüğünü bile görmek mümkün” İfadelerini kullandı. 

Yatırımcılar kimlerden tavsiye aldıklarına dikkat etmeli 

Son olarak kripto para yatırımcılarına önerilerde bulunan Sosyal Medya Uzmanı Alaattin Çağıl; “Yatırımcılar kesinlikle kimlerden tavsiye aldıklarına dikkat etmeli. Kişisel kanaatim tavsiye almanın doğru bir yöntem olmadığı yönünde. Elbette otorite haline dönüşmüş ve finansal yatırım araçlarına hakim olan uzmanlar, bilgi edinmek açısından oldukça iyi birer kaynak. Bununla birlikte piyasada tamamen kendi çıkarlarını düşünen ve amaçları doğrultusunda tabiri caizse küçük yatırımcıları piyon gibi kullanan manipülatif kişiler de bulunuyor. Bunlara kesinlikle taviz verilmemeli. Yatırımcılara tavsiyem, öğrenme sürecini hızlandırarak kripto para borsalarına ilişkin bilgi edinmeleri yönünde. Ayrıca finansal okuryazarlık da bu işin bir diğer ayağı. Kesinlikle bu konularda bilgili ve eğitimli olunmalı” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

İLGİLİ HABERLER