SAKARYA - Çölyak hastalığına dikkat çekmek için AKM’de düzenlenen programda konuşan Uzm. Dr. Nur Ece Öztaş Şükür, ömür boyu glutensiz ürünler tüketmek zorunda olan hastalar için çölyak dostu mekanların sayısının artması gerektiğini dile getirdi.
Adapazarı İlçe Sağlık müdürlüğü tarafından organize edilen, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinin paydaşlığında düzenlenen, Dünya Çölyak Günü etkinliği AKM’de gerçekleşti. Adapazarı İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Burcu Başaran Güngör, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada düzenlenen programla ilgili bilgi verdi. Güngör “Tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan, glutenden uzak, sıkı bir diyet olan çölyak Hastalığı ile ilgili toplumumuzda farkındalığı, duyarlılığı arttırabilmek ve sonrasında bu konuda neler yapabileceği ilgili çalışmalar, projeler geliştirebilmek için etkinlikler düzenliyoruz. Böylelikle çölyak hastalarının yaşadıkları zorluklara ortak olup bu zorluklara kalıcı çözümler getirerek onlara destek olunabilir. Onların hayatlarına dokunup, sosyal yaşamlarında karşılaştıkları olumsuzluklara küçük de olsa olumlu etkiler yaratabilir.” dedi.
Programda çölyak hastalığını anlatarak Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Selma Demirbaş Yüceldi kusma, karın ağrısı, karın şişliği, iştahsızlık, büyüme gelişme geriliği, ergenlikte gecikme, kas zayıflığı, kas güçsüzlüğü semptomlarıyla hastalığın ortaya çıkabileceğini belirtti. Genellikle 6 aylıkken ek gıdaya başlanması ile belirtilerin ortaya çıkabileceğini ancak yaşamın herhangi bir bölümünde de hastalığa tanı koyulabileceğinden bahseden Yüceldi, hatalığın tedavisiyle ilgili yeni çalışmalar yapılıyor olsa da şuan an için en etkili tedavinin ömür boyu glutensiz beslenmek olduğunu vurguladı.
Programa katılan Uzm. Dr. Nur Ece Öztaş Şükür ise kendisinin de bir çölyak hastası olduğundan bahsederek sosyal ortamlarda çölyak hastalarının yaşadığı zorluklara değindi. Çölyak hakkında bilgi düzeyi ve duyarlılığı yüksek bir toplum sayesinde özellikle okul çağındaki çocuk hastaların kendilerini toplumdan soyutlamadan mutlu bireyler olarak hayatlarını idame ettirebileceğinden bahseden Şükür, çölyak dostu insanların ve mekanların sayısının arttırılarak toplumda bu bilincin oluşturulmasının önemini vurguladı. Çölyak hastası çocukları olan Tülay Sayan ve Emel Gündüz Aba, hastalık sürecinde çocuklarının yaşadıkları zorluklardan bahsetmelerinin ardından program teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.