İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Geleceğin Mimarı Aile Paneli Gerçekleştirildi

Geleceğin Mimarı Aile Paneli Gerçekleştirildi

570
GÖSTERİM
6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 15 – 21 Mayıs Aile Haftası kapsamında düzenlenen “Geleceğin Mimarı Aile Paneli” çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını sırasıyla ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın yaptığı panele akademisyenler, öğrenciler ve ilgililer katıldı.

Panel, Aile Haftası ile ilgili video gösterimiyle başladı. Prof. Dr. Pelin Kanten Aile Haftasının ilk kez 15 Mayıs 1994’te kutlandığı ve 15 -21 Mayıs tarihlerini kapsayan haftanın Birleşmiş Milletler kurul kararıyla Uluslararası Aile Haftası olarak ilan edildiği bilgisini vererek şunları aktardı;

“Vatana ve millete hayırlı evlatların yetiştirilmesi mutlu ve huzurlu bir toplumun inşa edilmesinde aile, birleştirici unsurumuzdur. Türk toplumu ezelden beri güçlü aile yapısıyla her zaman diğer milletlere örnek olmuş ve örnek olmaya da devam etmektedir. Unutulmamalıdır ki medeniyetin ve toplumun ayakta kalmasının temelini oluşturan aile ahlaklı, dürüst, mutlu, gelecek nesillerin yetiştirilmesinin de en önemli unsurudur. Bu çerçevede Üniversitemiz de bir adım atarak Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin adını Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak değiştirilmesini teklif etmiş ve Yükseköğretim Kurulunun kararıyla merkezin adı değiştirilerek, kadınla beraber ailenin rolü, ailenin sorumlulukları ve ailenin öneminin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak milletimizin yüzyıllardır en temel yapı taşı olan aile değerlerimizin korunması, ailenin toplumsal rolüne ilişkin farkındalığın arttırılmasını sağlamak istiyoruz ve bu çalışmaları daha da güçlendirmeyi umut ediyoruz. Bu vesile ile başta şehit ailelerimiz olmak üzere tüm ailelerimizin Aile Haftasını kutluyor, sağlıklı mutlu bir gelecek temenni ediyorum.”

Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer, İnsanlık tarihi kadar köklü bir yapıya sahip olan aile kavramı hakkında bilgiler verdi.

Mermer; “Aile, bireylerin toplumsal yaşama katılımlarının desteklendiği en temel çatıdır. Sağlıklı bir toplumun temelini ancak sağlıklı aileler oluşturabilir. Sevgi, saygı, birlik ve beraberlik duygularıyla kurulmuş; birbirlerinin duygularına, hayallerine, fikir ve ideallerine saygı duyan aile üyelerinin oluşturduğu bir ailede, bireylerin sağlıklı kişilik yapıları aile desteğiyle birleşip tamamlanmaktadır. Aile aynı zamanda kültürel ve toplumsal kuralları, insanlarla birlikte yaşamayı öğrendiğimiz ve çocuklarımıza öğrettiğimiz bir okuldur. Sevgi temelleri üzerine kurulan ailelerde büyüyen çocuklar ebeveynlerinin desteğiyle ayakta durmayı, yaşama hazırlanmayı öğrenirler. Bu noktada geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerin sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yetiştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bizler de bakanlığımız tarafından oluşturulan programlar doğrultusunda ailelerimize sunduğumuz danışmanlık ve eğitim hizmetleri ile çocukların gelişiminin desteklenmesine, aile içi iletişimin arttırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmekte olup bu çerçevede aile kurumunu korumayı ve güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda yapılan bu etkinliğin faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat “Aile, toplumları ayakta tutan, yönlendiren, şekil veren toplumların en temel dinamiğidir” sözüyle başladığı konuşmasında, insanlık tarihinden sanayi toplumuna kadar olan dönemde aile rolünün sanayi toplumuna geçiş ile birlikte nasıl değiştiğine değindi.

Özellikle geniş aile yapısından çekirdek aile hatta tek ebeveynli aile yapısına geçişte çok önemli değerlerin kaybedildiğini vurgulayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat şunları ifade etti:

“1960lı yıllar sanayileşmenin zirve noktası olurken demografik yapının bozulduğu bir dönemdi. Sanayi toplumu öncesi geniş aile dediğimiz aile büyükleri ve akrabalarının da dahil olduğu aile yapısı, sadece anne ve babayla kalıp çekirdek aile şekline büründüğü zaman aile yapısı içerisinde bir çok değer de aktarılamaz oldu. Özellikle anneanne, babaanne, dede gibi büyüklerin torunlarına sevgilerini, kültür ve değerlerini aktarması, geniş ailede aileyi ayakta tutan en önemli dinamiklerdir.”

Sosyokültürel düzeni etkileyen küresel şartların aile yapılarına ve değerlerine zarar verdiğine, diziler filmler ve sosyal medya kaynaklarıyla aile bütünlüğünün bozulmaya çalışıldığına da değinen Prof. Dr. Sedat Murat; “Sözde medeni batı toplumlarının değerlerimizi bu şekilde yok etmesine izin vermemeliyiz. İnsanı odak almayan bir medeniyet, medeniyet olamaz. Aile konusu tüm toplumlumlar için en önemli konudur. Bu konunun derdiyle dertlenmemiz, gönlümüzü vermemiz gerekir. Ailedeki huzursuzluklar topluma yansır. Çünkü aile konusunda ateş sadece düştüğü yeri değil herkesi yakar” dedi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, aile konusunda üniversite olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız diyerek programın hayırlara vesile olmasını ve etkili sonuçlar doğurmasını diledi.

Açılış konuşmalarından sonra “Aileyi Çocuklardan Dinlemek” konulu röportaj sunumu izlendi ve ardından panelistlerin konuşmalarına geçildi.

Panelde ÇOMÜ Psikolojik Danışmalık ve Rehberlik Birimi Öğr. Gör. Cumhur Çırnaz “Süper Anne ve Baba Olmak Mümkün mü?”, Çanakkale İl Müftü Yardımcısı Nimet Keseli Ustabaşı “Hak ve Sorumluluk Bağlamında İslam’da Aile ve Annelik”, Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebiye Konuk Kandemir “Aile Yapılanmasında Kültürel Faktörler, Statüler ve Roller Açısından Annelik”, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Hanife Akgül “Pandemide Aile İlişkileri” konularında sunumlar yaptılar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *