Bu yıl Liselere Giriş Sınavı’na 1 milyon 200 bin öğrenci katıldı. 6 Haziran‘da gerçekleşen sınav sonuçları 30 Haziran‘da açıklanacak. Sınav sonuçları "www.meb.gov.tr" internet adresinden öğrenilebilecek.
Sınav hakkında bilgi veren Eğitim Uzmanı Mutlu Çağlar, “Sınav, toplamda 90 soru olarak iki oturum halinde yapıldı. Tercihlerin 30 Haziran’dan sonra 3 yerleştirme şeklinde yapılması bekleniyor. Ayrıntıları yayınlanan kılavuzdan öğreneceğiz” dedi.
SORULARIN ZOR OLMASI ÖĞRENCİLERİN KONSANTRELERİNİ BOZUYOR
Sınavda matematik sorularının zor olduğunun altını çizen Çağlar, “Bu yılki matematik soruları ile ilgili öğrenciler zorlandıklarını belirtiyor. Uzmanlar da matematik sorularının biraz zorlayıcı olduğunu söylüyorlar. Her zaman ülkemizde korkulu bir rüya olan matematik dersi bu yılki sınav soruları ile bu konudaki endişeleri biraz daha arttırdı. Sıralama sınavı olduğu için soruların zor olması öğrencilerin yerleşeceği okulları çok fazla değiştirmeyecek. Puanların düşmesi ya da yükselmesi çocukların yerleşecek yerleri etkilemiyor. Sınavda önemli olan ile göre başarı sıralamaları. Ve okulların kontenjanlarıdır. Öğrenciler tercih yaparken başarı sıralamalarına dikkat etmeleri gerekiyor. Soruların zor olması daha 12 yaşındaki öğrencilerin girdikleri bu stresli yarışta sınav sırasında demoralize olup konsantrelerinin bozulmasına sebep oldu. Üst üste 4-5 soruyu çözemeyen öğrenciler sınav sırasında konsantresini kaybetti. Sınav sorularının zor olduğu haberini okuyan gelecek yıllarda sınava girecek öğrencilerde matematik kaygısı oluşmaya başladı. Sınavın çok kolay olması da ölçme ve değerlendirmeyi engelliyor. Geçen senelerde kolay sorulan sınav sorularından sonra binlerce Türkiye birincisi ile karşılaştık. Sınavların orta düzeyde ve uzmanların belirlediği ölçülerde olması her zaman dileğimiz”
TERCİH YAPARKEN DİKKAT
30 Haziran’dan sonra yapılacak tercihlerle ilgili açıklamalarda bulunan Çağlar, “Tercih yaparken ilk önerimiz kılavuzun çok güzel okunması. Daha sonra tercih edilen okulların ulaşımının öğrenciye uygun olup olmadığı, öğrencinin özel ilgilerine uygun olup olmadığının araştırılması. Mutlaka okulun yerinde görülmesi gerekiyor. Lise bittikten sonra girilen üniversite sınavında gidilecek okulun üniversite tercihlerini destekleyip desteklemeyeceği de önemli. Bütün seçeneklerimizi belirledikten sonra son olarak bir uzmanla görüşülmesi gerekli” tavsiyelerinde bulundu.