İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Eğitim 'Mesleki Eğitim Güçlenirse Türkiye Güçlenir'

'Mesleki Eğitim Güçlenirse Türkiye Güçlenir'

Millî Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitim merkezleri programı dahilinde uygulamaya konulan ustalık telafi programı kapsamında oluşturulacak iş birliklerinin tanıtımı ve paydaşların bilgilendirilmesi amacıyla organize edilen bilgilendirme programı BTSO’da gerçekleştirildi.

Programa; BTSO Yönetim Kurulu üyesi Haşim Kılıç, İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür, Bursa Ticaret Odası yöneticileri ve üyeleri, sektör temsilcileri, il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü yöneticileri ile okul müdürleri katıldı.

Mesleki Eğitim Güçlenirse Türkiye Güçlenir

Programda konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür; “Bugün aslında sektör temsilcilerimiz için buradayız. Nedeni şu ki mesleki ve teknik eğitimi sektöre ne kadar teslim edebilirsek o kadar çok başarılı olabiliriz. Tabi bu felsefeye sahip arkadaşlarımızla birlikte mesleki ve teknik eğitimin güçlenmesini sağlamak ve Türkiye’nin güçlenmesini sağlamak için çok ciddi iş birlikleri, çok ciddi politika değişiklikleri ve çok ciddi paradigma değişiklikleri içerisindeyiz. Şunu belirtmek isterim ki özellikle son 3 yılda mesleki eğitimde yaşanan değişimler gösteriyor ki gerçekten mesleki eğitimde özlenen ve yükselen bir ivmeyle mesleki eğitim hak ettiği ve layık olduğu yere doğru ilerliyor. ‘Mesleki Eğitim Güçlenirse Türkiye Güçlenir’ diyoruz. Bunu da şöyle açıklayabiliriz.  Son dönemlerde sektörle entegre olmuş okul sistemi uyguluyoruz. Dünyaya baktığımızda gelişmiş ülkelerin en önemli göstergelerinden bir tanesi üretim yapmasıyla özdeşleşiyor. Türkiye eğer üretecekse özellikle milli teknoloji ile üretecekse bu alana en uygun eğitim türü mesleki eğitim türü olarak karşımıza çıkıyor. O zaman biz gençleri üretim odaklı yetiştirip sanayi sektörüne kazandırdığımızda bu reflekse sahip gençlerimiz sanayiyle de üretmeye devam edecek. Ne kadar çok öğrencimiz üretirse sanayi o kadar gelişecek; ne kadar sanayi gelişirse Türkiye o kadar güçlenecek. Sayın Bakanımız bu kapsamda Türkiye’de mesleki ve teknik eğitinin şaha kalkmasına vesile olan çok başarılı işlere imza atmıştır. Diğer taraftan Mesleki Eğitim Merkezlerimizde de bir tarih yazılıyor. Bu merkezlerimize yönelik kanunda yapılan değişikliklerle çırak ve ustalarımızın iş yeri tabanlı yetişmesini sağlayarak sektörün içinde kalmalarını sağlandı. Aynı zamanda diploma alan öğrencilerimize devlet teşviği de sunuldu. Bu merkezlerimizi bitiren öğrencilerimize baktığımızda istihdam oranlarının %88-93 aralığında çıktığını görüyoruz. Öğrencilerimiz haftanın dört gününü nerdeyse işyerinde geçirerek hem daha çok nitelikli bir mesleki eğitim almış oluyor, hem de dört gün boyunca çocuğun elinden tutan işletme öğrenciyi bırakmıyor. Bu da sektörümüz tarafından çok olumlu karşılandı. Türkiye’de mesleki eğitimde bu hareketliliğe başlamadan önce mesleki eğitimde yaklaşık 150 bin öğrenci vardı. 5 aylık bir sürede bu sayı 500 bini geçti. Bursa’da Ağustos aylarında yaklaşık 3 bin öğrenci vardı ama bugün 13 bin öğrenci var. Ve halen de bu sayı artmaya devam ediyor. Biz artık sektörümüze diyoruz ki istediğiniz nitelikli insan gücünü biz yetiştiriyoruz. Bursa, bu alanda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Sanayinin kalbi olan Bursa’mızda sektörümüzle iç içe çalışmalarımızı sürdürmeye, Mesleki eğitimin güçlenmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Kılç; “Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.  Bu kapsamda; mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı da hazırladığı kapsamlı programlarla mesleki eğitim merkezlerinin güçlendiğini görüyoruz.” dedi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *