İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim GTÜ Öğrencileri Portekiz'de Türkiye'yi Temsil Etti

GTÜ Öğrencileri Portekiz'de Türkiye'yi Temsil Etti

GTU WATER WINGS Takımı Portekiz’de düzenlenen Airbus Sloshing Rocket Workshop yarışmasında üniversitemiz ve Türkiye’yi temsil ederek 4.’lük başarısı elde etti.

1878
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

GTU WATER WINGS Takımı Portekiz’de düzenlenen Airbus Sloshing Rocket Workshop yarışmasında üniversitemiz ve Türkiye’yi temsil ederek 4.’lük başarısı elde etti.

Aırbus Sloshing Rocket Workshop Yarışması Avrupa genelinde farklı ülkelerden 20 takımın yer aldığı AIRBUS ve EUROAVIA ortaklığında düzenlendi. Yakıt tanklarında çalkantı üzerine geliştirici fikirler arayan AIRBUS Sloshing Rocket Workshop Yarışması'nda Türkiye’den finale kalan tek takım olan GTU HUK WATER WINGS takımı, rapor aşamasında ilk beşe girerek Lizbon'da uçuş yapma hakkı elde etti. Portekiz’in başkenti Lizbon’da Portekiz Hava Kuvvetleri sahasında gerçekleştirilen Airbus Sloshing Rocket Workshop yarışması finallerinde WATER WINGS takımımız 4.lük başarısını yakaladı.

Görev kapsamında, su basınçlı itki sistemine sahip roketleri ile suyla dolu bir görev yükü taşındı ve bu yükün içindeki sıvının hareketini kontrol altına alacak yenilikçi bir çalkantı önleyici sistem geliştirilmesi istendi. Doğadan ilham alınarak tasarlanması istenen bu sistem, özellikle sıvının fırlatma sırasında ortaya çıkan hızlanma ve yön değişimlerinden kaynaklanan çalkantı etkisini en aza indirmeyi amaçladı.

Yarışma sürecinde, yarışma şartları olarak roketin dikey olarak 90 derece açıyla fırlatılması ve yatayda maksimum mesafeyi kat etmesi istendi. Bu esnada taşınan sıvı yük miktarı, yatayda alınan mesafe ve dikey uçuş performansı puanlama kriterleri olarak belirlendi. Görev yükünün hem güvenli hem de verimli bir şekilde taşınması, roketin yüksek performans göstermesi ve çalkantı önleyici sistemin başarıyla çalışması, takımın yarışma süresince gösterdiği mühendislik becerilerini ile 4.’lük başarısı elde edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *