Avukat Enes Sencer : Böyle bir yasa çıkarsa toplumsal yozlaşma başlar

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi yönünde hazırlanan yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Enes Sencer, “Böyle bir yasa çıkarsa toplumsal yozlaşma başlar. Onun için beklentimiz hayvanların yaşamasını ve sağlıklı biçimde korunmasını merkezine koyan bir yasa değişikliğidir. Yaşam hakkı kutsaldır, bütün canlılar da yaşam hakkı karşısında eşit haklara sahiptir” ifadelerini kullandı.

Avukat Enes Sencer, sokak köpeklerini uyutarak öldürmeyi öngören yasa teklifinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Meclise gelmeden tartışmalara neden olan yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enes Sencer, hayvanların uyutulmasının sadece kelime yumuşatması olup apaçık öldürülmesi anlamına geldiğini, bunun yerine kısırlaştırma seferberliği başlatılarak belediyelere sorumluluk verilmesini savundu.

Avukat Enes Sencer : Birçok ülke bunun yanlış olduğunu anlayıp vazgeçti

Batılı ülkelerin hayvanları ‘uyutması’ yönündeki düzenlemelerden hızla vazgeçmeye başladığını ve hayvanların yaşam hakkının anayasal güvence altına alınmasına ilişkin düzenlemelere gidildiğine vurgu yapan Sencer şöyle devam etti:

Bu yapılan düzenlemenin Avrupa örnek model olarak yapılacağı örnek gösterilse de Avrupa’da İngiltere olmak üzere birçok ülke bu katliamdan vazgeçti. Temelde uygulayabilen gelişmiş bir ülke bulunmamaktadır.

Avukat Enes Sencer : Çözüm kısırlaştırmak

"Kalıcı olarak kısırlaştırma kampanyası ve kırsaldaki üretimin durdurulması, çok büyük sahiplendirme kampanyasıyla çözülür. Çeteleşmiş alfa köpeklerin güvenli bölgelerle gönüllülerle işbirliği içinde alınması gerekiyor. Kırsalda devam eden köpek üretiminin derhal durdurulması önemli. Merdivenaltı üretimin de durdurulması gerekli.

Gönüllülerle işbirliği içinde geniş çaplı ve sürekli kısırlaştırma kampanyası ile birlikte sahiplendirme kampanyası ile sorun çözülür."

Avukat Enes Sencer : Kısırlaştırma ile uyutmanın maaliyeti aynı

"Biz hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız. Hayvanların uyutulmasına karşıyız, yaşatılması gerekir. Uyutulma ancak hayvan çok acı çekiyor ve hastalığı tedavi edilemiyorsa olur. O da direkt ilaç ile yapılamaz. Kısırlaştırma yapılabilir.

Kısırlaştırmanın maliyeti köpeklerde 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasındadır. Yani kısırlaştırma maliyeti 100 dolara yakındır. İthal edilen ilacın 50 miligramı da 70 dolara yakındır. Yani arada bir fark yok. ilaç verdiğinizde hayvan boğularak ölüyor.

Yazık günahtır. Bu bir vicdan ve zihniyet meseledir.

Avukat Enes Sencer : YÜZME BİLMEYEN İNSANIN HAVUZDA BOĞULMASI GİBİ

Barınaklar da doğru değil, hayvanları hapsedip orada tutamazsınız. Eğer hastaysa veya kısırlaştırılmışsa tedavisi edilir, sağlığına kavuşur, sonra doğal ortamına bırakılır.

Kısırlaştırma yapıldıktan sonra zaten hayvanlar belirli bir miktarda azalmaya başlayacaktır doğal olarak. Uyutma gerçekten çok kötü bir şey, yüzmeyi bilmeyen bir insanın havuza düşüp boğulması gibi düşünün, nefes alamayarak boğuluyor hayvan uyutulduğunda."

Avukat Enes Sencer : Sokaklar terk edilmiş çipli hayvanlarla dolu”

Sokakların terk edilmiş çipli hayvanlarla dolu olduğunu ifade eden Sencer , “Mikroçip çalışmasında sahipli hayvanların yüzde kaçı çip takılarak kayıt altına alındı, bunu bilmiyoruz. Çipli hayvanını terk edene cezalar caydırıcı değil, ceza uygulandığını da duymuyoruz. Ne yazık ki 5199 sayılı kanunun hiçbir hükmü tam anlamıyla hayata geçirilemedi” dedi.

Avukat Enes Sencer : Uyutma adı altında yapılacak olan bu katliamı kesinlikle kabul etmiyoruz . Planlı bir kısırlaştırma ile kırsal bölgeler dahil yurdumuzun her bölgesinde başı boş köpek problemini kökten çözebiliriz.

Avukat Enes Sencer’in
Instagram hesabı: https://www.instagram.com/avukatenessencer/
İnternet sitesi: www.enessencer.av.tr

*BASIN BÜLTENİ

İLGİLİ HABERLER