İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Çocukları Pandeminin Olumsuzluklarından Nasıl Koruruz?

Çocukları Pandeminin Olumsuzluklarından Nasıl Koruruz?

1585
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Düzce Üniversitesi’nin sesi Radyo Düet’te yayınlanan Hayatın Renkleri programına bu hafta Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş konuk oldu.

Aileden çocuğa, sağlıktan eğitime, hayatın her alanını, konuk ettiği akademisyenlerle enine boyuna değerlendiren program yapımcısı ve sunucusu, Düzce Üniversitesi İletişim ve Tanıtım Koordinatörü Öğr. Gör. Duygu Özdemir Cömert, bu hafta “Pandemide Çocuk Olmak” konusunu ele aldı.

Pandemi sürecinin herkes için oldukça zorlu geçtiğini, ancak dışa bağımlı olan çocuklar için ise daha zorlayıcı bir süreç olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, bu süreçte çocukların salgın konusunda bilgilenmesini sağlayarak, salgının etkisinin azaltılabileceğini ifade etti. Salgın sürecinde kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerektiğinin altını çizen Zeynep Seda Çavuş, bilime güvenilmesi gerektiğini, konuyla ilgili okuyup araştırma yapıldıktan sonra tutum ve davranışlara yön verilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Çocukla Markete veya AVM’ye Gitmek Bir Aktivite Değildir”

Pandemi sürecinde çocukların strese maruz kalmamaları için ebeveynlerin onlarla birlikte zaman geçirmelerini isteyen Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, “Çocuklar rutini ve kuralları sever. Onları rutinin dışına çıkarmadan, günün hangi saatinde yemek yiyorsa, hangi saatinde uyuyorsa bu zamanlara dikkat etmeliyiz. Yaptığımız işi çocuklarla paylaşarak onlarla birlikte zaman geçirmeliyiz. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte AVM’ye ya da markete alışverişe gitmesi bir etkinlik değildir. Çocuklarla kitap okuyup, yaşına göre kaliteli film izleyip, sonra bu kitap ve film hakkında çocukların duygu ve düşüncelerini dinlemeliyiz.” dedi.

“Çocukların Aynası Anne ve Babasıdır”

Anne babaların çocuklar için birer ayna görevi gördüğünü söyleyen Öğretim Üyesi, çocukların anne babalarını izlediğini ve onların her hareketini kaydettiğini dile getirdi. Eğer anne baba panik ya da stres olursa bu olumsuzluğun da çocuğa yansıyacağını dolayısıyla çocuğun da panik ve stres olacağının altını çizdi.

“Çocuklar Sosyal Medya Kullanımı Hakkında Bilgilendirilmeli”

Çocukların sosyal medya kullanımına da değinen Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, çocukların belirli bir yaşa gelmeden internete girmemeleri ve sosyal medya kullanmamaları gerektiğini vurguladı. Bunun yanında çocuklara internet ve sosyal medya kullanımı hakkında bilgi verilmesi gerektiğini de söyleyen Zeynep Seda Çavuş, çocuklara baskı kurarak ya da yasak koyarak bir yere varılamayacağını, aksi halde her şeyin internete bağlı olduğu günümüzde, çocuğun gelişiminin olumsuz etkileneceğini kaydetti.

“Çocukların Karnesi Aslında Ebeveynlerin Karnesidir”

Yaklaşan ara tatil nedeniyle ebeveynlere bazı tavsiyelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Seda Çavuş, “Unutmayın ki çocuklarımızın karnesi aslında bizim karnemiz. Bunu bilerek çocuklara yaklaşmalıyız. Çocuk eve geldiğinde korkmamalı. Onunla konuşmalıyız. Ayrıca başarılı olan çocuklar da ödül beklememeli. Yani sürekli bir koşullanma olmamalı. Çocuk motivasyonunu kendi içinden gelerek yakalamalı.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *