İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Bolat: Ödevi Zorla Yaptırabilirsiniz Ancak Öğrenmeyi Zorla Sevdiremezsiniz

Bolat: Ödevi Zorla Yaptırabilirsiniz Ancak Öğrenmeyi Zorla Sevdiremezsiniz

768
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu ve Adıgüzel Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen “Öğrenci Motivasyonu Nasıl Sağlanır?” konulu seminerde okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimi öğretmenleriyle bir araya geldi. 

Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu ve Adıgüzel Eğitim Kurumları tarafından eğitim sistemimize katkı sunmak ve eğitimcilerimizi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen seminerde, hem ebeveynlerin hem eğitimcilerin çocukların motivasyonunu sağlamaya çalışırken yaptıkları doğru ve yanlışlar üzerinde duran Dr. Özgür Bolat, “Üzüldükleri bir durumda çocuklara ‘Bunda üzülecek ne var?’ demek ‘Senin şu an hissettiğin duygunun bir önemi yok,’ mesajı vermektir. Bu çocuklar bir noktadan sonra duygularını söylemeyi bırakıyorlar,” diye konuştu. 

Çocukların zeki olarak etiketlendiğinde zekalarını ispatlamak için çalışmayı bırakma eğilimine girdiklerini söyleyen Bolat, “Yetenekte de benzer bir mantık söz konusudur. Örneğin bazı çocuklar spora başlayıp bir süre sonra bırakır. İşte bu çocuklar yetenekli olarak etiketlenen ya da yetersizlik duygusu olan çocuklar. Çünkü çocuk spora başlıyor ve hemen öğreniyor ama birkaç ay sonra hata yapma süreci başlıyor. Bu çocuklar hata yapmayı göze alamıyor. Hatasına tolerans gösterilmeyen çocuklar deneme yapmaktan korkuyor ve denemekten vazgeçerek eleştirileri engelliyorlar, “ dedi.

“Ödül ve Ceza İç Motivasyonu Sağlamaz”

Dr. Özgür Bolat, çocukları motive etmeye çalışırken korkunun kullanılmasının negatif etkilerinin yanı sıra ödül ve ceza kavramlarına da değindi. Ödül ve cezayla çocuğa istenilen davranışın yaptırılmasının mümkün olduğunu ancak iç motivasyonun bu yöntemle sağlanamayacağını ifade eden Bolat, “Çocuğa zorla kitap okutabilirsiniz ancak bu şekilde kitap okumayı sevdiremezsiniz. Ödevi zorla yaptırabilirsiniz ancak öğrenmeyi sevdiremezsiniz. Ödül ve ceza iç motivasyonu bastırır ve önemli olan bunun nedenini bulmaktır, “ diyen Özgür Bolat çocukların özgüvenini inşa ederken yapılan hatalara da değinerek, “Öğrencilerimizle, çocuklarımızla hem öğretmenler olarak hem anne-babalar olarak onlarla hiyerarşik değil eşit ilişkiler kurmalıyız. Onların özgüvenini bu şekilde inşa edebiliriz. Aksi takdirde çocuğun motivasyonunun düşmesi kaçınılmazdır, “ diye konuştu.

Ülkemizde sınavların kaygıya neden olduğunu söyleyen Bolat, sınavların amaç değil, gelecek inşa etmekte birer araç olduğunu, sınavları basamak olarak gördüklerinde öğrencilerin motivasyonlarının da artacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *