İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Gazetecilik Öğrencilerinin Yapay Zekâ Kaygıları Araştırıldı

Gazetecilik Öğrencilerinin Yapay Zekâ Kaygıları Araştırıldı

Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Elif Köse, gazetecilik öğrencilerinin yapay zeka teknolojilerine karşı kaygı düzeylerini araştırdı.

2209-A proje kapsamında, eski Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cengizhan Aynacı’nın danışmanlığında gerçekleştirilen araştırmaya 139 gönüllü öğrenci katıldı. 

Yapay Zeka Kaygı Ölçeği kullanılan çalışmada öğrencilerin kaygı düzeyleri; cinsiyet, yaş, sınıf düzeyleri ve medya sektöründe çalışmayı düşünme durumlarına göre analiz edildi.

Kız öğrenciler daha kaygılı

Araştırmada öğrencilerin %65’inin yapay zeka konusunda orta düzeyde kaygıya sahip olduğu tespit edildi. Yüksek kaygı düzeyine sahip olanların oranı ise %25 olarak belirlendi. Özellikle kız öğrencilerin erkeklere kıyasla daha yüksek kaygı düzeyleri sergilediği görüldü.

Çalışma, yapay zeka kullanımının olası kötü amaçlı kullanımları, meslek kayıpları ve insansı robotların iş gücüne etkisi gibi konularda öğrencilerin endişelerini ortaya çıkardı. Ancak öğrencilerin, yapay zeka araçlarını öğrenme ve kullanma konusunda daha az kaygılı olduğu gözlendi.

Yaş, sınıf derecesi ve medya sektöründe çalışmayı düşünme durumu ile yapay zeka toplam puanı arasında anlamlı bir fark bulunmazken, sınıf düzeylerinin yalnızca “iş değiştirme” alt boyutunda anlamlı olduğu belirlendi. 

Yapay zeka uyumlu eğitim öneriliyor

Araştırma kapsamında, üniversitelerin gazetecilik bölümlerinde eğitim alan öğrencilere yapay zeka araçlarını kullanmaya yönelik eğitimlerin artırılması, mesleki becerilerinin geliştirilerek kaygı düzeylerinin azaltılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gazetecilik sektöründeki çeşitli paydaşlarla iş birliklerinin yapılmasının önemine dikkat çekildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *