'Osmanlıca yanlış bir tabir'
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan M. Sait Karaçorlu, “Osmanlı Türkçesi Ve İlgili Yayınlar” söyleşisiyle kitap severlerle bir araya geldi. Günümüzde Türkçe kullanımının sınırlandığını belirten Karaçorlu, “Gençler üç yüz kelimeyle dili kullanıyor. Dil sadece konuşmak değil, düşünmektir” dedi.
OSMANLICA YABANCI BİR DİL DEĞİL
Uluslararası Fuar Merkezi’nde Karamürsel Alp Konferans Salonu’nda dinleyicileriyle bir araya gelen M. Sait Karaçorlu, Türkçe ve Türkçe kullanımı hakkında önemli bilgiler verdi. Osmanlıcanın yanlış bir tabir olduğunu ifade eden Karaçorlu, “Osmanlıca; İngilizce, Fransızca gibi yabancı bir dil gibi anlaşılıyor doğrusu Osmanlı Türkçesi” dedi.
DİLİN KULLANIMI ÜRETİME DE YANSIMAKTA
‘’Dilin amacı sadece anlaşmak değil’’ diyen Sait Karaçorlu, öyle olsa konuşmamızın gerekmeyeceğini söyledi. Bir insanın dili ne kadar zenginse düşüncesinin de o kadar zengin olacağını aktaran Karaçorlu, “Türkçe diye bilinen birçok kelime Fransızca kökenli, dilin kullanımı üretime de yansımakta” dedi.
FUZULİ 40 BİN SÖZCÜK KULLANMIŞ
Shakespeare’in eserlerinin İngilizce konuşulan tüm ülkelerde ders kitabı olarak okutulduğunu hatırlatan Karaçorlu, gerçek İngilizce’nin Shakespeare kitaplarında olduğunu söyledi. Karaçorlu, “Shakespeare’le aynı dönemde yazan Fuzuli eserlerinde 40 binden fazla sözcük kullanmış, fakat bizim değil öğrencilerimiz, tarih ve edebiyat öğretmenlerimiz dahi Fuzuli okuyamıyor” dedi.
İLGİLİ HABERLER