Stanford-Binet zeka ölçeklerinin kapsamı genişletilerek, beşinci baskısı çok çeşitli kullanımlar için tasarlandı.
Zeka ölçeklerinin kapsamı genişletildi. Stanford-Binet Zekâ Ölçeklerinin beşinci baskısı, çok çeşitli kullanımlar için tasarlanarak, çocuk, ergen ve yetişkinlerde zihinsel işlevlerini değerlendirmek ve ayrıca gelişimsel yetersizlikleri ile istisnaları uygun uyarıları izlenerek teşhis amaçlı kullanılmaya başlanacak.
Stanford-Binet Türkiye Ceo’su Serhat Kaan, “SB5’in; bireysel olarak uygulanmış zekâ ve bilişsel yeteneklerin bir değerlendirmesidir. 2 ila 85+ yaşları incelemek için uygun bir testtir. SB5’in ortalama test süresi, uygulanan skalaya bağlı olarak 15 ila 75 dakika arasında değerlendirilerek tam ölçekli IQ testinin sonuçlarını veriyor” dedi.
Küçük çocukları, düşük işlevselliği olan daha büyük çocukları ve zihinsel geriliği olan yetişkinleri daha iyi ölçmek için geliştirildiğine işaret eden Kaan, “Test, alt-uç öğeleri de içerdiğinden, oyuncaklar ve manipülatifler (Stanford-Binet’in önceki sürümlerinden olanlar gibi) test kitine dâhil edildi. Özellikle, kitaplardaki materyallerde, renkli resimlerin kullanılma sebebi daha çocuksu ve arkadaşça olmasıdır. Gelişmiş bellek görevleri ile ölçülen çalışma belleği (Baddeley 1986), yetişkinler, yaşlılar ve çeşitli nöropsikolojik güçlükleri olan bireyler için önemli bir değerlendirme sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
Serhat Kaan’ın açıklamalarına göre SB5’in bileşik IQ puanları, tam ölçekli IQ, sözel IQ, sözel olmayan IQ ve kısaltılmış batarya IQ için ortalama olarak yüksek güvenirliğe (.91 ila 98) sahip. Beş faktör endeksinin ortalamaları; 90 veya daha yüksek, 10 alt testin ortalaması ise 84 veya daha yüksek olarak ölçülüyor.
Eski versiyon, ülkemizde çocuk ruh sağlığı kliniklerinde ve Rehberlik Araştırma Merkezlerin de 2-16 yaş arası çocuk ve ergenler için yaygın olarak kullanılmaktaydı. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ise daha kapsamlı ve ayrıntılı bilişsel değerlendirmeler yapan, zekâyı çeşitli beceriler açısından ele alan Stanford-Binet 5 testi (SB5) kullanılıyor.
Kaan, “Açık Mavi Çözüm Merkezi, ciddi bir ön hazırlık sonrası Şubat 2018 tarihi itibariyle ‘Stanford-Binet 5 (SB5) Zeka Ölçekleri Türkiye’, Standardizasyon ve güvenirlilik çalışması için Türkiye yetkilisi olmuştur ve bu yetkiyi kullanmak üzere çalışmalara başlamıştır” dedi.
SB5’in, okul öncesi ve akademik hayatı geliştirmek için detaylı müdahale planı verirken aynı zamanda da nöropsikolojik değerIendirme yapabilmeyi sağladığını belirten Kaan, “SB5’in birçok üst-seviye öğe içermesinin sebebi üstün yetenekli bireylerin performans seviyesini en yüksek seviyede ölçmesi olarak biliniyor” diye konuştu.
“Alt-uç öğeleri de içeriyor”
Kaan, küçük çocukların, düşük işlevselliği olan daha büyük çocukları ve zihinsel geriliği olan yetişkinleri daha iyi ölçmek için geliştirilmiş alt-uç öğeleri de içerdiğine dikkat çekerek, “Açık Mavi Çözüm Merkezi, hazırlıklarına Ocak 2018 de başladıkları SB5 standardizasyon çalışmalarını Haziran 2019 da tamamlamıştır. 50 yıl önce yapılan zeka testinden sonra yapılan en geniş kapsamlı (2-85 yaş aralığı) test olması ve SB5 yöntemi ile yapılması ortaya çıkacak veriyi değerli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de, uzman bir heyet tarafından yürütülen bu çalışmaların, yetkili kuruluş tarafından onaylandığını hatırlatan Kaan, Açık Mavi Çözüm Merkezi resmi ‘Stanford-Binet 5 (SB5) Zeka Ölçekleri Türkiye’ distribütörü olduğuna dikkat çekti.
Zeka testinin kapsamı genişletildi
İLGİLİ HABERLER