İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim Havsa MYO'da hedef aromatik bitki yetiştiriciliği kursu açmak

Havsa MYO'da hedef aromatik bitki yetiştiriciliği kursu açmak

EDİRNE - Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu bahçesinde kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesinde yetiştirilen bitkiler ürüne dönüşüyor. Bahçede bulunan bitkilerden kış çayı, kurutulmuş çiçek, hediyelikler ve gül reçeli gibi ürünler hazırlanıyor.

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu, biyolojik çeşitliliği korumak ve geliştirmek amacıyla boş arazilerine tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi kurdu. 2020 yılı içerisinde başlatılan çevre düzenlemesi ve bitkilendirme çalışmaları sonucunda oluşturulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne adaçayı, melisa, lavanta, biberiye, kekik, safran ve gül gibi şifalı aromatik bitkilerden ekildi. Toplam 5 dekar alana ekilen tıbbi ve aromatik bitkiler ilk ürünlerini verdi. Okul yönetimi tarafından hasat edilen bitkilerden kış çayı, kurutulmuş çiçek, hediyelikler ve gül reçeli hazırlandı. Bahçede bulunan lavanta, gül, biberiye, adaçayı, kekik ve melisa gibi bitkilerden yaz döneminde toplanarak kurutulan ürünlerden hazırlanan kış çayı ise okula gelen misafirlere ikram ediliyor.

Aromatik bitkilerin öneminin her geçen gün arttığını ve alternatif ürün arayışında olan üreticilere tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmayı amaçladıklarını belirten Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Covid-19 salgınının bu bitki grubuna olan ilgiyi daha da artırdığını söyledi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin, son zamanlarda kırsalda yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini de ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tan, “Yüksekokul olarak amacımız, bölgemizin bu bitkiler konusundaki potansiyeline dikkat çekmek ve alternatif ürün arayışında olan üreticilerimize tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak. Bu amaçla küçük parsellerden oluşan tıbbi-aromatik bitkiler çeşit bahçesi oluşturma gayreti içerisindeyiz. Diğer yandan bahçemizde gösteri amaçlı yetiştirdiğimiz ürünleri değerlendirmeye başladık. Yaz döneminde toplayıp kuruttuğumuz gül tomurcukları, adaçayı, melisa (oğul) otu, lavanta, biberiye, kekik ve safran gibi bitkileri belirli oranlarda karıştırarak kış çayı olarak hazırlıyor ve gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Önümüzdeki yıl tür çeşitliliğini daha da artırarak bahçemize ekinezya, sarı kantaron, tıbbi papatya ve civanperçemi gibi türleri de dâhil etmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ürünleri katma değere dönüştürerek ekonomiye katkıda bulunmak istiyoruz

Bin bir emekle hasat edilen tıbbi ve aromatik bitkileri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek ilçe ve kent ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tan “Meraklı öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız da çalışmalarımıza katılarak destek sağlıyorlar. Bahçemizde daha büyük parsellerde yetiştirdiğimiz lavantalardan demonstratif amaçlı kuru çiçek ve hediyelikler yaptık. Bu yıl çiçek açmaya başlayan yerli güllerden gül reçeli ürettik. Yapılan çalışmalar ilçemizdeki kadınların kurduğu üretici birliklerinin de dikkatini çekti ve çalışmalarımıza dâhil olmak istediler. Önümüzdeki dönemde Havsalı Kadın Üretici Birlikleri, Havsa Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte ortak bir proje yürüterek ürünlerimizi ticari boyuta taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

Aromatik bitki yetiştiriciliği kursları açmayı hedefliyoruz

Havsa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ilçede yaşayan vatandaşlara yönelik Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursu açmayı da planladıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Tan, şunları söyledi: “Mart ve Mayıs aylarında iki dönem halinde yapılacak olan bu kursta teorik bilgilerin yanında Yüksekokulumuz bahçesi ve serasında uygulamalı eğitim vermeyi planlıyoruz. Böylelikle çevremizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda farkındalık oluşturmak ve bu bitki türlerinin ekim ve dikim faaliyetlerini yaygınlaştırmak istiyoruz.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *