‘İnsan hakları ihlallerine sessiz kalmadık, kalmayacağız’
8 avukata yönelik düzenlenen ruhsat töreninde Baro Başkanı Abdurrahim Burak, Sakarya Barosu olarak insan hakları ihlallerine sessiz kalmadıklarını ve kalmayacaklarını vurguladı. Ayrıca Uluslararası Hukuk Komisyonu’nun önemini anlatan Burak, yeşil pasaportun neden gerekli olduğuna da değindi.
SAKARYA
Sakarya Barosu’nda staj dönemini başarıyla tamamlayan stajyer avukatlar; Ayşe Karataş, Zeynep Durgut, Nursu Özkök, Yavuz Selim Keleş, Ceren Gülden, Burak Duran, Zeynep Belkıs Turhan ve Ece Mamus, meslek yeminlerinin ardından cübbelerini giyerek ruhsatnamelerini aldı.
Ruhsatnamelerini alan avukatlara, Baro’nun Konferans Salonu’nda ruhsat töreni düzenlendi. Törene Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Başkan Yardımcısı Av. Osman Ayar, yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve aileler katıldı.
Uluslararası Hukuk Komisyonu
Törende Uluslararası Hukuk Komisyonu’nun önemine değinen ve genç meslektaşlarını bu komisyonda görmek istediğini belirten Başkan Abdurrahim Burak, “Sakarya Barosu, birçok baroda nadiren bulunan Uluslararası Hukuk Komisyonu’na sahip. Uluslararası ticari ihtilafların çözümü ve dünyadaki gelişmeleri yakinen takip edip, avukatlığını üstlenerek hukuki yardım verecek bir komisyonuz var. Bu sebeple yabancı dil bilen, uluslararası hukuka ilgili genç meslektaşlarımızı bu komisyonumuzda görmek istiyoruz” diye konuştu.
Gözlerimizi açıp dünyaya bakmalıyız
Sakarya Barosu’nun dünyadaki insan hakları ihlallerine sessiz kalmadığını ve kalmayacağını vurgulayan Başkan Burak, “Bu sebeple baromuzda Uluslararası Hukuk Komisyonu’nu aylar öncesinde kurduk, çalışmalarımız sürüyor. Hatta Lahey adalet divanında Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyelerinin yargılanması ile ilgili Uluslararası Hukuk Komisyonumuz Kosova’ya gitti ve UÇK askerlerinin vatanlarını savunmak için verdikleri onurlu mücadelenin savunulmasında, Sakarya Barosu olarak gereken her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etti. Yani komisyonumuzla, sadece Türkiye’de olup bitenlere değil dünyada neler oluyor, ne bitiyor ve insan hakları ihlalleri ne düzeyde, bunları takip edip gereken durumlarda hukuki destek vereceğiz. Gözlerimizi açıp dünyaya bakmamız gerekiyor. Sadece Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ile sınırlı kalamayız. Doğu Türkistan’da bir ırk nasıl yok ediliyor ve bu konuda dünyanın nasıl sessiz kaldığını herkes iyi biliyor. Sakarya Barosu olarak bu gibi birçok insan hakları ihlallerine sessiz ve kayıtsız kalmadık, kalmayacağız” ifadelerini kullandı.
Yeşil pasaportu keyfi olarak istemedik
Yeşil pasaportun öneminin altını çizen Başkan Burak, “Bizim yeşil pasaportu talep ederek önemini ortaya koymamızın sebebi; uluslararası hukuktan ülkemiz yeterli pay alamıyor. Birçok Avrupa ülkesinde avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınıyordu. Biz de bunu keyfi olarak istemedik. İşimizin bir parçası olduğu için istedik. Her ne kadar bazen küçümsense de işimizin önemli bir parçası. Uluslararası hukukta ciddi bir pay var, bu paydan Türk hukukçularının da dünya ölçeğinde kendisine düşen payı alması gerekiyordu” dedi.
Hukukçular yılmazlar
Son olarak ruhsat alan meslektaşlarına başarılar dileyen Burak, “8 genç meslektaşımızın bugünlere gelmesine vesile olan ailelerine sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu çağın en önemli özgürlük savaşçılarını yetiştirdiniz. En önemli hak mücadelesine katkı sunacak çok değerli bireyler yetiştirdiniz. Biz biliyoruz ki bu çağın entelektüel insanları hukukçulardır. Hukuku geliştirmeye ve adalete hizmet ederler. Bireyin hak ve özgürlükleri için sorgusuz sualsiz destek olurlar. Hukukçular yılmazlar, tarih boyunca böyle oldular. Ve bunun kamu hizmeti yönünü, yanında destek olduğu bireye kuvvetle hissettirirler, bu sebeple genç meslektaşlarımın hukuka, adalete, hakkaniyete, insan haklarına ve toplumun değerlerine çok önemli katkılar sunacağını biliyor, Sakarya Barosu ailesine hoş geldiniz diyorum” diye ekledi.
Başkan Burak ayrıca meslektaşlarına; Avukatlık Kanunu, Sakarya Barosu rozeti ve hediye seti takdim etti.
İLGİLİ HABERLER